Koploper deelt de lakens uit tegen FC.

Zondag 01 maart 2009 om 02:11

FC Groningen heeft zaterdagavond in het DSB-stadion te Alkmaar met 3-0 verloren van AZ. De plaaggeest van de avond luisterde naar de naam Graziano Pellè. Hij scoorde tweemaal. Ondanks de nederlaag staat de FC nog altijd zesde op de ranglijst na 25 duels.

FC Groningen begon aan het uitduel tegen de nummer één met een opstelling die op één plek afweek van de basiself die een week eerder met 1-0 verloor van PSV. Tom Hiariej was namelijk weer hersteld van een blessure zodat Ondrej Svejdik het duel begon op de bank. Aan de kant van AZ was Simon Poulsen een van de nieuwe namen.
Al in de eerste minuten werd duidelijk dat FC Groningen een hele moeilijke avond tegemoet zou gaan. In de tweede minuut kreeg Pellè al eens een geweldige kopkans. Nog geen minuut later lag de bal ook al achter doelman Luciano. Gill Swerts werd aan de rechterkant van het veld geen strobreed in de weg gelegd. Hij gaf een strakke bal voor op het hoofd van Pellè die bij de eerste paal de openingstreffer binnen knikte: 1-0.

In kwartier dat volgde, mocht FC Groningen maar over één ding blij zijn. En dat was het feit dat AZ de vele schotmogelijkheden niet in doelpunten omzette. Want Luciano had zijn handen vol aan de kansen van onder anderen Eredivisie-topscorer Mounir El Hamdaoui, Demy de Zeeuw en Maarten Martens.
Daarna brak een periode aan van een wapenstilstand van circa twintig minuten waarin AZ de gasten even op adem liet komen alvorens vlak voor rust nog wat plaagstoten uit te delen. Verder dan een gevaarlijke voorzet van De Zeeuw kwamen de Alkmaarders echter ook weer niet. Na de pauze startten de beide teams in dezelfde samenstelling als ervoor. En ook het spelbeeld was hoegenaamd onveranderd.
Na twaalf minuten kwam de tweede treffer tot stand uit een standaardsituatie. Een hoekschop van de voet van Stijn Schaars werd door Pelle binnen gekopt: 2-0. Drie minuten later ging Gibril Sankoh als enige van de hele avond op de bon. Hij vergreep zich aan de maker van beide treffers Pellè. Vervolgens besloot trainer Ron Jans twee wisselingen toe te passen. Martijn Meerdink en Evgeniy Levchenko mochten gaan douchen. Hun vervangers waren aanvoerder Paul Matthijs en Dennis Krohne, die daarmee zijn competitiedebuut maakte.

De volgende grote kans was voor wie anders dan Pelle die in de zeventigste minuut van de wedstrijd zag hoe de inzet van zijn hoofd door Gibril Sankoh van de doellijn werd gewerkt. Even later ging ook Louis van Gaal wisselen. Hij liet Brett Holman namelijk Demy de Zeeuw aflossen. De derde wissel aan Groninger zijde was de opwachting die Ondrej Svejdik maakte als vervanger van Tom Hiariej.

Aan de kant van AZ was er een publiekswissel weggelegd voor de man van de wedstrijd: Graziano Pellè. In zijn plaats kreeg Nick van der Velden nog tien minuten speeltijd. Zes minuten voor tijd kreeg de wedstrijd te maken met een opmerkelijk nieuw fenomeen. Terwijl Moussa Dembélé opstoomde richting FC-doel klonk er motorgeluid door de speakers in het DSB-stadion. De volumeknop kon even later helemaal open toen de Belg zijn rush ook nog afrondde met een streep langs de zwevende doelman van Groningen: 3-0.

Verder dan enkele schoten van hele verre afstand kwam Groningen eigenlijk nauwelijks. Voorbeelden daarvan van de voeten van Marcus Berg en Gonzalo Garcia werden met luid geklapper begroet door het thuispubliek. Net als in de eerste helft voegde arbiter Pieter Vink geen extra tijd toe aan de 45 minuten speeltijd. Zo werd het verschil tussen de nummers één en zes van de ranglijst wel heel erg duidelijk. Komende zaterdag mag Groningen het gaan proberen tegen de nummer 4, SC Heerenveen.

Luciano; Hiariej (76’ Svejdik), Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Meerdink (65’ Krohne), Levchenko (c; 66’ Matthijs), Lovre; Berg, Garcia.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Metaj, Kluin.