Minimale zege op AFC betekent eerste winst in 2013.

Zondag 06 januari 2013 om 16:23

FC Groningen heeft de eerste overwinning van 2013 binnen. In het trainingskamp in Oliva versloeg de ploeg van trainer Robert Maaskant zondagmiddag de Amsterdamse topklasser AFC met 1-0. Het enige en dus beslissende doelpunt aan de Spaanse oostkust kwam na rust op naam van Leandro Bacuna.

De technische staf van FC Groningen had er voor gekozen in deze eerste van drie oefenwedstrijden, tijdens het één week durende verblijf aan de Spaanse oostkust tussen Valencia en Alicante, voor en na rust twee verschillende elftallen het veld in te sturen.
Partij bieden
De eerste twintig minuten kon AFC goed partij bieden, daarna werd het geleidelijk aan eenrichtingsverkeer richting het doel van de Amsterdammers. Kansen waren er in die fase voor Richairo Zivkovic, Hilal Ben Moussa en Rasmus Lindgren, middels een kopbal op de paal waarbij de keeper van AFC er niet goed uitzag en een overgetikt schot.
Na rust zette FC Groningen met elf nieuwe namen verder aan en dit resulteerde na zo’n tien minuten spelen in de 1-0 voorsprong. Paco van Moorsel zette met een fraaie steekpass Leandro Bacuna vrij voor de doelman van AFC en de FC-aanvaller rondde vervolgens goed af. Daarna konden David Texeira en Henk Bos de score nog verder opvoeren, kreeg FC Groningen nog enkele vrije trappen rondom het zestienmetergebied van AFC, maar tot doelpunten leidde dit alles niet.
Testen
Doelpuntenmaker Bacuna werd met verschijnselen van stijfheid tien minuten voor tijd nog gewisseld voor Filip Kostic. Voor de wedstrijd was er voor de gehele groep een shuttle run test. De elf spelers die in de eerste helft in actie kwamen tegen AFC werden gedurende de tweede helft aan een duurlooptest onderworpen door looptrainer Jan Arend Vredeveld. Hetzelfde gold voor de tweede groep na afloop van de oefenwedstrijd tegen AFC.
Donderdag oefent FC Groningen opnieuw. Dan is AA Gent – dat eind vorige week afscheid nam van voormalig Roda JC- en Vitesse-spits Bob Peeters als trainer – om 15.30 uur de tegenstander.
Laatste oefenwedstrijd
Een dag later volgt de derde en laatste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Oliva. Op vrijdag 11 januari is NAC Breda de tegenstander. De Brabanders beleggen hun trainingskamp in dezelfde periode als FC Groningen, maar dan in de directe omgeving van Valencia. Met NAC moet nog worden afgestemd op welke locatie het oefenduel wordt gespeeld en afhankelijk daarvan zal ook het aanvangstijdstip worden bepaald.
Karakteristieken
Oliva (Spanje): FC Groningen – AFC 1-0 (0-0)
55′ Bacuna (Van Moorsel) 1-0
Opstelling FC Groningen 1e helft: Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman en Burnet; Ben Moussa, De Leeuw en Lindgren; Schet, Zivkovic en Kirm
Opstelling FC Groningen 2e helft: Luciano; Magnasco, Ajilore, Bakker en Van Nieff; Kieftenbeld, Van Moorsel en Sparv; Bacuna (80′ Kostic), Texeira en Bos