Woensdag 05 maart 2014 om 15:28

Het was geen al te beste zaterdag voor de jeugdteams van FC Groningen. De teams van D2 en B1 pakten allebei een punt. Daarnaast vielen liefst zeven verliespartijen te noteren. De Cambuur-teams deden het beter. De onder-14 ploeg speelde gelijk terwijl de D1 als enige ploeg binnen de RVO wist te winnen.

Teams Locatie Groningen
SC HEERENVEEN A1 6-1 FC GRONINGEN A1
1-0 (13.), 2-0 (18.), 3-0 (39.), 4-0 (54.), 5-0 (59.), 5-1 Thijs Gerlofs (70.), 6-1 (85.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Glenn Bijl, Desevio Payne (73.Jorran van Santen), Keziah Veendorp, Tolgahan Cicek, Niels Stenekes (39.Thijs Gerlofs), Reinier de Groene, Liban Abdulahi (46.Youri Schuur), Jafar Arias (76.Gijs Jasper), Willem Gootjes, Jim de Leeuw (46.Sadik Spijodic).
Het vlaggenschip van de Regionale Voetbalopleiding kreeg op Skoatterwald een ongenadig pak slaag van SC Heerenveen A1. Al na achttien minuten stond de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. Alleen Reinier de Groene zag een inzet over gaan. Zes minuten voor het einde van de eerste helft schoot Heerenveen op de paal waarna het in de rebound wel raak was. De Friese opponent was sterker, fitter en slimmer.
In de 49ste minuut stond de paal een vierde doelpunt in de weg. Glenn Bijl schoot naast waarna Heerenveen via een benutte vrije trap op een 4-0 voorsprong kwam. Pas bij een 5-0 stand kon de ploeg van trainer Peter Hoekstra iets terug doen. Thijs Gerlofs maakte twintig minuten voor tijd de enige treffer voor groenwit. Een kansloze missie voor de A-junioren van de FC die de schade vijf minuten voor tijd nog groter zagen worden.
FC GRONINGEN B1 1-1 SC HEERENVEEN B1
0-1 (30.), 1-1 Stan Haanstra (52.pen.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap (14.Robin Hoekstra), Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Tyson dos Santos, Yannick Kuijpers (76.Dennis Molema), Stan Haanstra, Rutger Etten, Ozan Kokcu (72.Peter van Son).
Voor rust hadden de B-junioren van FC Groningen aanvankelijk wat meer balbezit. Voor beide teams gold echter dat ze nagenoeg niet gevaarlijk voor het doel werden. Na precies een half uur spelen kwamen de Friezen al koppend aan de leiding na een prima aanval over links. In de slotminuut zag Stan Haanstra zijn schotpoging gekeerd door de doelman. In het tweede bedrijf werd Rutger Etten bediend door Yannick Kuijpers. Het schot werd gepakt door de doelman.
De ploeg van trainer Peter Moltmaker nam daarna het heft in handen en dat leverde resultaat op. Rutger Etten zocht de dreiging in de zestien waarna de gasten handspel begingen. Stan Haanstra liet het buitenkansje niet onbenut. Heerenveen schoot een kwartier voor tijd net naast. In de slotminuut was de grootste kans nog voor de Groningers. Stan Haanstra kon doorgaan maar een winnende treffer leverde dit niet op.
FC GRONINGEN B2 1-2 RODA JC B2
1-0 Noel Wever (18.), 1-1 (26.), 1-2 (74.)

opstelling FCG B2 Jan Hoekstra, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Mathijs Elderman, Niels Hylkema, Daan Wijma (68.Jesse Borst), Sander de Grote (38.Tim Riksman), Cheriel Girdharie (76.Dylan Leurink), Noel Wever, Dave Bosgraaf (73.Thomas Reinders), Ebrar Yildirim (62.Luke Millar).
De onder-16 ploeg van FC Groningen leed in een gelijkopgaande wedstrijd een nipte nederlaag tegen Roda JC B2. Het was de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe trainer Marcel van Buuren. Dankzij doelman Jan Hoekstra werd een vroege achterstand voorkomen. Noel Wever kreeg de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg maar hij mikte naast. In de achttiende minuut scoorde Wever beheerst en fraai wel de 1-0.
Het duel was in evenwicht en een kwartier voor rust maakten de gasten uit Kerkrade gelijk. In de tweede veertig minuten waren de hoogtepunten schaars. Dave Bosgraaf schoot via een been naast terwijl een bal van de doellijn werd gehaald. Jan Hoekstra moest nog tot het uiterste gaan om een tegentreffer te voorkomen. In de 74ste minuut trof Roda JC de paal waarna de rebound er wel inging. Luke Millar miste in de slotfase een mogelijkheid op de gelijkmaker.
SC HEERENVEEN C1 2-1 FC GRONINGEN C1
1-0 (19.), 1-1 Jhurrey Margaritha (38.), 2-1 (70.)

opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Armani Mardjoeki (60.Dion Paapst), Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen, Mark Westra, Jairzinho Leirissa (51.Shabani Nduwumuremyi), Daniel Teune, Daniel van Kaam, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
FC Groningen C1 dolf op Skoatterwald het onderspit tegen Heerenveen. Door een treffer in de negentiende minuut keek de ploeg van trainer Hugo Alves Velame bij rust tegen een achterstand aan. “Op een moeilijk bespeelbaar veld was echt goed voetbal niet mogelijk. Wij hadden wel iets meer de intentie om te voetballen. Bij ons werd een fout achterin echter afgestraft.” Via Jhurrey Margaritha en Jairzinho Leirissa kregen de gasten wel een tweetal honderd procent kansen.
“Na rust kwamen we er meer uit en konden we vanuit het middenveld meer opbouwen. We domineerden ook een tijdje het spelbeeld maar de kansen konden we niet afmaken.” Margaritha scoorde de gelijkmaker maar in de laatste minuut werd alsnog verloren. Een vrije bal vanaf de zijkant werd ingekopt. “We hebben onterecht verloren maar daar koop je niets voor. Het is ook een kwaliteit om wedstrijden zoals deze te winnen. De jongens hebben het maximale eruit gehaald maar de foutjes werden weer afgestraft,” zei Hugo na afloop.
FC TWENTE/T C2 5-3 FC GRONINGEN C2
1-0 (10.), 2-0 (16.), 3-0 (17.), 4-0 (25.), 4-1 Lion Kalentjev (28.), 5-1 (29.), 5-2 Jearl Margaritha (34.), 5-3 Steyn Strijker (51.)

opstelling FCG C2 Mats Roorda, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua, Ken Raghoebar, Rick Boyer (36.Mark Versteegen), Mees Gootjes, Mark Jagt (36.Boy Spijkerman), Mark te Velde, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Jearl Margaritha.
De onder-14 ploeg van FC Groningen werd afgerekend op een zwakke eerste helft in Twello. Al na 25 minuten stond het 4-0 voor de Tukkers. Lion Kalentjev en Jearl Margaritha scoorden voor groenwit de twee doelpunten voor de pauze. Trainer Gerard Wiekens: “In de eerste tien minuten ging het nog vrij goed maar daarna ging Twente er feller en korter op zitten. Verdedigend hadden we in die fase veel moeite om tegen te houden terwijl we voorin niet goed druk konden zetten.”
In de tweede helft ging het veel beter met de FC. Dat zag ook Wiekens. “Iedereen kwam agressiever uit de kleedkamer en Twente kwam er eigenlijk niet meer uit. Ondanks dat we via Lion wat kansjes kregen wilde de 5-4 maar niet vallen.” Steyn Strijker scoorde als enige speler nog. “De jongens hebben het knap omgebogen maar het is zuur dat we het in de eerste helft zo hebben weggegeven,” aldus de trainer.
FC GRONINGEN D1 1-4 FC TWENTE D1
1-0 Giovanni Zwikstra (27.), 1-1 (43.), 1-2 (50.), 1-3 (51.), 1-4 (60.)

opstelling FCG D1 Daan Reiziger, Tariq Lancelot, Pim Betzema, Giovanni Zwikstra, Leon Santema, Quinten Anakotta, Gerwin Heidema, Leonel Miguel, Remco Balk, Joris Reiziger, Mark Ploeger. Wissels: Jonathan Edens, Harold Kwant, Nick van Leeuwen, Joshua Sion, Jarno Deuring.
De tweedejaars D-pupillen van FC Groningen leden op eigen veld een kansloze nederlaag tegen koploper FC Twente D1 uit Hengelo. De Tukkers zagen een gevaarlijk schot geblokkeerd. Na negen minuten een grote kans voor de ploeg van trainer Arjen Jorritsma. Op aangeven van Tariq Lancelot zag Mark Ploeger zijn schot gekeerd. Remco Balk schoot naast terwijl Leonel Miguel een poging gered zag.
De gasten leken aan de leiding te komen maar in twee instanties en op miraculeuze wijze ging de bal er niet in. Gerwin Heidema bereikte op snelheid Ploeger die ook de 1-0 had kunnen maken. Dat gebeurde drie minuten voor de pauze wel. Uit een hoekschop trof Leon Santema de lat waarna Giovanni Zwikstra in de rebound raak kopte.
In de tweede helft domineerde FC Twente en waren de Groningers nauwelijks meer bij het doel te vinden. In een tijdsbestek van acht minuten was het driemaal raak voor de tegenstander. Met een reflex hield de doelman van Twente Joshua Sion van scoren af terwijl Gerwin Heidema met een vrije trap nog de lat raakte. In blessuretijd liep de score verder op: 1-4.
FC GRONINGEN D2 3-3 HOOGEZAND D1
1-0 Jesper de Backer (13.), 1-1 (18.), 1-2 (21.), 2-2 Romano Postema (23.), 2-3 (25.), 3-3 Romano Postema (59.)

opstelling FCG D2 Max Wolfs, Tijs Mulder, Yannick Hettinga, Nout de Groot, Jimi van Halen, Corvin Braun, Joel van Kaam, Jesper de Backer, Romano Postema, Tom van der Werff, Kian Slor. Wissels: Daan Scholtens, Job van Dijk, Jort Stuiver, Marco Hut, Stein Barkhuis.
De topper in de Tweede Divisie F leverde na zestig minuten voetbal geen winnaar op. Hoogezand kreeg na zeven minuten de eerste goede kans maar doelman Wolfs zag de bal naast gaan. In de 13de minuut was het eerste gevaar van de FC meteen raak. Een corner van Romano Postema werd door Jesper de Backer van dichtbij in het doel getikt. In de daaropvolgende periode waren de gasten gevaarlijker en binnen acht minuten werd dan ook de leiding genomen.
Romano Postema tekende voor de gelijkmaker maar nog geen twee minuten later was de opponent wederom trefzeker. De Groningers waren middels een vrije trap nog wel gevaarlijk maar de runner-up ging met een voorsprong de rust in. Doelman Wolfs keepte vlak na rust attent en kon een grotere achterstand voorkomen. Aan de andere kant leverde een kopbal van Postema geen gevaar op.
Tijs Mulder besloot over in een fase waarop de thuisploeg met name over de rechterflank via Joel van Kaam voor dreiging zorgde. Kian Slor had nog een vrije doortocht maar werd net even uit balans gebracht. In de slotminuut kon FC Groningen D2 alsnog juichen. De doelman van Hoogezand wist een afstandsschot niet te verwerken waarna Romano Postema er als de kippen bij was. Zo behield de groenwitte formatie de ongeslagen status.
Teams Locatie Leeuwarden
SC CAMBUUR C2 2-2 EXCELSIOR C2
1-0 Werner Bouma (17.), 2-0 Werner Bouma (20.), 2-1 (23.), 2-2 (65.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Koen Blom (55.Jens de Jager), Luc Tjalma, Matthijs Verheul, Max Huiskamp, Max de Jong (60.Roy Storm), Hidde Drost (45.Ate Ruisch), Gabriel Fernando, Nick Kleen, Werner Bouma, Wilko van der Kooi (60.Tom Doldersum).
De onder-14 ploeg van SC Cambuur speelde al voor de negende maal dit seizoen gelijk. De ploeg uit Leeuwarden nam dankzij doelpunten van Werner Bouma, tweemaal op een assist van Hidde Drost, met 2-0 de leiding. De Rotterdammers antwoordden onmiddellijk met de aansluitingstreffer. Trainer Rodney van der Hoek over de eerste helft: “We hadden meer afstand kunnen nemen. We kregen de betere kansen maar voetballend ging het gelijk op.” Nick Kleen miste een paar kansen waardoor Cambuur met een 2-1 voorsprong de rust inging.
Wilko van der Kooi raakte nog de paal terwijl een doelpunt van Kleen werd afgekeurd wegens buitenspel. In de tweede helft gebeurde voor beide doelen nagenoeg niets. Vijf minuten voor tijd viel de gelijkmaker. “Zij waren iets dreigender dan voor de rust terwijl wij eigenlijk niets meer creeerden. Ook vond ik ons organisatorisch niet goed spelen terwijl dat normaal een sterk punt van ons is. Maar over de gehele wedstrijd bekeken kan ik wel leven met een gelijkspel ,” vertelde Van der Hoek.
SC CAMBUUR D1 3-0 NEC/FC OSS D1
1-0 Kian Visser (5.), 2-0 Kian Visser (13.pen.), 3-0 Pieter Abe de Jong (49.)

opstelling SCC D1 Marco Kreeft, Martijn Ferwerda, Sil Bos, Milan de Koe, Chiel Kuiper, Rik de Boer, Job Zwager, Pieter Abe de Jong, Kian Visser, Bart Kooistra, Youri Sletering. Wissels: Levi de Ron, Feike Zijlstra, Robert Polee, Kevin de Vries, Quinten Lamsma, Jhondly van der Meer.
De D-pupillen van SC Cambuur blijven het na de winterstop uitstekend doen. De thuisploeg kwam goed uit de startblokken en nam via Kian Visser al na vijf minuten de leiding. Trainer Michiel Buursma, die de zieke Elwin van Keulen verving, zag dezelfde Visser de voorsprong verdubbelen. “Zij bleven doordrukken maar wij kregen een penalty mee waardoor het 2-0 werd. Onze doelman redde nog een keer prima maar verder zijn we eigenlijk niet in de problemen geweest.”
Het tweede half uur gaf eenzelfde beeld van de wedstrijd. De gasten uit Nijmegen kregen de rode kaart wegens vermeend slaan en de wedstrijd was daarna gespeeld. “Pieter Abe de Jong maakt de derde treffer prima af. Dat was na een fantastische aanval over zes of zeven schijven. Ik heb vandaag slimme dingen gezien en ik vind ook dat we volwassen hebben gespeeld. Dit stemt ons zeker tot tevredenheid,” concludeerde Buursma.