Koç grote man tegen Brøndby IF.

Zaterdag 04 juli 2009 om 22:41

FC Groningen heeft zaterdagavond in Tolbert gelijkgespeeld tegen het Deense Brøndby IF. Serhat Koç scoorde namens de FC de openingstreffer (1-0) en bepaalde ook de eindstand: 2-2.

Op Sportpark Rodenburg kwam FC Groningen in de derde oefenwedstrijd van het seizoen 2009/2010 voor het eerst een profclub tegen. En niet zomaar één. De Deense nummer 3 van het afgelopen seizoen is al twee weken verder in de voorbereiding door aanstaande Europese verplichtingen. En dat was in conditioneel opzicht in de tweede helft dan ook wel te merken. De Deense coach Kent Nielsen gebruikte veel minder wisselspelers dan de negen die Ron Jans inzette.

De coach van Groningen bracht Andreas Granqvist en Tom Hiariej pas halverwege de tweede helft omdat zij nog een conditionele achterstand hebben op de rest van de groep door hun latere vakantie. Verder had hij nog niet de beschikking over middenvelders Oluwafemi Ajilore en Petter Andersson en de aanvallers Marcus Berg, Tim Matavz, Pepijn Kluin en Nicklas Pedersen.

In de eerste helft was het eerste gevaar voor verdediger en aanvoerder Von Schlebrügge van de Denen, die doelman Luciano tot een redding dwong. De eerste kans van FC Groningen werd wel benut. Na een klein halfuur spelen kopte Serhat Koç raak uit een voorzet van Fredrik Stenman: 1-0. Zes minuten voor rust ging er een botsing tussen diezelfde Stenman en zijn doelman Luciano vooraf aan de gelijkmaker van Kristiansen: 1-1.

In de tweede helft – met vier verse Groningers aan de start – kon Luciano zich onderscheiden door enkele reddingen op inzetten van spits Farnerud. Danny Holla was op dat moment al geblesseerd vervangen door Mart Dijkstra In de 66ste minuut kon hij echter niet voorkomen dat Jallow de 1-2 binnen kon werken. Met nog eens een kwartet wissels binnen de lijnen ging Groningen op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er in de 77ste minuut toen Koç in de rebound na een voorzet van Tom Hiariej de gelijkmaker binnen schoot: 2-2. Even later mocht de ‘grote’ kleine man van FC Groningen het veld verlaten en maakte Koen van de Laak de laatste tien minuten voor hem vol.

Trainer Ron Jans was na afloop te spreken over de eerste 35 minuten en vond de Denen na rust beter: “Een verklaring is dat zij er op 16 juli al moeten staan in de Europa League. Dus zijn ze twee weken verder in hun voorbereiding. We hebben zelf laten zien dat we voetballend tot veel in staat zijn. Maar we missen nu vooral voorin wel een aantal spelers die je in dit soort wedstrijden in de breedte nodig hebt. Voor ons is het de komende weken vooral uitbouwen en nog sterker worden.”

Volgende afspraak is vrijdagavond 10 juli om 19.00 uur in Harkstede als BV Veendam de tegenstander is. Dan is Oluwafemi Ajilore weer terug bij de selectie.

Luciano; De Roover (67’ Hiariej), Sankoh (67’ Lachman), Svejdik (68’ Granqvist), Stenman (46’ Jansen); Holla (56’ Dijkstra), Post (46’ Olijve), Metaj (46’ Rijsdijk), Van de Laak (46’ Lovre); Koç (79’ Van de Laak), Garcia (67’ Krohne).