Moltmaker nieuwe coördinator scouting

16 juli 2018

Peter Moltmaker is de nieuwe coördinator scouting van FC Groningen. Hij volgt de naar AZ vertrokken Carlos Aalbers op als spil van het scoutingsapparaat van de Trots van het Noorden.

Technisch manager Ron Jans licht de aanstelling van Moltmaker toe. “Peter Moltmaker was al vier seizoenen aan FC Groningen verbonden als hoofd van de jeugdscouting en daarvoor twaalf seizoenen als jeugdtrainer. Hij heeft in de voorbije periode bewezen de scouting voor de opleiding te kunnen aansturen en bovendien dat hij spelers kan ontdekken. Peter is iemand die soms wel eens wat te bescheiden kan zijn en alles over heeft voor deze club. Een hard werkende en integere FC Groninger.”

Door zijn aanstelling ontstaat er een vacature voor de functie van hoofd jeugdscouting. Jurrie Koolhof is al sinds 2009 als scout aan FC Groningen verbonden. “Met de komst van Moltmaker in deze functie vindt ook een herinrichting plaats van de scouting. We zoeken een data/video-scout en daarnaast ook nog een paar extra ogen in het buitenland,” laat Ron Jans weten.

Noodtribunes
Moltmaker liet op de persconferentie in het Hitachi Stadion zijn gedachten teruggaan naar woensdag 9 maart 1977, toen FC Groningen voor maar liefst 19.000 toeschouwers thuis speelde tegen toenmalige grootmacht AZ’67 in de kwartfinale van de KNVB-beker en pas na verlenging verloor met 1-2. “Als kind ging ik met mijn vader naar het Oosterpark. Voor deze wedstrijd waren er noodtribunes geplaatst en die moesten ontruimd worden voordat de wedstrijd begon. Ik heb de wedstrijd nog wel kunnen zien in het gangpad op de tribune aan de Zaagmuldersweg. Daarna ben ik seizoenkaarthouder geworden en ik heb nog steeds een seizoenkaart achter de goal.”

In 2001 kwam FC Groningen ook op een andere manier op Moltmakers pad. “Ik haalde mijn trainersdiploma’s en ging stage lopen bij de onder-19 van trainer Barend Beltman, die de lichting met Arnold Kruiswijk en Jordi Hoogstrate onder zijn hoede had. Een jaar later kon ik instromen in de opleiding als trainer van de onder-14 (toenmalige C2 – red.). Na een groot aantal jaren heb ik tot vier jaar geleden de onder-17 getraind en ben ik daarna dus aangesteld als hoofd jeugdscouting.”

Vrijwillige jeugdscouts
In die functie was hij de opvolger van Luit Zwaneveld. Tot dat moment was het een vrijwilligersfunctie en voor Moltmaker werd het een betaalde baan. “Samen met de twintig tot 25 vrijwillige jeugdscouts, van wie een groot deel hier aanwezig is, hebben we de afgelopen vier seizoenen de scouting verder vorm gegeven. Ikzelf en de club hebben een aardig ontwikkeling doorgemaakt, waarbij we ook wat jongere jeugd (vanaf 16 jaar – red.) uit het buitenland hebben gehaald. Zo staan aanvallers Tomas Suslov (Slowakije, geboren 2002) en Anders Faester (Denemarken, 2001) op het punt om een contract te ondertekenen.”

De huidige eerste selectie van FC Groningen bevat volgens Moltmaker een aardige afspiegeling van de diverse categoriën waarin de scouting actief is. “Alles blijft in het teken staan van het eerste elftal, waarbij we ook heel veel Jupiler League, Beloftenteams en onder-19 zien in Nederland. In de eerste selectie zijn Tom van de Looi en Jan Hoekstra spelers die de hele opleiding hebben doorlopen, is Ludovit Reis een voorbeeld van een speler die we bij een topamateurclub hebben gescout en zijn Lars Kramer en Amir Absalem jongens die bij andere BVO’s een groot deel van hun opleiding hebben doorlopen.”

Prima donna
Voor wat betreft het eerste elftal is bij FC Groningen volgens Moltmaker ook altijd ruimte voor een ‘prima donna’, waarbij hij refereerde aan Ritsu Doan. “We hebben een relatief kleine scoutingsafdeling, maar hebben beschikking over kennis van specifieke gebieden en competities. We sluiten niks uit en hebben altijd ruimte voor een ‘tropische verrassing’. De uitbreiding van drie naar vijf FTE’s is een nieuwe ontwikkeling. We blijven op alle terreinen op zoek naar FC Groningen-voetballers door de samenwerking met Jurrie Koolhof, personen voor de genoemde vacatures en met de hulp van alle jeugdscouts, die overigens tegenwoordig ook veel seniorenvoetbal zien.”

20180716EOB0827

Laatste nieuws