Midtjylland te sterk voor FC in hitte van Haren.

Zaterdag 10 juli 2010 om 21:50

FC Groningen heeft de eerste nederlaag van het seizoen 2010/2011 geleden. In de verzengende hitte van Haren werd verloren van FC Midtjylland. Na een ruststand van 1-1, stond er na negentig hete minuten 2-3 op het scorebord. Voor FC Groningen scoorden Dusan Tadic en Tim Keurntjes.

De Denen waren veel verder in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, dan FC Groningen. Midtjylland begint volgende week al aan de nieuwe Deense competitie. De Groningers zijn amper twee weken in training. Niettemin startte de ploeg van trainer Pieter Huistra voortvarend. Aankoop Dusan Tadic liet al na twee minuten zien dat hij een publiekslieveling in Euroborg kan worden. De Serviër begon vanaf links met een individuele actie om uiteindelijk met het rechterbeen de verre hoek te vinden, 1-0.
Kansen
Daarna nam Midtjylland het heft in handen en bepaalden de Denen het spel. Dit resulteerde in twee kansen op naam van Danny Olsen. Na een half uur schoot Ken Ilso een afvallende bal in de benedenhoek langs Groningen-goalie Leonard Nienhuis. Tot aan de rust gebeurde er verder niets noemenswaardig voor de achthonderd toeschouwers, die de extreme warmte hadden getrotseerd en het perfect bespeelbare veld van VV Haren hadden verkozen boven een verkoelend zwembad. Scheidsrechter Ben Haverkort had met beide teams afgesproken dat er vanwege de temperatuur om het kwartier een drinkpauze werd ingelast.
Compleet nieuw team
Na rust verscheen FC Groningen, net zoals in de voorgaande twee oefenduels, met een compleet nieuw team aan de aftrap. De gedreven jongelingen, aangevuld met de routiniers Michael Jansen en aanvoerder Gonzalo Garcia, zette de Deense tegenstander direct vast op eigen helft en creëerden kans op kans. Een kopbal van Danny Menting ging net over en Garcia teisterde de lat. In de 66ste minuut zorgde Tim Keurntjes voor de Groningse voorsprong. De van De Graafschap overgekomen linkspoot controleerde de bal net buiten het strafschopgebied uitstekend en mikte zuiver raak in de rechterbenedenhoek, 2-1.
Niet verliezen
Dat was het sein voor FC Midtjylland om de rollen om te draaien. De Denen wilden absoluut niet verliezen en gaven gas. FC Groningen liet zich te ver terug dringen. Het druk zetten naar voren toe, zoals in de eerste fase na rust, verdween. Keeper Steffen Bakker redde twee keer uitstekend op inzetten van Sylvester Igboun en Frank Kristensen, maar moest een kwartier voor tijd capituleren voor een perfecte vrije trap van Jesper Juelsgard, 2-2.
Verrassen
Zeven minuten voor tijd liet Bakker zich verrassen door een schot van Igboun in de korte hoek en kwam Midtjylland op een 2-3 voorsprong. Een gelijkspel was een terechte uitslag geweest en dat resultaat kwam er bijna. Een minuut voor tijd zette rechtsback Jorrit Kunst goed door, maar zijn schot/voorzet ging ternauwernood voorlangs.
Opstelling FC Groningen eerste helft: Nienhuis; Hiariej, Ivens, Granqvist en Stenman; Van de Laak, Ajilore, Sparv, Tadic en Bacuna; Pedersen
Tweede helft: Bakker; Kunst, Lachman, Veldmate en Jansen (58. Bacuna); Rijsdijk, Kieftenbeld, Metaj, Keurntjes en Garcia; Menting