string(9) "claudebot"

Kijk de documentaire: ‘Opschudding in het Oosterpark’ terug op YouTube.

Woensdag 10 juni 2020 om 19:00

Vandaag exact 41 jaar geleden, op 10 juni 1979, werd de nacompetitiewedstrijd tussen FC Groningen en Telstar gestaakt. Tijdens dat duel, waarbij FC Groningen voor promotie naar de Eredivisie speelde, gooide een toeschouwer een mes op het veld, waarna de wedstrijd werd gestaakt. Het zorgde voor oproer rond het Stadion Oosterpark nadat bekend werd dat Telstar weigerde het duel te vervolgen. FC Groningen TV maakte in 2016 een documentaire over het 'mesincident' in het Stadion Oosterpark met de titel: 'Opschudding in het Oosterpark.' 

In de documentaire wordt die uitzonderlijke dag, 10 juni 1979, gereconstrueerd aan de hand van vertellingen door ooggetuigen en historisch beeldmateriaal.
 
Diverse betrokkenen komen aan het woord zoals; Fred Bischot, in wiens richting het mes werd gegooid en die het voorwerp ook als eerste opmerkte op het veld, scheidsrechter Bep Thomas, de voormalige trainers Theo Verlangen (FC Groningen) en Martin van Vianen (Telstar), de voormalige FC-spelers Anne Mulder, Walter Waalderbos, Henk Veldmate en keeper Johan Tukker.

Ook radioverslaggever Eddy Poelmann, tv-commentator Kees Jansma en de Groningse journalisten Wim Masker en Ger van Gelder zijn geïnterviewd. Van Gelder was de eerste die Jacob R., de persoon die het mes bij de bewuste wedstrijd op het veld gooide, sprak, nadat R. zich had gemeld bij het politiebureau op 12 juni 1979.
 
De documentaire 'Opschudding in het Oosterpark' is terug te zien op het YouTube-kanaal van FC Groningen TV.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus