string(9) "claudebot"

Luciano: ‘Ik durfde niet te kijken’.

Vrijdag 12 november 2010 om 00:52

FC Groningen won na een bloedstollende bekeravond via strafschoppen van ADO Den Haag. Het weer was guur, maar de spanning hield de mensen in een sfeervol Euroborg warm. Net als de toeschouwers was ook de sfeer in de spelersgroep zeer uitgelaten na het bereiken van de volgende ronde.

“Het spel was niet altijd even goed, maar het was wel heel spannend,” meent Andreas Granqvist. “Ik denk dat wij de beste kansen hadden, maar we wisten dat ADO Den Haag via de counter heel gevaarlijk is. Dat hebben ze vanavond ook weer een aantal keer laten zien.”
Veel vertrouwen
De Trots van het Noorden kwam op achterstand na verkeerd uitverdedigen van de aanvoerder. “Ik wilde Freddy (Stenman-red.) inspelen, maar er zat iemand tussen. Dat was geen goed moment, maar gelukkig hebben we gewonnen. Echt in paniek zijn we nooit geraakt, want we weten dat we veel karakter in de ploeg hebben. Op dit moment hebben we gewoon veel vertrouwen.”
Aan de strafschoppenreeks ging een vreemd moment vooraf. Granqvist was in een hevige discussie met scheidsrechter Kevin Blom. “De scheidsrechter koos een doel, terwijl wij graag de goal vlakbij de fanatieke supporters hadden genomen. Ik vond dat we moesten tossen, maar de scheids had al besloten.”
Niet verwacht
Eén van de penaltynemers was de Finse middenvelder Tim Sparv. Helaas voor Sparv koos de Haagse keeper de goede hoek en stopte zijn penalty. “Ik speelde een aardige wedstrijd en had dus niet verwacht dat ik de strafschop zou missen. Ik had mezelf iets aangedaan als mijn misser beslissend was geweest. Gelukkig hebben we alsnog gewonnen. Nu moet snel de focus weer naar komende zondag.” FC Groningen speelt dan in Almelo tegen Heracles Almelo.
Keeper Luciano hield zijn team in de verlenging op de been door op een katachtige wijze de kopbal van Aleksander Radosavljevic naast zijn doel te tikken. “Dat was puur instinct,” zegt Luciano. “Ik dacht; dat is een doelpunt. Maar als keeper mag je natuurlijk nooit opgeven.” Mede door de geweldige redding van de Braziliaan moesten penalty’s de beslissing brengen.
Geen loterij
“Veel mensen zeggen dat het een loterij is, maar daar ben ik het niet mee eens,” aldus Luciano. “Ik train iedere dag met Tim Matavz en Leandro Bacuna op strafschoppen, minstens twintig keer. Dan keep ik niet alleen, maar schiet ik ze ook.” Ondanks de vele oefeningen keek de keeper niet bij de beslissende penalty van Leandro Bacuna. “Ik durfde niet te kijken. Hij verliest namelijk vaak op de training. Het is de bedoeling de bal mooi in het kruis te schieten, maar Bacuna mist veel strafschoppen.” Gelukkig voor FC Groningen schoot de middenvelder op het moment suprême wel raak.
Vreemd
“Het is heel vreemd, ook Granqvist mist op de training regelmatig een penalty en Garcia schiet bij het afwerken vaak ballen over de omheining. In de wedstrijd gaat het echter wel goed, Garcia schiet de ballen tussen de palen en Granqvist scoort al zijn strafschoppen.”
Het overleven van de strafschoppenserie gaf de keeper een glorieus gevoel. Zeker omdat hij ook een penalty stopte, al zat daar het nodige geluk bij. “Sommige mensen zeggen dat je moet wachten, andere zeggen dat je een hoek moet kiezen. Ik had met mezelf afgesproken dat ik telkens de linkerhoek zou kiezen. Bij de strafschop die ik stopte, kreeg ik echter het gevoel naar rechts te gaan. Tegen mijn eigen afspraak in dook ik naar rechts en stopte de penalty. Ook dat was puur instinct.” 
Speciaal
De keeper genoot zichtbaar van de overwinning en stond na afloop als enige speler op het veld via de grote schermen de samenvatting van de wedstrijd te volgen. “Bekerwedstrijden hebben iets bijzonders. De sfeer in het stadion is geweldig en je weet dat het in één wedstrijd beslist is. Ik heb in België de beker al een keer gewonnen dus weet hoe dat voelt en hoe speciaal het is.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’