‘Mogelijk 16 clubs, maar zeker geen Belgisch model’

15 mei 2018

In de 680ste nieuwsbrief namens directie en management van FC Groningen kijkt algemeen directeur Hans Nijland onder meer vooruit naar de laatste wedstrijd van de eerste selectie in het seizoen 2017/2018, benoemt hij de trainerspresentatie van Danny Buijs en Hennie Spijkerman en gaat hij in op de laatste ontwikkelingen binnen de stuurgroep van de veranderagenda.

“Vanavond (dinsdag – red.) sluiten we met de eerste selectie het seizoen 2017/2018 af in Ten Boer. Om 19.00 uur spelen we aan de Sportlaan een wedstrijd tegen v.v. Omlandia. Kaarten zijn vanavond verkrijgbaar aan de kassa voor 7,50 euro per stuk en voor kinderen tot en met 18 jaar voor 4 euro.”
 
Veranderagenda
“Zoals wellicht bekend, wordt er momenteel druk gediscussieerd over de toekomst van ons betaalde voetbal. Hiervoor is een zogenaamde ‘veranderagenda’ opgesteld, die moet leiden tot een verbeterslag. Ondergetekende maakt deel uit van de stuurgroep, die werkt aan een voorstel met grofweg vijf kernpunten: de competitieopzet, bescherming van de Nederlandse jeugdopleidingen, het voetballen op één en dezelfde ondergrond - en dus het afschaffen van kunstgrasvelden in de Eredivisie -, een mogelijk andere verdeling van de tv-gelden en de ontwikkeling van de bedrijfstak betaald voetbal.”
 
“De stuurgroep bestaat naast ondergetekende uit Edwin van der Sar van Ajax en Adriaan Visser van PEC Zwolle, aangevuld met Jacco Swart van de Eredivisie CV en een onafhankelijk voorzitter in de persoon van Jan Loorbach, voormalig basketballer en zeer ervaren sportbestuurder.”
 
Huiswerk
“Om ons goed te oriënteren en ons huiswerk terdege te maken, brachten wij als stuurgroep onlangs een bezoek aan vertegenwoordigers van de Pro League, de Belgische voetbalcompetitie, waar gewerkt wordt met verschillende play-offmodellen. Eerder hebben wij als FC Groningen al laten weten, niet veel te zien in het zogenaamde ‘Belgische model’.”
 
“Tijdens ons onderhoud met de Belgische collega’s werden wij in die zienswijze alleen maar bevestigd. De kampioenspoule in België is spannend en interessant, maar - met alle respect voor onze Belgische sportvrienden – de modellen daaronder zijn niet ons voorbeeld. Hoewel we nog lang niet weten hoe een eventuele nieuwe competitieopzet er in Nederland uit moet komen te zien, is één ding na ons bezoek aan Brussel wel hartstikke helder geworden: het wordt wat de stuurgroep betreft zeker niét het Belgische model.”
 
Inkrimping
“Waarop de veranderagenda dan uitkomt, is nog ongewis. Punt van overweging is wel om zowel de Eredivisie als de Jupiler League in te krimpen tot 16 clubs. Voor de duidelijkheid: dit zal zeker nog niet komend seizoen aan de orde zijn. Er wordt deze periode enorm veel gesproken en gediscussieerd over de genoemde onderwerpen – niet alleen binnen de stuurgroep – en het is een bijzonder lastige klus om tot een geheel te komen dat kan en mag rekenen op een groot draagvlak. Al met al is het een hele lastige discussie.”
 
Trainerspresentatie
“Zoals wij bij de bekendmaking van de nieuwe trainersstaf voor het seizoen 2018/2019 hebben laten weten, zouden wij gaan kijken naar een geschikt moment voor de presentatie van onze nieuwe hoofdtrainer Danny Buijs en zijn assistent Hennie Spijkerman. Die datum hebben wij gevonden: komende vrijdagmiddag, 18 mei. Wij zullen het nieuwe trainersduo presenteren in de vorm van een Sportcafé bij sponsorrelatie Wensink Mercedes-Benz. Via onze communicatiekanalen zullen wij hiervan verslag doen. Ook andere aanwezige mediavertegenwoordigers zullen aandacht schenken aan de trainerspresentatie.”
 
Technische bijeenkomsten
“In de maand mei organiseert de opleiding van FC Groningen in de regio technische bijeenkomsten voor partners uit het Amateurconvenant. Zoals wellicht bekend trainen wij op vijf regionale voetbalscholen één keer per week met de allerjongste talenten, die daarnaast ook bij hun eigen vereniging actief zijn. Deze talenten maken kans om door te stromen naar de opleiding van FC Groningen.”
 
“De voetbaltechnische bijeenkomsten worden georganiseerd op deze vijf locaties en zijn bedoeld voor hoofd opleidingen, jeugdbestuursleden en trainers, die bijdragen aan het beleid van hun vereniging. Per locatie zal een vertegenwoordiger van FC Groningen in Assen, Bedum, Hoogeveen, Roden en Wildervank vertellen over zijn ervaring en visie in het jeugdvoetbal. Daarbij krijgen belangstellenden ruim de kans om specifieke vragen te stellen. Aanmelden voor convenantleden kan via https://www.fcgroningen.nl/amateurconvenant/activiteiten/voetbaltechnische-bijeenkomsten.”
 
Veldonderhoud
“Tot slot van deze nieuwsbrief willen wij nog benoemen dat ons hoofdveld in het Noordlease Stadion aan de jaarlijkse grote onderhoudsbeurt wordt onderworpen. Bezoekers aan ons stadion zullen mogelijk schrikken van de kale, ogenschijnlijke zandvlakte. Onze groundsmen zijn professionals en weten echter exact wat ze doen. Zij verzekeren ons dat er over een week of tien, eind juli, weer een uitstekend veld ligt in het Noordlease Stadion.”
 
“Tot volgende week!”

Laatste nieuws