Kansloze missie in Amsterdam ArenA.

Zaterdag 08 december 2012 om 23:05

FC Groningen heeft zaterdagavond in de Amsterdam ArenA met 2-0 verloren van Ajax. Derk Boerrigter opende vlak voor de pauze de score. Na de pauze maakte Lasse Schöne uit een strafschop 2-0. Eerder in de wedstrijd stopte Luciano da Silva een strafschop van Siem de Jong.

In Amsterdam had trainer Robert Maaskant in dezelfde samenstelling willen spelen als afgelopen weekend, thuis tegen Heracles Almelo. Linksback Emil Johansson meldde zich echter zaterdagochtend ziek en zo maakte Nick Bakker zijn basisdebuut. De overige tien namen in de startopstelling waren wel identiek.
Groningen begon fel aan de wedstrijd en zette de opbouw van Ajax aardig onder druk. In de dertiende minuut kwam het eerste gevaar uit balverlies van FC Groningen op de helft van de tegenstander. Derk Boerrigter werd op de rand van de zestien onderuit gehaald door Virgil van Dijk en kreeg van arbiter Richard Liesveld een strafschop. Van Dijk kreeg een gele kaart.
Toch kwam FC Groningen niet op achterstand. De inzet van Siem de Jong werd namelijk gekeerd door doelman Luciano da Silva en ook in de herkansing schoot De Jong over het doel. Derk Boerrigter kreeg vervolgens een schotkans waarna Virgil van Dijk zijn eigen goalie ook nog bijna verraste. Christian Eriksen schoot even later naast het doel van Ajax.
In de derde minuut voor de pauze kwam FC Groningen toch op achterstand. De bal werd na een voetbeweging van Hoesen door Derk Boerrigter rond de strafschopstip aangenomen en vervolgens in de rechteronderhoek van het doelvlak geplaatst: 1-0. Die stand was ook de ruststand. Na de pauze werd door Hoesen op de lat geschoten.
In de achtste minuut kreeg Ajax weer een strafschop toen Kwakman De Jong vasthield binnen de zestien. Deze keer schoot Lasse Schöne wel raak: 2-0. Nick Bakker was na Van Dijk en Kwakman de derde speler die op de bon ging. In de slotfase raakten de twee invallers van Ajax nog het houtwerk. Jody Lukoki schoot op de lat en Erik Andersen op de paal.
Bij FC Groningen waren Richairo Zivkovic, Tim Sparv en Henk Bos de invallers. In de extra tijd van de tweede helft kreeg Oluwafemi Ajilore nog een gele kaart. In de 2-0 stand kwam geen verandering meer en zo lukte het ook in 2012 niet voor FC Groningen om te winnen in de ArenA. Volgende afspraak: zaterdag 15 december in Euroborg tegen VVV-Venlo.
Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Bakker; Kieftenbeld (74’ Sparv), Ajilore; Kirm, De Leeuw (77’ Bos), Bacuna; Texeira (72’ Zivkovic).
Rest bank: Bizot, Ivens, Van Nieff, Van Moorsel.