Maaskant: ‘Wedstrijd van aanhaken’

2 november 2012

De wekelijkse persconferentie vond vrijdagmiddag plaats in de ABN AMRO Business Corner in het bijzijn van zo’n veertig sponsorrelaties, leden van de Hattrick’s Club. Die organiseren maandelijks een ‘warming-up’ op vrijdag voorafgaand aan een thuiswedstrijd waarvan een bezoek aan het perspraatje een onderdeel is.

Trainer Robert Maaskant gaf zoals gebruikelijk een voorbeschouwing op de wedstrijd en begon met een analyse van de tegenstander: “NEC is een ploeg die nog moeite heeft in thuiswedstrijden, maar zeer effectief is gebleken in uitduels. Het is geen spectaculaire ploeg in de manier van spelen, maar wel heel erg gedegen.” “Voor ons heeft de bekerontmoeting met ADO geen blessures opgeleverd, maar wel vermoeidheid bij sommige spelers. Donderdag was daarom een rustdag na de hersteltraining van woensdag, die in de sportschool werd afgewerkt. Vandaag hebben we ons gericht op de komende tegenstander en morgen (zaterdag – red.) zetten we de puntjes op de i. Het is een wedstrijd van aanhaken. Bij winst sluiten we aan bij de subtopgroep, waar we graag willen staan.” Voorbespreking
Daarna gaf Maaskant het woord aan collega-trainer Erwin van de Looi die een deel van de voorbespreking alvast liet zien aan het aanwezige publiek. “Ik zal een klein deel van de voorbespreking laten zien,” begon laatstgenoemde, “die zaterdagochtend in totaal maximaal een kwartier zal duren. Vandaag (vrijdag – red.) hebben we elf tegen elf gespeeld. Morgen zullen we op het veld nog één of twee accenten leggen.” Vervolgens gaf Van de Looi inzicht in de analyse van de speelwijze van NEC en de manier waarop FC Groningen daar ‘compact spelend’ mee op zou gaan. Verder werden vier wedstrijdsituaties getoond uit een recente wedstrijd van de Nijmegenaren om dit te illustreren. “Maar uiteindelijk is onze eigen manier van spelen natuurlijk leidend,” besloot Van de Looi. Daarna gaf Maaskant nog een inzicht in de werkwijze. “De voorbespreking laat ik dus aan één van mijn collega’s over. Onderdeel van de nabespreking is het tonen van wedstrijdfragmenten, van goede acties en verbeterpunten. Die fragmenten worden tijdens de wedstrijd al geselecteerd en neem ik de dag na een wedstrijd individueel met spelers door. Een selectie daaruit met aanwijzingen wordt vervolgens nog eens aan de betreffende spelers gestuurd, zodat ze deze ’s avonds nog eens op hun iPad kunnen terugkijken.”

Laatste nieuws