string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Jans vertrekt na acht seizoenen bij FC Groningen.

Woensdag 11 november 2009 om 14:43

FC Groningen moet op zoek naar een nieuwe trainer/coach voor het seizoen 2010/2011. Huidig hoofdtrainer Ron Jans heeft de Trots van het Noorden te kennen gegeven na acht seizoenen op zoek te gaan naar een nieuwe ervaring.

FC Groningen betreurt het vertrek van de langstzittende trainer in het betaalde voetbal, maar respecteert het besluit van Jans. Algemeen directeur Hans Nijland, technische manager Henk Veldmate en trainer Ron Jans hadden dinsdagavond een gesprek over de toekomst van de trainer en die van de club. Het contract van Jans loopt na dit seizoen af. Jans gaf bij die gelegenheid aan dat hij aan zijn laatste jaar bezig is in Euroborg.

Bijzonder spijtig
Nijland noemt het aanstaande vertrek van de hoofdtrainer bijzonder spijtig. “Wij hadden de intentie nog met elkaar door te gaan. Wij kennen met Ron Jans een uitermate succesvolle periode. Hij is voor ons ook meer dan een trainer/coach, hij is een boegbeeld van de club geworden. Na acht jaar gaat daar een einde aan komen. Een geweldige tijd en nog steeds. We hopen en verwachten het seizoen op een succesvolle manier af te maken, dat verdient Ron Jans.”

Beraden
FC Groningen zal zich de komende periode gaan beraden over de opvolging van Jans, aldus Nijland. “Het is nog vroeg in het seizoen. De duidelijkheid die er nu ligt, geeft ons de mogelijkheid in alle rust naar een geschikte kandidaat te zoeken. Wij zullen hierbij zeer zorgvuldig te werk gaan en zullen dan ook alle benodigde tijd nemen voor het aanstellen van een goede opvolger.”

Dankbaar
Ron Jans licht zijn besluit te vertrekken bij FC Groningen als volgt toe: “Ik wil benadrukken dat ik het hier nog steeds heel goed naar mijn zin heb. De jaren bij FC Groningen zijn de mooiste in mijn voetballeven. Daar ben ik de club enorm dankbaar voor. Ik zag nog voldoende perspectief om door te gaan. Ik ben dan ook niet toe aan een nieuwe uitdaging, maar meer naar een nieuwe ervaring. Ik wil mezelf weer in het diepe gooien.”

Nieuwe onzekerheid
“Tot nu toe zijn er twee momenten in mijn leven geweest, die mij een ervaring hebben gegeven waarnaar ik nu weer op zoek ga”, gaat Jans verder. “De eerste keer was dat mijn overgang als voetballer naar Japan en de tweede keer betrof het de overstap van leraar Duits naar fulltime trainer. Ik ben nu 51 jaar en ga op zoek naar een nieuwe omgeving waar ik me weer moet zien te redden. Ik heb nog niets achter de hand en kies bewust voor een nieuwe onzekerheid. Spannend en we zien wel waartoe dat leidt. Uiteraard gaan we dit seizoen op een zo goed mogelijke wijze afsluiten. We hebben de goede lijn nu te pakken. Ik ga me daar, net zoals in de afgelopen jaren, volledig voor inzetten.”

Europees voetbal
Ron Jans werd in november 2002 aangesteld als hoofdtrainer van FC Groningen en was de opvolger van de opgestapte Dwight Lodeweges. Onder leiding van Jans kwalificeerde FC Groningen zich in 2006 en 2007 voor Europees voetbal en behaalde zijn team in 2009 de finale van de play-offs in de strijd om een Europees ticket.

Eindrangschikking
In de Eredivisie eindigde FC Groningen onder leiding van Jans achtereenvolgens op een 15e, 13e, 12e, 5e, 6e, 8e en 7e positie in de eindrangschikking. Momenteel bekleedt de ploeg de 12e plaats in de Eredivisie. FC Groningen is inmiddels doorgedrongen tot 1/8-finales in het toernooi om de KNVB-beker.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’