Kirm zorgt voor victorie in Alkmaar.

Zaterdag 02 februari 2013 om 21:18

Andraz Kirm is zaterdagavond in Alkmaar matchwinner geworden in de uitwedstrijd tegen AZ. Hij scoorde na een klein halfuur de enige en winnende treffer in de 21ste speelronde. Hij was zijn eerste doelpunt in dienst van FC Groningen.

In Alkmaar begon AZ aan de wedstrijd met een totaal van 13 gescoorde doelpunten in de afgelopen drie duels na de winterstop. FC Groningen had daarentegen al zes opeenvolgende duels niet gewonnen. In het eerste kwartier van de wedstrijd kreeg de thuisploeg twee kansen. Topscorer Jozy Altidore en Gorter schoten beiden over het doel van Marco Bizot.

Daarna nam FC Groningen nadrukkelijk het heft in handen. Een inzet van Leandro Bacuna in de achttiende minuut werd nog gekeerd door doelman Esteban. Daarna begonnen de gasten de defensie van AZ op de juiste momenten af te jaren. Virgil van Dijk dook halverwege de eerste helft al op in zestien van AZ.

In de 27ste minuut profiteerde Andraz Kirm van een misverstand in de defensie van de Noord-Hollanders. De Sloveens international zag hoe een bal doorgekopt werd en vervolgens de doortocht naar het AZ-doel vrij was. Na een behendige slalom langs de laatste veldspeler en doelman schoof hij de 0-1 binnen. Na veertien onafgeronde voorzetten in de comptitie vond Kirm het hoog tijd om te scoren. Kirm werd daarmee verlost van nog een andere ‘nul’. Hij was tot vandaag de aanvaller met de meeste geloste schoten (ruim twintig) in de Eredivisie die het doel nog niet vond.

De elf spelers van FC Groningen hadden op dat moment in de wedstrijd opgeteld precies evenveel competitiedoelpunten achter hun naam als topscorer Altidore van AZ: vijftien. In de slotfase van de eerste helft ging Género Zeefuik voor de derde keer in de competitie op de bon. Op een schot van Altidore werd door Bizot redding gebracht. Even later kreeg Leandro Bacuna geel. Het was zijn vijfde van de competitie en dus is hij er volgende week tegen RKC Waalwijk niet bij.

De huis-DJ in het AFAS Stadion vond het vervolgens tijd om ‘Ain’t Seen Nothing Yet’ te draaien, hopend op een betere tweede helft van de thuisclub. Die kwam er ook, want AZ herpakte zich. Maar een uur later was duidelijk dat FC Groningen de overwinning mocht claimen. In de beginfase van de tweede helft kreeg Rasmus Lindgren zijn derde gele kaart in drie duels sinds zijn terugkeer. Wegens protesteren bij de arbitrale leiding. Na een waarschuwing voor trainer Robert Maaskant werd hij door scheidsrechter Higler naar de tribune gestuurd. In de Alkmaarse situatie een verschil van slechts drie meter.

Kansen deden zich daarna amper nog voor. Nadat Adam Maher de eerste AZ-speler was die op de bon ging en Henriksen wegens een fopduik werd bestraft met geel, mocht Viktor Elm inrukken na een overtreding ‘van achteren’ op FC-topscorer Michael de Leeuw. Een klein halfuur met een man meer op het veld kwam Groningen vrijwel schadevrij door. Een hachelijk moment was nog een hoge bal die door doelman Bizot op het hoofd van Dirk Marcellis werd gestompt.

Virgil van Dijk kreeg nog een gele kaart wegens tijdrekken en Jozy Altidore wegens protesteren. Daarmee scherpte arbiter Higler zijn persoonlijke seizoenrecord van het aantal gele kaart nog flink aan. Na invalbeurten van Nick Bakker en Tim Sparv kreeg Willy Overtoom nog een flinke kans op de gelijkmaker. Aan het einde van reguliere speeltijd maakte Hilal Ben Moussa zijn officiële debuut, toen hij Género Zeefuik verving.

Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet (72’ Bakker); Lindgren, De Leeuw, Ajilore (84’ Sparv); Bacuna, Zeefuik (90’ Ben Moussa), Kirm.
Rest bank: Luciano, Magnasco, Texeira, Bos.