string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Lagerbäck: ‘Berg heeft het goed gedaan’.

Donderdag 20 november 2008 om 15:26

Met FC Groningen als hofleverancier nam de Zweedse selectie het, afgelopen woensdag, op tegen het Nederlands elftal. Marcus Berg, Andreas Granqvist en Petter Andersson behoorden tot de kern van bondscoach Lars Lagerbäck.

Het feit dat er drie Groningse Zweden in de definitieve selectie zaten, zegt dat bondscoach Lagerbäck de Trots van het Noorden in de gaten houdt. Lagerbäck was na afloop van de met 3-1 verloren wedstrijd tevreden over de verrichtingen van de Groningers die in het veld kwamen.

Goed gedaan
“Marcus Berg heeft het goed gedaan,” aldus Lagerbäck over de spits die in de basis begon. “Hij liep veel en werkte hard om aan de bal te komen. Met een beetje geluk had hij ook nog kunnen scoren. Marcus is nog een onervaren international. Door tegen ploegen als Oranje te voetballen, kan hij heel veel leren. Het is daarom erg belangrijk voor hem om tegen een dergelijk topland te spelen.”

Vier uur
Met kleine oogjes reageerde Berg een dag na de wedstrijd op het treffen tussen Nederland en Zweden. “We waren pas om vier uur ’s nachts thuis,” zo verklaart Berg de slaperige gelaatsuitdrukking. “Het zijn veel wedstrijden de laatste weken, maar wedstrijden als gisteren zijn toch wel speciaal. Spelen voor Zweden is speciaal, maar dan tegen Nederland maakt het toch nog wel een beetje extra.”

“Het was een moeilijk duel voor ons. We stonden erg onder druk, maar dat is normaal en weet je als je uit tegen Nederland speelt. Zelf kon ik eigenlijk alleen de ballen vasthouden of terugkaatsen. Ik stond telkens met de rug naar het doel en had slechts enkele kleine kansjes.”
Onder die kansjes rekende Berg ook de steekpass die tussen hem en keeper Michel Vorm viel. “Markus Rosenberg gaf een goede pass en met een beetje geluk had ik de bal kunnen raken, maar de keeper kwam goed uit en schreeuwde hard. Misschien schrok dat een beetje af.”

Granqvist
Andreas Granqvist viel uiteindelijk tien minuten voor tijd in en noteerde zijn vierde cap. “Het is weer eentje erbij,” sprak de verdediger na afloop van de wedstrijd. “Het was de bedoeling dat ik 45 minuten zou spelen, maar door de blessure van onze linksback in de rust moest de trainer noodgedwongen een andere wissel toepassen.”

Lagerback wilde niet meer dan vier nieuwe spelers inbrengen aan het begin van de tweede helft en dus moest Granqvist geduld hebben. “Jammer, iedereen wil natuurlijk spelen, maar omdat er van de FIFA maar zes keer mag worden gewisseld, wilde de coach geen risico nemen.”

Toekomst
Toch was Granqvist blij weer in het Zweedse nationale team te hebben gespeeld. “Ik denk dat ik in de nabije toekomst steeds meer voor Zweden zal spelen. Als we het goed blijven doen met Groningen komt mijn kans echt wel. Ik ben nog jong en heb ondermeer concurrentie van Olof Mellberg van Juventus. De verdedigers die er nu staan, zijn echter al wat ouder. Ik ben er één voor de toekomst.”
Hoewel Dirk Kuijt uit de rug van Granqvist de 3-1 tegen de touwen werkte, was Lagerbäck coulant voor zijn pupil. “Het was niet de fout van Andreas. Zo’n bal mag nooit voor het doel komen.”

Andersson
Petter Andersson bleef de gehele wedstrijd op de bank. De middenvelder mocht nog wel warmlopen, maar zoals gezegd kwam bonscoach Lagerbäck tekort aan wisselmogelijkheden. “We hebben er voor gekozen Petter nog niet te laten spelen tegen Nederland, maar hij ontwikkelt zich goed. Ook Andersson behoort zeker tot een selectie van dertig spelers die wij intensief volgen en in aanmerking komen om te spelen voor het Zweedse elftal.”

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’