Jong Groningen klimt door zege naar derde plek.

Maandag 23 november 2015 om 21:37

Jong FC Groningen heeft maandagavond in Waalwijk met 4-1 gewonnen van hekkensluiter Jong Brabant United en klimt daardoor naar de derde plek in de Beloftencompetitie. De ruststand was 1-2. Oussama Idrissi maakte twee van de Groningse treffers en gaf nog een assist. Juninho Bacuna kreeg vlak voor de pauze zijn tweede gele kaart. Beide ploegen speelden de tweede helft met tien man.

In het Mandemakers Stadion kwam FC Groningen op een voorsprong door een eigen doelpunt van de samenwerkende jeugdopleiding van RKC Waalwijk en FC Den Bosch, die een voorzet van Gijs Jasper tot 0-1 promoveerde. Trainer Alfons Arts zag zijn ploeg echter binnen enkele minuten door voorsprong verspelen. “We hebben het ons vanavond onnodig moeilijk gemaakt,” aldus de trainer. “Jong Brabant heeft een enthousiaste en fysieke ploeg en bij ons ontbrak de schepte en alertheid in het begin. Sommige jongens waren er met hun gedachten nog niet meteen bij. Zo kwam de 1-1 uit een hoekschop waarbij de langste man bij de tweede paal zo kon binnen koppen. Bovendien stonden we niet compact genoeg.
Halverwege de eerste helft kwam Groningen opnieuw op een voorsprong door een ‘prachtig doelpunt’ van Gijs Jasper, op aangeven van Oussama Idrissi. In de loop van het eerste bedrijf kregen de Brabanders een directe rode kaart na een overtreding op Glenn Bijl en moest Jong Groningen verder met tien man door de tweede gele kaart voor Juninho Bacuna. “De momenten dat we wel tempo aan de bal hadden en diepte zochten, was het ook meteen gevaarlijk. Na de 1-2 hadden we controle over de wedstrijd en na de rode kaart van Brabant ook de mogelijkheid al voor de pauze te beslissen. Dat gebeurde niet en in het rustsignaal kreeg Juninho Bacuna zijn tweede gele kaart voor praten. Slordig en onnodig.”
In de tweede helft bouwde Groningen de voorsprong uit. Oussama Idrissi scoorde op aangeven van Henk Bos. In de slotfase gaf Glenn Bijl de assist voor de 1-4 en was Idrissi opnieuw de afmaker. “Wij hadden verwacht dat Brabant 4-2-3 zou spelen tegen onze tien man, maar zij kozen voor 4-3-2. Op onze beurt hebben we Glenn Bijl doorgeschoven naar het middenveld en er een 3-3-3 tegenover gezet. Na de 1-3 had Brabant nog wel veel balbezit, maar was het niet echt gevaarlijk. Toch blijft het altijd spannend met een marge van twee. In de slotfase stelden we een verdiende overwinning definitief veilig, maar al met al zullen we zowel in de eigen zestien als in die van de tegenstander nog meer meedogenloos moeten zijn.
Over twee weken speelt Groningen de laatste competitiewedstrijd van 2015. Jong Vitesse is op maandagavond 7 december de tegenstander op Sportpark Corpus den Hoorn. Juninho Bacuna is dan niet van de partij. Hij is automatisch voor één duel in de Beloften geschorst. Dinsdagmiddag 1 december speelt Jong Groningen een oefenduel bij Go Ahead Eagles 2.
Van der Lei; Bijl, Payne, Veendorp, Baas; Bacuna (45’ rood, 2x geel), Bos (75’ De Vos), Hrustic (67’ Amakodo); Oldenburger (85’ Jim de Leeuw), Jasper, Idrissi.
Rest bank: Gies, Faraj.
Scoreverloop: 9’ eigen doelpunt 0-1, 12’ Thomassen 1-1, 24’ Jasper 1-2; 54’ Idrissi 1-3, 90’ Idrissi 1-4.