string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Mason: ‘Het is als kiezen tussen je kinderen’.

Maandag 14 juli 2014 om 16:44

Paul Mason speelde in de periode 1984-1988 ruim 150 wedstrijden in het shirt van FC Groningen alvorens hij naar het Schotse Aberdeen FC transfereerde. Voor zowel FC Groningen als Aberdeen speelde, de in Liverpool geboren, Mason Europees voetbal. Komende donderdag spelen beide clubs tegen elkaar in de voorronde van de Europa League. Volgende week donderdag is de Engelsman voor de eerste keer in Euroborg aanwezig, voor de returnwedstrijd.

In de tijd dat Mason FC Groningen verruilde voor Aberdeen behoorde de club uit het noordoosten van Schotland tot de nationale top. Succestrainer Alex Ferguson was net vertrokken naar Manchester United en Aberdeen speelde mee om de prijzen. “We konden het Celtic en Rangers goede tegenstand bieden en deden lang mee voor de titel,” vertelt Mason “Eén seizoen verspeelden we het kampioenschap zelfs op de laatste dag. Kampioen ben ik helaas nooit geworden, wel heb ik met Aberdeen nog twee bekertoernooien gewonnen door in de finales een keer Celtic en een keer Rangers te verslaan.”
Iets extra’s
Mason was blij toen hij vernam dat FC Groningen en Aberdeen aan elkaar werden gekoppeld tijdens de loting voor de tweede voorronde van de Europa League. “Theo Snelders, met wie ik heb samengespeeld bij Aberdeen, stuurde me een bericht dat beide clubs aan elkaar waren gekoppeld. Een mooie loting voor twee mooie clubs.”
“Europese wedstrijden zijn altijd speciaal. Toen ik net in Groningen woonde, heb ik in het Oosterpark de ploeg gezien die tegen Internazionale speelde, met onder andere Fandi. Dat wilde ik ook en later heb ik Europese wedstrijden gespeeld voor zowel FC Groningen als Aberdeen. Bij beide clubs gaf het iets extra’s.”
Degelijk team
Mason is onder de indruk van de tegenstander van FC Groningen. “Aberdeen kende een wat mindere periode, zoals eigenlijk het hele Schotse voetbal een beetje in een dip zat, maar sinds de nieuwe manager Derek McInnes er zit, gaat het een stuk beter. Ik heb ze vorig jaar twee keer gezien en moet zeggen dat het een zeer degelijk team is. De manager heeft een goed idee over voetbal en er staat een goede ploeg. Het Pittodrie stadion is een compact stadion. Op een goede Europese avond kan het er behoorlijk spoken. De spelers van FC Groningen kunnen een mooie sfeer tegemoet gaan.”
Euroborg
Aan een voorspelling wil Mason zich niet wagen. “Ik hoop op mooie wedstrijden, maar heb geen favoriet. Het is als kiezen tussen je kinderen. Ik heb drie clubs, FC Groningen, Aberdeen en Ipswich waar ik een zeer speciaal gevoel bij heb. Ik volg Groningen nog intensief via de website en kom af en toe nog naar Nederland, maar dat is vaak in de zomermaanden wanneer er geen voetbal is. Donderdag zal ik er niet bij zijn in Aberdeen, maar ik kom een week later wel naar Euroborg. Het zal de eerste keer zijn dat ik het stadion van binnen zie. Ik kijk er naar uit!”

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard