string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Jans: ‘Liever El Hamdaoui gehad’.

Zaterdag 29 november 2008 om 00:33

Beide trainers zaten na afloop van FC Groningen-AZ in de persruimte van Euroborg naast elkaar en waren het ditmaal roerend met elkaar eens. Van Gaal van AZ was vooral ‘trots’ op zijn verdediging en Jans had gezien dat de Alkmaarders ‘veel en veel beter’ waren.

Louis van Gaal begon zoals vrijwel iedere trainer zijn betoog in Euroborg begint: “Als je naar Groningen gaat dan weer je dat je het moeilijk krijg. AZ had nog nooit in Euroborg gewonnen. Ook deze keer konden we weer een truc verwachten. Ofwel een tactiek die anders is dan je vooraf bedenkt. Wij hadden verwacht dat Groningen met 4-4-2 en een ruit op het middenveld zou spelen. Maar ze speelden 4-3-3 en ook nog met spitsen die op een bepaalde manier speelden zodat het moeilijk te verdedigen is. Ik weet ervan vanuit mijn tijd als trainer bij FC Barcelona. Mijn spelers hebben het heel professioneel opgepakt. Verder waren we in balbezit beter dan vorige week tegen Ajax. Ik ben trots dat we tegen deze moeilijke variant de nul gehouden hebben. We hebben zelf niet veel weggegeven. En veel kansen gecreëerd. Het is een heel mooi resultaat en ik ben dan ook erg blij.”

Ron Jans lichtte zijn tactiek toe: “We wilden goed staan tegen het aanvallende gedeelte van AZ met Ari en Holman en lopende middenvelders. Omdat Berg er niet bij was, hebben we de tactiek gekozen waarbij de spelers het meeste tot hun recht zouden komen en dat was in een 4-3-3-formatie. Als ik naar hun aanval keek, had ik misschien toch liever El Hamdaoui gehad. Het deed me denken aan Spanje tegen Rusland waar Villa vervangen werd door Fabregas. Ari was ook geweldig. Hij liep vaak bij Granqvist en Sankoh weg.”

“In de eerste vijftien minuten was AZ te snel of wij heel gespannen, want we verloren zes keer onnodig de bal. Dan blijf je aan het schakelen en komt Powel op een eiland te spelen. De wedstrijd had al eerder beslist kunnen zijn, maar de kansen van AZ waren niet verschrikkelijk groot. AZ was veel en veel beter. In de tweede helft zijn we 4-4-2 gaan spelen met dezelfde elf spelers. Het ging iets beter functioneren en we konden eerder druk zetten. Zo is het toch nog een wedstrijd geworden en kregen we wat mogelijkheden. Met het opportunisme van ons en het goed voetballende AZ weet je dat het eerder 2-0 kan worden in de slotfase. Maar we hebben het toch geprobeerd. We voetballen niet voor het doelsaldo, maar voor de punten. Ik wil het woord kampioenskandidaat niet in de mond nemen, maar dat heb ik nu toch gedaan. AZ is een serieuze kandidaat om voor de eerste plaats mee te blijven spelen. Ze hebben heel goed gevoetbald en dat zeg ik niet alleen omdat wij de onderliggende partij waren.”

In de nastoot ging Van Gaal daar  nog op in. “Het is nu november en de kampioen wordt meestal pas in mei bekend. In de tussentijd kan er nog veel gebeuren. Er zijn nu zeven spelers geblesseerd en doordat het topsportklimaat terug is in de kleedkamer, zijn de spelers die er nu inkomen ook in topvorm. Maar zoiets heb je niet negen maanden in de hand, helaas. Dat zou ik wel graag willen. Wij spelen op dit moment heel goed en ik ben trots op mijn team. Vandaag was het nog beter dan vorige week en je ziet dat we groeien doordat we ook momenten in de wedstrijd hebben gehad dat we rust pakten. Als we dit zo volhouden, dan worden we kampioen.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’