‘Je zult me nog hoogst zelden in de bestuurskamer zien’

12 november 2018

Algemeen directeur Hans Nijland kondigde vandaag –maandag 12 november– zijn vertrek bij FC Groningen aan. Medio 2019 zal hij het stokje overdragen aan zijn opvolger. Na zijn afscheid zal Nijland zich niet meer met de club bemoeien, maar staat hij bij voorkeur met zijn kleinzoons op de tribunes van het Hitachi Capital Mobility Stadion.

Na het informeren van de Raad van Commissarissen, zijn medeleden van directie en management en maandagochtend het personeel van de Trots van het Noorden, werd het nieuws van Nijlands naderende afscheid aan het begin van de middag wereldkundig gemaakt. “De manier waarop ik deze functie invul,” aldus Nijland, “kost zo ongelofelijk veel energie. Ik ben dag en nacht met de club bezig. Het slurpt en vreet energie. Het was een moeilijke beslissing, maar het is tijd voor een frisse wind. Mijn opvolger zal het ongetwijfeld weer anders gaan invullen. De komende acht maanden gaan we vol aan de slag om de club op een goede en nette manier achter te laten. We hebben nog heel veel doelen te realiseren.”

Potentie
Op de vraag hoe Nijland de club in de zomer van 2019 achterlaat, vertelt hij het volgende: “Als een mooie club, met een geweldig stadion, een prachtig TopsportZorgCentrum met fantastische faciliteiten en de ambitie om in het linkerrijtje te spelen. De komende periode moeten we eerst zorgen dat we wegkomen bij de onderste drie plaatsen. Maar de optimist in mij keek gisteren ook weer even op Teletekst en zag dat het verschil met de nummer 9 nu nog vier punten is. FC Groningen is een mooie hechte familieclub, een volksclub met veel potentie. Met fantastische supporters en een club waar je bij wilt horen. FC Groningen is een club waar de omgeving trots op is!”

Biertje drinken
Vanaf het seizoen 2019/2020 zal Nijland puur als supporter bij de wedstrijden van de Trots van het Noorden aanwezig zijn. “Ik heb nog geen enkel idee wat ik na dit seizoen ga doen en daar ga ik me ook nog niet druk over maken. De club verdient tot minimaal 30 juni 2019 alle aandacht. Het is aan de Raad van Commissarissen om op zoek te gaan naar mijn opvolger. Voor hulp of advies blijf ik uiteraard beschikbaar, maar ik ga en wil niemand voor de voeten lopen. Komend seizoen zul je me nog hoogst zelden in de bestuurskamer zien. Ik ga gewoon met mijn kleinkinderen met de trein naar het stadion en hoop dat ik bij de Ultras mag staan. Lekker een biertje drinken en mekkeren over de club.”

Acht maanden
“Dank voor de massale belangstelling bij deze bijeenkomst. Ik zie een groot aantal bestuurders en voorzitters uit het verleden in de zaal. We hebben wel eens strijd gehad in het verleden, maar altijd met het belang van de club voorop. Bedankt aan alle collega’s en de Raad van Commissarissen voor de steun. Bedankt aan alle vrijwilligers, al die mooie mensen die elke wedstrijd maar weer klaar staan voor de club. Bedankt aan de supporters. Zonder hen zou er toch helemaal niks aan zijn. Bedankt ook aan alle sponsors en investeerders. Zonder hen is de club in deze tijden kansloos. En tot slot ook complimenten aan de pers voor de open en transparante omgang met elkaar. Soms zijn we het niet eens, maar dat ligt dan toch altijd aan de media,” lacht Nijland hardop. “Na 30 juni ben ik niet meer bereikbaar voor de media, want ik wil niet over mijn graf heen regeren. Maar let op, de komende acht maanden zijn jullie nog niet van me af.”

181112EOA1655

Laatste nieuws