Massaal eerbetoon aan Groninger Arjen Robben

11 oktober 2017 / vandaag

Arjen Robben heeft een punt gezet achter zijn imposante interlandcarrière bij het Nederlands elftal. De 33-jarige Bedumer deed dit in stijl. De bij FC Groningen opgeleide aanvaller scoorde beide doelpunten in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Zweden.

Na het duel, dat definitief maakte dat Nederland volgende zomer op de WK-eindtoernooi in Rusland ontbreekt, haalde Arjen Robben zijn twee zoontjes van de tribune en maakte met hen – onder toezicht van de voltallige Oranje-selectie en staf – een laatste ereronde. De Johan Cruijff Arena in Amsterdam bleef gevuld en gaf de wereldster een passende en respectvolle laatste staande ovatie.

Weergaloos
Robben speelde in totaal 96 interlands, waarin hij 37 keer scoorde. Zijn laatste Oranje-treffer – de tweede tegen Zweden – was een weergaloos diagonaal schot, dat in de verre hoek plofte. Robben debuteerde op 30 april 2003 als invaller in een oefeninterland tegen Portugal. De Groninger speelde op drie EK-eindtoernooien en op drie WK’s.

In 2010 was hij tijdens de finale in Zuid-Afrika letterlijk een teenlengte verwijderd van de wereldtitel, toen de aanvaller alleen voor keeper Iker Casillas opdook. De bal ging via de voet van de Spaanse doelman net naast de voor Oranje verkeerde kant van de paal. Een doelpunt zou Nederland hoogstwaarschijnlijk de wereldtitel hebben opgeleverd.

Leider
Vier jaar later was Robben tijdens het WK in Brazilië in grootse vorm. Onder zijn leiding – binnen en buiten het veld – haalde Oranje onder bondscoach Louis van Gaal de halve finale, hetgeen bijna iedereen vooraf voor onmogelijk had gehouden. Het Nederlands elftal veroverde uiteindelijk het brons. Het lukte de nationale ploeg daarna niet meer zich te kwalificeren voor de EK-eindronde in Frankrijk en dus evenmin voor het aankomende WK in Rusland. Voor Robben het moment om na veertien jaar afscheid te nemen van Oranje.

Groningen
Robben – geboren en getogen in Bedum – is een kind van de opleiding van FC Groningen. Hij was het ook die op vrijdag 13 januari 2006 de toenmalige Euroborg, de nieuwe thuishaven van de Trots van het Noorden, officieel opende. Robben laat ook geen moment onbenut om zijn club in het stadion aan het werk te zien. Hij volgt de FC nog altijd op de voet en heeft al aangekondigd ooit terug te keren in Groningen. Laatst sprak Robben nog een videoboodschap in voor de supporters van de club om zeker ook in mindere tijden het team te steunen en om vooral ook naar het Noordlease Stadion te blijven komen om de ploeg aan te moedigen.

Arjen Robben is ambassadeur van Stichting FC Groningen in de Maatschappij.

Afscheid Oranje (2)
Opening Euroborg Arjen Robben_januari 2006
Robben ambassadeur
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws