string(9) "claudebot"

Lichten op groen tegen Heracles.

Maandag 19 oktober 2009 om 15:47

FC Groningen heeft vrijdagavond in Euroborg met 4-1 gewonnen van Heracles Almelo. Na de 0-1 maakte Leandro Bacuna 1-1. Andreas Granqvist bepaalde de ruststand op 2-1. Invaller Tim Matavz maakte na de pauze 3-1 en 4-1.

In de aanloop naar de vrijdagavondwedstrijd in de dertiende speelronde van de Eredivisie waren alle tekenen FC Groningen gunstig gezind. Vier geblesseerde spelers sloten weer aan bij de eerste selectie en hoewel het deze eeuw slechts één keer eerder (2002/2003) voorkwam dat FC Groningen na twaalf speelronden minder punten had dan de huidige tien, was er vrijwel geen wanklank te horen geweest. Het uitblijven van doelpunten in Euroborg was wel een belangrijk punt. De stemming rond de club bleef dus rustig, maar zowel intern als extern was het wel duidelijk dat een zege op Heracles de enige optie was.

Bij Heracles was er juist een totaal omgekeerde situatie. De ploeg stond zelden zo hoog als nu na twaalf speelronden en was in een jubelstemming. De 525 meegereisde Almeloërs vierden vanaf het begin van de wedstrijd feest en ook de spelers uit Tukkerland begonnen prima aan de wedstrijd. De eerste kansjes waren dan ook voor de ploeg, waarin oud-FC’ers Mark-Jan Fledderus en Antoine van der Linden hun opwachting maakten. De treffer die Bas Dost in de 15de minuut binnenkopte op aangeven van Darl Douglas maakte de situatie er niet rooskleuriger op voor de nummer 16 van de ranglijst.

Blijkbaar had FC Groningen toch ook het scenario van een vroege tegengoal doorgenomen en raakte de ploeg totaal niet van de wijs. Nog een schepje durf en initiatief er bovenop sloegen over op het publiek, dat heel even stil was van de achterstand maar al gauw ook de vocale ondersteuning opvoerde tot het niveau waarmee de afgelopen seizoenen de vele hoogtepunten in het stadion werden begroet. Het haalde al snel ook dat gevoel in de thuisploeg naar boven. Want op aangeven van Gibril Sankoh was het binnen vier minuten alweer gelijk: 1-1.

Tien minuten voor de pauze kreeg Morten Nordstrand een knietje in zijn hamstring van één van de Heracles-verdigers en moest hij vervangen worden door de in allerijl in zijn shirt gehesen Tim Matavz. Ook die tegenslag kwam de ploeg weer snel te boven, zij het geholpen door een van de Heracliden. Mark-Jan Fledderus beroerde de bal met zijn hand na een corner en dus kon arbiter Wiedemeijer niet anders dan de bal op de stip leggen. Andreas Granqvist, de volgende op het lijstje na de eerdere misser van Koen van de Laak tegen Vitesse, schoot onberispelijk binnen: 2-1.

In de pauze werd ook de eerste wissel aan Heracles-zijde toegepast. Rechtsbuiten Darl Douglas werd vervangen door Juha Hakola. Het eerste kwartier van de tweede helft waren het weer de gasten die sterk begonnen. Al werd de ploeg van coach Verbeek deze keer wel geholpen door de foutjes van FC-verdedigers Sepp De Roover en Gibril Sankoh om gevaarlijk te worden.

Halverwege de tweede helft moest Koen van de Laak zich geblesseerd laten vervangen door Danny Holla. Na een dot van een kans voor Willie Overtoom was Holla een minuut later meteen dichtbij de derde treffer. Op aangeven van Leandro Bacuna schoot hij echter van dichtbij nipt over de linkerkruising van het doel. Even later ging Heracles meer risico nemen en werden de laatste twee troeven uitgespeeld in de personen van Marko Vejinovic en Sebastiaan Steur.

Het plannetje van de uitploeg werd echter meteen gedwarsboomd. Via Oluwafemi Ajilore en Goran Lovre werd Tim Matavz in stelling gebracht. De invaller maakte de kans op schitterende wijze af: 3-1. Acht minuten later maakte diezelfde Matavz aan alle Almelose illusies een einde toen hij bij een cornersituatie een bal teruggekopt kreeg van Bacuna en Matavz zijn tweede van de avond kon binnen rossen: 4-1. Enevoldsen werd tenslotte afgelost door Mike Zonneveld. In de laatste tien minuten zorgde de arbitrage met diverse omstreden beslissingen nog voor wat volksvermaak. Door de zege stijgt FC Groningen van de zestiende naar de elfde plek op de ranglijst. Na een vrij weekend is hekkensluiter RKC op zaterdag 21 november in Waalwijk de volgende tegenstander.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Lovre, Bacuna; Van de Laak (67’ Holla), Nordstrand (36’ Matavz), Enevoldsen (81’ Zonneveld).
Rest bank: Van Loo, Jansen, Pedersen, Hiariej.

Opstelling Heracles Almelo
Pieckenhagen; Breukers, Maertens, Van de Linden, Looms; Quansah, Overtoom, Fledderus (70’ Vejinovic); Douglas (46’ Hakola; 70’ Steur), Dost, Everton.
Rest bank: Telgenkamp, Ter Horst, Schuurman, Reekers.

Toeschouwers: 22.117
Scores: 15’ Dost (Douglas) 0-1, 19’ Bacuna (Sankoh) 1-1, 41’ Granqvist (strafschop) 2-1, 71’ Matavz (Lovre) 3-1, 79’ Matavz (Bacuna) 4-1.

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Grensrechters: Gerritsen en Strijker
Vierde official: Van de Graaf
Gele kaarten: 40’ Fledderus (hands), 42’ Granqvist (overtreding op Dost)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus