Jeugdteams productief en wisselvallig.

Woensdag 18 september 2013 om 16:18

De negen jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur wisten zaterdag veelvuldig het net te vinden. De resultaten waren echter wisselvallig. De vier bovenbouw-teams pakten in totaal slechts een punt. Zo verloren zowel de A- als de B-junioren van SC Heerenveen. De onderbouw-teams bleven daarentegen ongeslagen. Knap was de overwinning van FC Groningen D1 op Skoatterwald.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN A1 2-3 SC HEERENVEEN A1
1-0 Reinier de Groene (3.), 1-1 (37.), 1-2 (42.), 1-3 (67.), 2-3 Thijs Gerlofs (87.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Keziah Veendorp (79.Thijs Gerlofs), Roland Baas, Glenn Bijl (76.Daro Faraj), Niels Stenekes, Jim de Leeuw (76.Tolgahan Cicek), Liban Abdulahi, Reinier de Groene (58.Pier Veldman), Kasper Oldenburger, Sadik Spijodic (58.Gijs Jasper).
De Friese tegenstander kreeg de eerste mogelijkheid in de wedstrijd maar het was de thuisploeg die al in de derde minuut scoorde. Een schot van Jim de Leeuw belandde voor de voeten van Reinier de Groene die doeltreffend uithaalde. Een kopbal van Sadik Spijodic bereikte het doel niet waarna het duel kantelde in Fries voordeel. Meerdere malen stond doelman Wieger Sietsma echter in de weg.
In de 24ste minuut was er nog een goede kans voor de FC. Op een steekbal van Kasper Oldenburger schoot Jim de Leeuw maar net naast. Nadat Heerenveen wederom slordig was in de afwerking was het in minuut 37 wel raak. Ditmaal werd de bal onhoudbaar achter goalie Sietsma binnen geschoten. De ploeg van trainer Peter Hoekstra kreeg geen vat meer op de gasten en kwam drie minuten voor rust op achterstand.
Na de hervatting bleef het spelbeeld hetzelfde. Het voetbal van Heerenveen oogde volwassener en de meeste duels werden ook door de tegenstander gewonnen. Pogingen van Kasper Oldenburger en Liban Abdulahi leverden niets op. Halverwege het tweede bedrijf beslisten de gasten de strijd. In de 87ste minuut werd het nog even spannend toen een afgemeten voorzet van Gijs Jasper hard en van dichtbij werd binnen gekopt door Thijs Gerlofs. Verder lieten de Friezen het niet komen.
SC HEERENVEEN B1 4-1 FC GRONINGEN B1
1-0 (5.), 2-0 (47.), 3-0 (54.), 4-0 (55.), 4-1 Juhnino Bacuna (78.pen.)
opstelling FCG B1 Kevin Wilpstra, Niels Ridderstap, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Stan Haanstra (68.Robin Hoekstra), Shivaro Hok-Ahin (52.Ebrar Yildirim), Ozan Kokcu (63.Daan Ganzinga), Rutger Etten, Juhnino Bacuna, Twan Nieboer.
De B-junioren van FC Groningen leverden een zwakke prestatie op Skoatterwald en verloren dan ook kansloos van SC Heerenveen B1. Binnen vijf minuten lag de eerste treffer in het mandje en in het vervolg was het allesbehalve goed wat de Groningers toonden. Dat vond ook trainer Peter Moltmaker. “We hebben deze wedstrijd met veel te weinig scherpte gespeeld. Als team gingen we de duels ook niet echt aan. Zij pakken drie gele kaarten voor stevig spel terwijl wij er eentje pakken voor praten. Dat zegt genoeg.”
De FC kreeg best ook wat kansen maar het was het allemaal net niet. Ook daarin gaf Moltmaker een duidelijk oordeel. “We zijn kwalitatief zeker niet minder dan SC Heerenveen. Maar het is bij ons wel zo dat als een aantal jongens iets laten liggen we flink door de ondergrens kunnen zakken. Dat was zowel verdedigend als aanvallend het geval.” Na rust liep de achterstand in rap tempo op. Binnen een kwartier na rust gaf het scorebord een 4-0 stand aan. Juhnino Bacuna scoorde uit een penalty nog tegen.
“Over de eerste vier wedstrijden van dit seizoen ben ik tevreden. Ondanks een goede trainingsweek konden we vandaag weinig brengen. Het is ook geen kwestie van onwil maar meer een stukje bewustzijn van wat er in dit soort wedstrijden bij komt kijken. Daarnaast zat alles ook wel tegen in deze wedstrijd. Maar dan moeten we ook weer realistisch zijn en concluderen dat we ook niet echt hebben afgedwongen dat situaties mee hebben gezeten.”
ADO DEN HAAG B2 2-2 FC GRONINGEN B2
1-0 (39.), 1-1 Tim Riksman (57.), 1-2 Noel Wever (65.), 2-2 (78.)
opstelling FCG B2 Jan Hoekstra, Sammy Feenstra, Luuk Kuipers, Jan Hup, Niels Hylkema, Daan Wijma (41.Jesse Borst), Tim Riksman (74.Dylan Leurink), Cheriel Girdharie, Dennis Molema, Thomas Reinders (55.Luke Millar), Noel Wever.
In Den Haag kwam de onder-16 ploeg van FC Groningen positief voor de dag. In de eerste veertig minuten speelde de FC goed en gedisciplineerd. Vlak voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong maar meer gaven de gasten eigenlijk niet weg. Zelf creeerde het echter nagenoeg ook geen kansen. Jan Hup ontving tweemaal de gele kaart waardoor de ploeg van trainer Rick Mulder de tweede helft begon met tien tegen elf.
Na tien minuten kon de goalie van ADO nog redden terwijl Noel Wever een poging over zag gaan na voorbereidend werk van Cheriel Girdharie. In de 57ste minuut was het wel raak voor de Groningers. Tim Riksman was verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Acht minuten later konden de groenwitten wederom juichen. Uit een counter was het Noel Wever die de 1-2 liet aantekenen. De FC had de wedstrijd in die fase in handen en dat was knap aangezien het in een ondertal situatie speelde.
Vlak voor tijd kwam de thuisploeg toch nog op gelijke hoogte. Na een vrije trap en de daaropvolgende klutssituatie viel de gelijkmaker. In de slotfase werd het nog wel spannend maar de Groningers sleepten een punt uit het vuur. De ploeg verdiende vandaag alle complimenten en vocht zich uiteindelijk naar een zeer verdienstelijke puntendeling.
FC GRONINGEN C1 3-4 FC VOLENDAM C1
0-1 (25.), 1-1 Martijn van Maastrigt (38.), 1-2 (42.), 2-2 Daniel van Kaam (45.), 2-3 (55.), 3-3 Orkun Kokcu (59.), 3-4 (67.)

opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Marnix Koopmans, Daniel Camara Bos, Luka Prljic (14.Dion Paapst), Oege Sietse van Lingen (36.Orkun Kokcu), Tom van de Looi, Marc Vegter, Armani Mardjoeki, Martijn van Maastrigt, Daniel van Kaam, Jhurrey Margaritha (10.Shabani Nduwumuremyi).
De tweedejaars C-junioren van FC Groningen wachten nog altijd op de eerste punten in de competitie. Het duel tegen FC Volendam C1 was een herhaling van zetten uit voorgaande duels, vond trainer Hugo Alves Velame: “Hetzelfde verhaal als vorige week tegen AZ C1. We creeeren veel en weten ook te scoren. Maar achterin geven we te veel weg.” Tien minuten voor rust kwam de thuisploeg op achterstand. Daarnaast had het de pech dat zowel Luka Prljic als Jhurrey Margaritha vroeg in de wedstrijd uitvielen door opgelopen blessures.
In de tweede helft ontspon zich een mooie tweestrijd met veel doelpunten. Tot driemaal toe wist de FC een achterstand ongedaan te maken. Martijn van Maastrigt scoorde na en steekbal van Tom de Looi de 1-1. Daniel van Kaam maakte de tweede Groningse treffer terwijl Orkun Kokcu de 3-3 liet aantekenen nadat Van Maastrigt de diepte in werd gestuurd. Drie minuten voor tijd namen de oranjehemden wederom de leiding. Die schade kon niet meer worden hersteld.
Trainer Hugo concludeerde dat de foutjes eruit moeten: “We voetballen keurig, spelen met een bedoeling en worden ook zeker niet weggespeeld. De kwaliteit is er maar we moeten nog beter omgaan met situaties. We geven nu te veel weg en dat wordt telkens afgestraft. De ontwikkeling blijft het belangrijkste maar daar is winnen ook een onderdeel van.”
FC GRONINGEN C2 8-3 DE GRAAFSCHAP C2
0-1 (8.), 1-1 Lion Kalentjev (9.), 2-1 Lion Kalentjev (13.), 3-1 Lion Kalentjev (23.), 4-1 Jearl Margaritha (28.), 4-2 (30.), 5-2 Boy Spijkerman (35.), 6-2 Lion Kalentjev (36.), 6-3 (38.), 7-3 Lion Kalentjev (55.), 8-3 Lion Kalentjev (63.)

opstelling FCG C2 Olav Faber, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua, Mark Versteegen, Rick Boyer, Mees Gootjes, Jearl Margaritha, Mark Jagt, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu (46.Ken Raghoebar), Boy Spijkerman (46.Ashraf Hezam).
De onder-14 ploeg van FC Groningen revancheerde zich van de zwakke competitiestart (een punt uit twee duels). Jearl Margaritha leek na drie minuten al te scoren maar dit gebeurde in buitenspelpositie. Vijf minuten later lag de bal er aan de andere kant wel in. Meteen stelde de thuisploeg orde op zaken. Dat was met name te danken aan Lion Kalentjev die in een tijdsbestek van veertien minuten een glaszuivere hattrick liet aantekenen.
In de 37ste minuut scoorde Jearl Margaritha op fraaie wijze de 4-1 nadat hij bediend werd door Mees Gootjes. Nadat Kalentjev een kopbal tegen de lat zag gaan waren het de gasten uit Doetinchem die middels een tweede treffer terug in de wedstrijd kwamen. In de allerlaatste seconde werd het verschil in doelpunten wederom op drie gebracht. Boy Spijkerman schoot via de binnenkant van de paal raak.
Ook de tweede 35 minuten verliep doelpuntrijk. Net als voor rust maakte Kalentjev wederom een drietal doelpunten. Kansen waren er tevens voor Mark Jagt en Ashraf Hezam. Op een prima pass van Rick Boyer bracht de Gelderse doelman nog redding op een doelpoging van Kalentjev. De laatste mooie aanval, een een-twee tussen Margaritha en Kalentjev leverde ook geen treffer meer op.
SC HEERENVEEN D1 1-3 FC GRONINGEN D1
0-1 Remco Balk (9.), 0-2 Gerwin Heidema (24.), 0-3 Jarno Deuring (47.), 1-3 (55.)

opstelling FCG D1 Daan Reiziger, Giovanni Zwikstra, Pim Betzema, Leonel Miguel, Quinten Anakotta, Joris Reiziger, Tariq Lancelot, Magnus Klaber, Remco Balk, Jarno Deuring, Gerwin Heidema. Wissels: Harold Kwant, Joshua Sion, Mark Ploeger.
De ploeg van trainer Arjen Jorritsma won ook haar derde wedstrijd in deze lopende competitie. Het duel tegen rivaal SC Heerenveen D1 eindigde met 1-3 in het voordeel van de Groningers. Toch was er van echt krachtsverschil geen sprake vond trainer Jorritsma: “Ik vond het een gelijkopgaande strijd en vond hun met name in de eerste twintig minuten iets beter.”
Toch gingen de gasten rusten met een 0-1 voorsprong. Remco Balk scoorde de treffer al na negen minuten. Een vrije trap van Joris Reiziger raakte de lat waarna Balk attent reageerde. In het slotgedeelte van de eerste helft voetbalde de FC wat gemakkelijker en kon het de voorsprong zelfs uitbreiden. Gerwin Heidema rondde een eigen actie af met een goal.
Na rust drong de thuisploeg aan. Toch was het de FC die wederom scoorde. Jarno Deuring joeg een bal hoog in de touwen. Dat was de beslissing: “Na onze derde treffer was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Het was geen hoogstaande wedstrijd maar we zijn uiteraard blij met het resultaat. Wel wetende dat het veel beter kan.” In de slotfase maakten de Friezen nog een treffer voor de statistieken.
FC GRONINGEN D2 5-2 BE QUICK 1887 D1
0-1 (8.), 1-1 Marshelon Pourier (9.), 2-1 Kian Slor (10.), 3-1 Kian Slor (25.), 4-1 Nout de Groot (42.), 4-2 (51.), 5-2 Yannick Hettinga (59.)

opstelling FCG D2 Max Wolfs, Jort Stuiver, Yannick Hettinga, Marco Hut, Nout de Groot, Job van Dijk, Joel van Kaam, Tom van der Werff, Romano Postema, Marshelon Pourier, Kian Slor. Wissels: Jesper de Backer, Jimi van Halen, Daan Scholtens, Corvin Braun, Stein Barkhuis, Tijs Mulder.
De ploeg van trainer Bote Talsma won ook de tweede competitiewedstrijd in de Tweede Divisie F. Beide teams kregen in een zeer aantrekkelijke eerste helft legio kansen. Binnen vijf minuten hadden Marshelon Pourier, Tom van der Werff en Romano Postema kansen om de score te openen. Dat gebeurde niet en het waren juist de gasten die uit hun eerste mogelijkheid wel trefzeker waren. De vreugde bij de Good Old was echter van korte duur.
Meteen vanaf de aftrap haalde Romano Postema de achterlijn. Zijn voorzet kon door Marshelon Pourier binnen worden gewerkt. Nog geen zestig seconden later lag de bal wederom in het net. Kian Slor mocht het doelpunt op zijn naam schrijven. Pourier bleef in de aanval gevaarlijk. Pogingen belandden zowel over als naast het doel. Be Quick bleef daarnaast ook kansen creeeren. Meerdere tegendoelpunten bleven de FC echter gespaard dankzij voortreffelijk keeperswerk van Max Wolfs.
Vijf minuten voor rust bereikte een prachtige pass vanuit het middenveld Joel van Kaam. Zijn pass werd door Kian Slor in het doel verwerkt. In de tweede helft was het spel aanzienlijk rommeliger. Yannick Hettinga zag een kopbal naast gaan terwijl Daan Scholtens een inzet gekeerd zag. In de 42ste minuut scoorde Nout de Groot uit een hoekschop de vierde treffer. Be Quick kwam nog even terug maar het slotakkoord was toch voor de thuisploeg. Yannick Hettinga bepaalde de eindstand op 5-2.
Teams Locatie Leeuwarden
SC CAMBUUR C2 3-3 FC TWENTE/H C2
0-1 (7.), 1-1 Werner Bouma (23.), 2-1 Hidde Drost (27.), 2-2 (35.), 3-2 Wilko van der Kooi (42.), 3-3 (51.)

opstelling SCC C2 Duncan Hondema, Koen Blom (45.Jens de Jager), Matthijs Verheul, Gabriel Fernando, Sidney de Jong (36.Max Huiskamp), Nick Kleen, Werner Bouma, Wilko van der Kooi (65.Ate Ruisch), Hidde Drost (36.Roy Storm), Max de Jong, Luc Tjalma (36.Tom Doldersum).
In Leeuwarden kwamen SC Cambuur C2 en FC Twente C2 tot een attractieve puntendeling. De ploeg van trainer Rodney van der Hoek kwam snel op achterstand. In de 23ste minuut scoorde Werner Bouma na een vrije trap de gelijkmaker. Vier minuten later kon Cambuur wederom juichen. Hidde Drost liep vanaf het middenveld de ruimte in en verschalkte de doelman met een prachtige lob.
Vlak voor rust kwamen de Tukkers alsnog op gelijke hoogte. Van der Hoek was content over de eerste helft: “In de eerste 35 minuten hebben we goed meegespeeld en toonden we in balbezit veel initiatief.” In het tweede bedrijf had de ploeg het lastiger. “FC Twente speelde gemakkelijker hoewel het niet echt veel kansen creeerde.” Via Wilko van der Kooi werd een 3-2 voorsprong genomen.
Twintig minuten voor het laatste fluitsignaal bepaalde de ploeg uit Hengelo de eindstand op 3-3. “Ik heb een strijdlustig C2 gezien. Maar behalve de strijd heb ik ook gewoon leuk voetbal gezien,” concludeerde de trainer na afloop. Positief nieuws was verder dat Ate Ruisch na lang blessureleed zijn eerste speelminuten voor SC Cambuur C2 weer maakte.
GVAV RAPIDITAS D1 0-4 SC CAMBUUR D1
0-1 Pieter Abe de Jong (26.), 0-2 Bart Kooistra (54.), 0-3 Kian Visser (57.), 0-4 Bart Kooistra (60.)

opstelling SCC D1 Levi de Ron, Jhondly van der Meer, Sil Bos, Milan de Koe, Youri Sletering, Robert Polee, Mark van der Meer, Pieter Abe de Jong, Kian Visser, Job Zwager, Bart Kooistra. Wissels: Marco Kreeft, Feike Zijlstra, Rik de Boer, Martijn Ferwerda, Kevin de Vries, Quinten Lamsma, Chiel Kuiper.
SC Cambuur D1 won op Kardinge met ruime cijfers van GVAV Rapiditas D1. In de eerste helft was het nog wat zoeken voor de formatie van trainer Elwin van Keulen. “De ballen kwamen net niet aan doordat we wat ongelukkig en onzorgvuldig in de eindpass waren.” Toch werd er gerust met een voorsprong. Pieter Abe de Jong knalde van net buiten het strafschopgebied raak. Het tweede half uur begon met een stormloop op het doel van de Groningers.
Continue werd druk uitgeoefend maar het duurde lang voordat het duel definitief op slot werd gegooid. Zes minuten voor tijd werd de voorsprong verdubbeld. Een schot van Kian Visser werd gered waarna Bart Kooistra uit de rebound trefzeker was. De score liep in de slotfase verder op. Kian Visser werd vanaf de rechterflank bediend en met een mooie halve volley tekende hij voor de derde treffer. In de slotminuut kopte wederom Bart Kooistra de vierde treffer binnen.
Trainer Van Keulen zag vandaag goede dingen van zijn ploeg: “Met name na rust waren we dominant en hebben we veelvuldig op de helft van GVAV gespeeld. De jongens speelden met veel vertrouwen. Daarnaast zetten we goed druk op de tegenstander. Al deze dingen moeten we nu meenemen naar de volgende wedstrijd. Ondanks dat we stappen hebben gemaakt zijn er echter ook nog genoeg verbeterpunten waar we aan moeten werken.”