Matchwinner in Euroborg van AZ-bank.

Donderdag 29 oktober 2009 om 13:35

FC Groningen heeft zaterdagavond in een uitverkocht Euroborg met 1-0 verloren van AZ. Vijf minuten voor tijd maakte invaller Jeremain Lens de enige treffer van de wedstrijd. Na de nederlaag staat de FC op de zestiende plek.

Vijf gehavende knieën en een gebroken neus verhinderden Andersson, Svejdik, Rijsdijk, Zonneveld, Holla en Hiariej te spelen tegen regerend landskampioen AZ. Ook Nicklas Pedersen, die op de bank zou zijn gestart, haakte af in de aanloop naar de zesde thuiswedstrijd van het seizoen. Aan de kant van AZ ontbraken onder anderen de geschorste Kew Jaliens en de geblesseerde regerend voetballer van het jaar Mounir El Hamdaoui. Verder waren er diverse spelers met kleine pijntjes, waarvan trainer Ron Jans niet wilde verklappen wie dat waren. Aan de kant van FC Groningen stond de winnende basiself van afgelopen woensdag binnen de lijnen.

Het eerste kwart van de wedstrijd was redelijk aftastend van beide kanten. De mogelijkheden die er ontstonden kwamen vooral voort uit slippertjes in beider defensies. Zo stond Gibril Sankoh aan de basis van de eerste schotkans van Alkmaarder Brett Holman en was het doelman Sergio Romero van AZ die de eerste kans van FC Groningen inleidde. In de 24ste speelde de arbitrage een hoofdrol. Een vrije trap werd binnen de zestien door Graziano Pellè op de onderarm aangenomen. Terwijl scheidsrechter Tom van Sichem al naar de stip weer, liet hij zich door grensrechter Adriaan Inia overtuigen dat Andreas Granqvist op het moment van nemen buitenspel zou hebben gedaan.

Zeven minuten later was diezelfde assistent niet helemaal bij de les toen hij over het hoofd zag dat een gevaarlijke inzet van FC Groningen door AZ-verdediger Swerts over de eigen lat werd gewerkt. Hij koos opnieuw voor de ‘veilige’ oplossing door een doeltrap toe te kennen. Nadat hij de eerste gele kaart van de wedstrijd had gekregen, was Brett Holman vervolgens de man die de eerste grote kans kreeg. Van afstand raakte hij de met een vlammend schot de onderkant van de lat. Doelman Luciano kon de bal niet halen, maar zag tot zijn opluchting dat deze terug in het veld stuitte.

Een minuut later kreeg FC Groningen de grootste mogelijkheid van de wedstrijd tot dan toe bij een snelle uitbraak over de rechterkant. De voorzet van Leandro Bacuna was echter net te hard voor Morten Nordstrand om deze bij de tweede paal te kunnen binnen schuiven. Nadat Pellè een gele kaart had gekregen, was er nog een tweetal vrije trappen op enkele meters buiten te zestien meter te nemen. Beide keren nam de jongste speler van het veld, de 18-jarige Leandro Bacuna plaats achter de bal. Hij raakte een keer de muur en mikte de andere bal over het AZ-doel.

Na de pauze leek AZ de meeste van zijn krachten te hebben verspeeld. Aanvoerder Stijn Schaars moest al eens ingrijpen ten koste van een gele kaart en in de 63ste minuut kreeg de thuisploeg dé kans om het duel te beslissen. Uit een passje van Goran Lovre kon Thomas Enevoldsen over links doorbreken. Nadat hij doelman Romero had uitgespeeld, wist de Deen de bal echter niet in het doel te schuiven maar mikte hij in het zijnet.

Met ruim een kwartier op de klok bracht Ron Jans invaller Tim Matavz binnen de lijnen voor Enevoldsen. Enkele minuten later raakte AZ opnieuw het houtwerk. Nu was het Dembélé die de linkerpaal trof. De bal stuitte vervolgens over de achterlijn. Met nog tien minuten op de klok brachten beide trainers er een verse aanvaller in. Koeman verving Pellè door Jeremain Lens en Jans liet Danny Menting opdraven voor Nordstrand. Binnen een minuut had de Groninger invaller een gele prent te pakken.

Een zwaar bestrafte overtreding van Leandro Bacuna op Pellè ging vooraf aan het beslissende moment in de wedstrijd. Aanvoerder Schaars mikte de bal voorlangs het Groninger doel. Daar was Lens iedereen te slim af en kopte hij de bal achter Luciano in het doel. In de resterende minuten kreeg FC Groningen ook nog een gevaarlijke kopkans, maar die werd onschadelijk gemaakt door de Argentijnse nationale doelman. Na drie minuten extra tijd kwam er een einde aan de zesde thuiswedstrijd van FC Groningen. De teller staat nog altijd op twee doelpunten en vier punten in eigen huis. Komende vrijdag zal Groningen beide aantallen willen opschroeven als Heracles Almelo op bezoek komt.

Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Lovre, Bacuna; Van de Laak, Nordstrand (81’ Menting), Enevoldsen (74’ Matavz).
Rest bank: Van Loo, Jansen, Koç, Olijve, Lachman.