string(9) "claudebot"

Maaskant over Zeefuik: ‘De kracht spat ervan af’.

Vrijdag 14 december 2012 om 15:35

Género Zeefuik is door trainer Robert Maaskant weer opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met VVV-Venlo van zaterdagavond. De spits, die enkele weken geleden uit de wedstrijdselectie werd gehaald en een persoonlijk programma volgde om fitter te worden, trainde deze week weer mee met de groep en heeft daarbij de trainer aangenaam verrast. Volgens Maaskant hebben Zeefuiks inspanningen van de laatste tijd de aanvaller zichtbaar goed gedaan.

“Zeefuik heeft de laatste dagen een uitstekende indruk gemaakt,” vertelde de oefenmeester tijdens het wekelijkse perspraatje voorafgaand aan de wedstrijd tegen VVV-Venlo. “Hij was door mij de wacht aangezegd omdat wij vonden dat hij niet fit genoeg was om 90 minuten lang dat te brengen wat wij van hem verwachten. Hij ging steeds meer doseren. Toen moesten we ingrijpen en hebben we hem in overleg op een streng programma gezet en dat heeft resultaten opgeleverd.”
Personal trainer
Zeefuik werd in alle rust onder handen genomen door personal trainer Stephen Tapilatu, die werkzaam is in Hoogkerk. “Tapilatu is zeer bekend met vechtsporten en ik volg zelf ook bokstraining bij hem,” liet Maaskant weten. “In de vechtsportcultuur is een coach meer een mentor. Stephen heeft een band met Género opgebouwd.”
Sportvasten
De trainingen zijn volgens de hoofdtrainer van FC Groningen zowel fysiek als mentaal pittig te noemen. “Género heeft bij Stephen een programma afgelegd volgens de methode met de naam ‘Sportvasten’. Het heeft geresulteerd in een combinatie van gewichtsverlies en een boost aan inhoud. Hij kan nu veel meer zuurstof opnemen en is mede daardoor veel fitter geworden. Afgelopen week hebben we samen een potje lopen sparren. Dat zijn geen simpele trainingen, kan ik je verzekeren.”
Bewuste keuze
Zeefuik kon – nadat Maaskant en zijn staf de beslissing hadden genomen om met de spits een ander traject in te gaan – zelf kiezen uit een aantal aangedragen opties. “We hebben hem nergens toe gedwongen. Zeefuik heeft zelf de keuze gemaakt om op deze manier fitter te worden en staat er voor de volle honderd procent achter. Het geeft hem een enorme motivatie, de kracht spat ervan af. Het is wellicht wat ongebruikelijk om een dergelijke oplossing extern te zoeken, maar daar is bewust voor gekozen.”
Nog niet voltooid
Het proces is volgens Maaskant in een volgende fase beland, maar nog niet voltooid. “Het traject is nog niet klaar. De gewichtsafname en de fitheid zullen toenemen. Door deze manier van trainen, komt Género sneller in de fase van vet verbranden. Samen met Tapilatu, de club en ook fysiektrainer Jan-Arend Vredeveld wordt er hard gewerkt aan een messcherpe Zeefuik. Een goede Género is niet alleen een aanspeelpunt, maar heeft ook snelheid en diepgang.”

Gerelateerd nieuws.

6 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’