string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Maaskant: ‘Zeven weken voorbereiding’.

Maandag 25 juni 2012 om 15:07

Trainer Robert Maaskant stond zondagmiddag in Haren voor het eerst voor de spelersgroep van FC Groningen. De nieuwe formule van de eerste training was een groot succes. Na afloop belichtte Maaskant de indeling van de voorbereiding van dit jaar.

Rond half drie liep Maaskant samen met zijn collega-trainers Erwin van de Looi, Dick Lukkien en Bas Roorda het hoofdveld van Sportpark De Koepel op. Daarna volgden de spelers van de B- en A-selectie. Een groot deel van de woorden van Maaskant was te horen via de luidsprekers rondom het veld.
Het publiek reageerde enthousiast op de trainingsvormen die gedurende de zeven kwartier op diverse plekken op het veld werden uitgevoerd. Zo werd traditioneel gestart met de warming-up onder leiding van fysiektrainer Jan Arend Vredeveld. Maaskant plukte her en der jeugdige fans van achter de omheining en maakte hen deelgenoot van de demonstratietraining.
Ook had Maaskant direct aandacht voor de discipline toen Virgil van Dijk ongevraagd een bal in het doel schoot en Maaskant hem die bal zelf liet ophalen. Iets overenthousiaste slidings op de eerste training werden ook becommentarieerd. Verder werd onder meer duidelijk dat Maaskant oog heeft voor snelle spelhervattingen en geen protest richting arbitrage duldt van zijn spelers. “Het was fantastisch om te zien dat er zoveel supporters waren. Zelfs met hun paraplu’s in de stromende regen.”
Na afloop lichtte Maaskant in het sponsorhome van VV Haren aan de sponsors en pers toe hoe de voorbereiding er uit zal zien. “De voorbereiding duurt zeven weken in plaats van de gebruikelijke zes weken. Dat heeft alles te maken met de trip die wij zullen maken naar Zuid-Korea. Daar mogen we FC Groningen vertegenwoordigen op de Peace Cup, met gerenommeerde tegenstanders.”
“In de eerste fase van de voorbereiding gaan we heel geleidelijk opbouwen. In de eerste twee weken trainen wij dagelijks zo’n twee tot tweeëneenhalf uur per dag. Voor de training ontbijten we om half negen samen met de hele groep. De intensiteit wordt langzaam opgebouwd en we worden dus steeds scherper en scherper. In Enschede willen we op 12 augustus meteen het eerste ‘tikkie’ uitdelen.”
Over de oefenduels in de eerste fase: “Die staan vooral in het teken van ons laten zien in de regio. Kennis maken met het publiek en alle spelers en coaches zijn aan te raken. Na afloop kunnen er handtekeningen gevraagd worden. De wedstrijden op zich zien we als ‘underload’. Qua inspanning is het niet zwaar. De spelers moeten vooral op de trainingen vol aan de bank.”
De sportieve doelstellingen zullen pas op de jaarlijkse persdag in de week voor de competitiestart worden belicht. Over het te spelen systeem liet Maaskant al wel iets los: “We zitten niet vast aan een bepaald spelsysteem. Met Zeefuik, De Leeuw, Schet en Kostic zijn aanvallende spelers aangetrokken met een bepaalde achterliggende gedachte. Zij zullen het gaan uitvechten met de reeds langer aanwezige spelers. Er zijn diverse opties mogelijk. Ook in het spelen ‘met de punt naar voren’ of ‘naar achteren’ kunnen we variëren.”

Gerelateerd nieuws.

23 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard