KNVB en clubs bespreken coronavirus

11 maart 2020 / vandaag

Vandaag, woensdag 11 maart, hebben de clubs in het betaald voetbal overleg gevoerd op de KNVB Campus in Zeist over het coronavirus. Uitgangspunt is dat de geplande wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie tot nader order gewoon gespeeld worden met publiek.

Gisteren (dinsdag 10 maart) werd de competitiewedstrijd van FC Groningen van komende zondag in Waalwijk tegen RKC afgelast vanwege het coronavirus. Om verspreiding van het virus te beperken en in te dammen legden de autoriteiten in Noord-Brabant een verbod op de organisatie van grote evenementen, waaronder alle betaald voetbalwedstrijden in de provincie.
 
Conclusies
Vandaag kwamen alle clubs bij elkaar in Zeist en bespraken zij de gevolgen van het coronavirus voor het betaald voetbal. Hieronder de belangrijkste conclusies van de bijeenkomst:
 
-           KNVB en clubs volgen de richtlijnen van de overheid, want daar zitten de deskundigen. Dit op nadrukkelijk verzoek van de overheid. Het zelfstandig nemen van ingrijpende beslissingen heeft een grote maatschappelijke impact. De richtlijnen vanuit de overheid zijn dus leidend.
 
-           KNVB en clubs willen zolang mogelijk wedstrijden met publiek laten spelen. Pas in het laatste stadium van de competitie, als wedstrijden op gezag van de autoriteiten zijn afgelast en er niet meer kan worden geschoven in de speeldagenkalender, zullen wedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld. Dit is een noodmiddel en heeft absoluut niet de voorkeur.
 
-           Afgesproken is om in deze situatie zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken tussen KNVB, clubs, Eredivisie en Coöperatie Eerste Divisie en dat iedereen zich zo flexibel mogelijk probeert op te stellen. Het gaat tenslotte om een zeer uitzonderlijke situatie, die niemand had voorzien.
 
Uiteraard staat de veiligheid en gezondheid bovenaan bij alle betrokkenen. Bepaalde maatregelen zullen echter ook organisatorische en financiële uitdagingen voor de voetbalwereld met zich meebrengen. Hierover blijven de partijen ook in gesprek.

Advies 
Tenslotte wordt alle bezoekers van voetbalwedstrijden het volgende geadviseerd:
-           Neem de adviezen van het RIVM goed in acht
-           Volg de voorzorgsmaatregelen zoals:
            o Schud geen handen;
            o Was uw handen regelmatig met water en zeep, ook in het stadion;
            o Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
            o Gebruik papieren zakdoekjes.
 
Voor supporters met ziekteverschijnselen blijft het advies om sociale contacten te beperken, evenementen te vermijden en thuis te blijven.

200126D6H1697leeg
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws