Laat doelpunt levert FC Groningen B1 een belangrijke zege op.

De jeugdteams van FC Groningen kenden een goed weekeinde en bleven in competitieverband ongeslagen.

Teams Locatie Groningen
FC TWENTE A1 1-1 FC GRONINGEN A1
1-0 (3.), 1-1 Yassine Zakir (85.)

opstelling FCG A1 Jan Hoekstra, Mohammed Abdoel Karim, Marijn Ploem, Youri ter Arkel (83.Noel Wever), Dennis van Duinen, Daniel Bouman, Matthijs Hardijk (72.Nagesh Amatsaleh), Gerald Postma (56.Niels Ridderstap), Ozan Kokcu, Yassine Zakir, Rutger Etten (46.Joey Salden).
Aan de uitwedstrijd tegen FC Twente hielden de A-junioren van FC Groningen ternauwernood een punt over. De start was slecht want de Tukkers kwamen na balverlies aan Groningse zijde en de daaropvolgende counter snel aan de leiding. “Daarna namen we het spel in handen en creeerden we ook goede kansen,” concludeerde trainer Peter Hoekstra. Tot tweemaal toe kwam de FC vrij voor de doelman maar in beide malen werd niet gescoord. Na rust ging FC Groningen nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. Hoekstra: “Wij hadden de overhand, eigenlijk was het gewoon eenrichtingsverkeer.” Mohammed Abdoel Karim raakte de paal maar ook de thuisploeg kreeg een goede kans om de wedstrijd te beslissen. Yassine Zakir maakte gelijk waarna groenwit er nog een offensief uitperste. Daniel Bouman was dichtbij de winnende treffer. “Voor het eerst dit seizoen hebben we voetballend veel kansen gecreeerd. Het is teleurstellend dat we niet gewonnen hebben maar ik heb aan deze wedstrijd wel een positief gevoel overgehouden. Complimenten ook aan de jongens hoe ze gevochten hebben,” aldus Hoekstra.
FC GRONINGEN B1 1-0 BRABANT UNITED B1
1-0 Jhurrey Margaritha (73.)
opstelling FCG B1 Joep van de Haar, Ousmane Barry, Tom van de Looi, Ken Raghoebar (79.Tapmahoe Sopacua), Luka Prljic, Mees Gootjes (58.Mark Westra), Daniel van Kaam (58.Darlin van der Werff), Kolbeinn Finnsson, Sam Crowther (58.Teun Cools), Martijn van Maastrigt (73.Ludovit Reis), Jhurrey Margaritha.
Dankzij een laat doelpunt van Jhurrey Margaritha behield de ploeg van trainer Sander van Gessel in eigen huis de punten. Margaritha kreeg de bal van invaller Darlin van der Werff en vanaf de rand van de zestien haalde de vleugelspeler hard en laag uit voor de winnende goal. Het was een matige wedstrijd waarin de thuisploeg de dominante ploeg was. In de eerste veertig minuten was de FC eigenlijk maar tweemaal echt dreigend. Sam Crowther kopte naast terwijl Daniel van Kaam een vrije trap tegen de lat zag gaan. De gasten waren eenmaal dichtbij maar ook hierbij de stond de dwarsligger een treffer in de weg. Na rust was Sam Crowther tot tweemaal toe dichtbij terwijl een inzet van Teun Cools in het zijnet belandde. Na de openingstreffer stond groenwit nog eenmaal toe dat Brabant United gevaarlijk werd. Een voorzet vanaf de vleugel werd door de aanvaller echter volledig gemist.
FC EMMEN C1 2-7 FC GRONINGEN C1
0-1 Remco Balk (26.), 1-1 (31.), 1-2 Remco Balk (37.), 2-2 (39.), 2-3 Giovanni Zwikstra (55.), 2-4 Remco Balk (56.), 2-5 Joel van Kaam (60.), 2-6 Kian Slor (65.), 2-7 Leonel Miguel (70.)
opstelling FCG C1 Max Wolfs, Julian Fluks, Leonel Miguel, Pim Betzema, Thomas Poll, Max Hamelink, Joel van Kaam, Joris Reiziger, Giovanni Zwikstra (60.Jesper de Backer), Joshua Sion (45.Kian Slor), Remco Balk.
De tweedejaars C-junioren verlieten het Drentse land met een zevenklapper. Daar zag het er na de eerste 35 minuten niet naar uit want er werd met een 1-1 stand gerust. “De eerste helft was matig van onze kant. We creëerden weliswaar enkele goede kansen maar kregen ook grote kansen tegen,” vertelde trainer Bote Talsma. Na rust waren de Groningers ontketend en tevens op bijna alle facetten sterker dan Emmen. “We dwongen de tegenstander tot fouten en profiteerden daarvan met enkele mooie aanvallen en doelpunten,” aldus Talsma. “We hebben ruim gewonnen en hebben in de tweede helft bij vlagen ook kunnen genieten van het samenspel. Zowel verdedigend als aanvallend. Toch mogen we nooit zo slap aan een wedstrijd starten. Daar moeten we met z’n allen lering uit trekken.”
ASV DRONTEN D1 0-4 FC GRONINGEN D2
0-1 Jayden Plassaer (8.), 0-2 Thom van Bergen (22.), 0-3 David van der Werff (26.), 0-4 Thom van Bergen (38.)
opstelling FCG D2 Roy Mos, Jorte Geertsma, Maxim Mariani, Milan Schaaphok, Wouter Prins, David Brouwer, Nilay van der Ploeg, Jayden Plassaer, Thom van Bergen, David van der Werff, Gilanni Bos. Wissels: Menno Mulder, Fofin Turay, Revelino Slagveer, Romano Huizinga, Aaron van den Berg.
FC Groningen D2 legde een goede eerste helft op de mat. De beginfase was nog gelijkopgaand maar daarna kon de FC steeds goed onder de druk van Dronten uit voetballen. Door goed samenspel werden er drie doelpunten gescoord en was de voorsprong in de rust ruim. In de tweede helft zette dit spelbeeld zich door. De thuisploeg kon alleen in de omschakeling twee keer gevaarlijk worden maar verder was het Groningen dat veel kansen creërde. Uiteindelijk wist alleen Thom van Bergen nog te scoren. ”Vergeleken met de uitwedstrijd in Hengelo van twee weken terug konden we het nu veel langer opbrengen om de ruimtes samen heel klein te maken waardoor de tegenstander geen tijd kreeg om vrij aan de bal te zijn,” zei trainer Byron Bakker. “We zagen vervolgens een goede agressiviteit bij onze spelers en veroverden de bal vaak binnen drie seconden terug. Het enige wat we onszelf vandaag kunnen verwijten is dat we niet meer doelpunten scoorden. All met al kunnen we tevreden zijn over de progressie die we hebben laten zien in de verdedigende samenwerking’.”