string(9) "claudebot"

Jans: ‘Ooit gaat Groningen de beker winnen’.

Donderdag 30 april 2015 om 17:41

Voor het tweede jaar achter elkaar staat Ron Jans met PEC Zwolle in de KNVB-bekerfinale. Iets dat hem in acht seizoenen bij FC Groningen nooit lukte. “Ooit gaat FC Groningen die beker winnen. Misschien is het dichtbij, maar het kan ook nog vijftig jaar duren.”

Vorig jaar maakte Ron Jans na de bekerzege een dansje op het podium, dat later een hit werd op YouTube. “Soms sta je op een podium en doe je een klein dansje. Langs de lijn bij een amateurwedstrijd kwamen er jongens naar me toe met de vraag of ik een dansje wilde doen. Toen dacht ik nog ‘wat een brutale snotapen’, maar had ik nog niet door dat het op internet zo’n hit was. Ik had gehoopt dat ik zou worden herinnerd als voetbaltrainer en niet als dansleraar. Afgelopen maandag heb ik op de radio als verzoeknummer ‘Dancing Fool’ van Frank Zappa aangevraagd bij Langs de Lijn. Ik ga het dansje niet op verzoek doen, maar wat ik wel doe als we de beker winnen dat weet ik ook nog niet.”
Geniaals
In 2014 werd een video met persoonlijke boodschappen getoond aan de spelers van PEC Zwolle. “Ook voor de halve finale tegen Twente hebben we een video laten zien van de spelers die er vorig jaar nog wel waren en inmiddels bij PEC Zwolle vertrokken zijn. Nu hebben we weer iets geniaals, maar dat ga ik natuurlijk nog niet verklappen. Na die film is het onmogelijk dat nog weer eens te overtreffen. Ik had laatst een ontmoeting met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en had ze graag op film gezet, maar de gelegenheid was helaas ongeschikt om dat te doen.”
PEC Zwolle leeft anders naar de finale toe dan een jaar geleden, merkte Jans afgelopen dinsdag ook al eens op. “Het is anders dan vorig jaar. Er is meer ontspannenheid en gelegenheid om ervan te genieten. Als staf hoeven we niet te spelen, maar hebben we nog meer gelegenheid alles goed voor te bereiden. Daarnaast geniet ik er zelf ook meer van dan vorig jaar. Al zal het genieten alleen maar blijven als we zondag winnen van Groningen.”
Groot feest
Tienduizenden fans zullen aanwezig zijn in het Stadion Feijenoord. “De ene supportersstroom gaat door ‘de polder’, de andere over de A28. Afgelopen week is er een bijeenkomst geweest met de beide supportersgroepen en die is geslaagd geweest, heb ik gehoord. De beide clubs gaan hoe dan ook fantastisch met elkaar om. De ene supportersgroep zal de teleurstelling zondag goed moeten verwerken en de andere groep juist de vreugde. Ik ben gek met de Groningen-supporters, maar momenteel nog iets gekker met de Zwolle-fans. Laten ze er zondag in ieder geval een groot feest van maken.”
Trots
In acht seizoenen kwam Jans in Groningen nooit in de halve finales of finale van de beker. “In Groningen ben ik nooit verder gekomen dan een uitschakeling na strafschoppen in de kwartfinales. Nu sta ik aan de andere kant en is het de tegenstander. Ooit gaat FC Groningen die beker winnen. Misschien is het dichtbij, maar het kan ook nog vijftig jaar duren.”
Als PEC Zwolle opnieuw de beker wint, zal de 87-jarige vader van de trainer en oud-speler van Zwolle, Dries Jans, de beker uitreiken. “Drie weken geleden is hij benaderd en het is echt fantastisch. Hij zei ‘ik hoop dat ik het haal’, gezien zijn hoge leeftijd. Het moest nog een hele tijd geheim blijven, maar gisteren mocht hij het eindelijk vertellen in het verzorgingshuis. Het maakt me trots, maar hijzelf is nog trotser.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus