Jannik Pohl: ‘Kansen creëren en verder ontwikkelen’

29 augustus 2018

De nieuwste aanwinst van FC Groningen, Jannik Pohl, is 22 jaar en klaar om zich te laten zien in het Hitachi Capital Mobility Stadion. De international van Jong Denemarken tekende woensdagmiddag voor drie seizoenen bij de Trots van het Noorden en wil graag een frisse start maken in Noord-Nederland.

Aan het begin van de persconferentie deed algemeen directeur Hans Nijland uit de doeken dat over de transfersom geen mededeling gedaan mag worden, omdat het Deense AaB beursgenoteerd is en Ron Jans lichtte de voorgeschiedenis van interesse in Pohl toe. Ook meldde Jans dat het een primeur voor FC Groningen is dat de ene spits, clubtopscorer in 2017/2018 Tom van Weert, gelijktijdig van club wisselt met een andere, nota bene eveneens clubtopscorer van AaB in 2017/2018, Jannik Pohl.

Keuze
Om te beginnen vertelde Pohl, in het bijzijn van zijn vriendin en zijn zaakwaarnemer, iets over zijn keuze voor FC Groningen: “Een grote club en voor mij op dit moment de juiste stap. Groningen ligt net als Aalborg in het noorden van het land. Ik heb me laten bijpraten door Thomas Enevoldsen en daarnaast door mijn oudere broer die enkele jaren geleden hier in de buurt van Groningen heeft gewerkt. Ook andere Deense spelers in Nederland hebben goede verhalen over dit land en dus was de keuze voor een overstap voor mij niet moeilijk.”

Vervolgens ging Pohl in vogelvlucht door zijn carrière: “Ik ben als vijfjarig jongetje gaan voetballen bij een heel klein clubje Hundelev Boldklub en daarna in de jeugd bij FC Hjørring in mijn geboorteplaats. In 2011 maakte ik de overstap naar de onder-14 van AaB en daar heb ik de gehele jeugdopleiding doorlopen. In het seizoen 2015/2016 maakte ik mijn debuut in het eerste elftal van AaB en in de laatste competitiewedstrijd maakte ik mijn eerste doelpunt in de hoogste divisie.”

Tegenslagen
In elk van de drie seizoenen, kreeg hij telkens een flinke tegenslag te verwerken. “Mijn moeder is overleden in het eerste seizoen. Dus dat was voor mij persoonlijk wel een zware tijd. In het daarop volgende seizoen kreeg ik de Ziekte van Pfeiffer en dat kostte me vier maanden om helemaal van te herstellen. In het derde seizoen had ik mijn zinnen gezet op het maken van minimaal tien goals en bleef de teller op negen steken. Ik kreeg een hamstringblessure, iets was snellere spelers wel eens vaker overkomt.”

In de eerste zes wedstrijden van de huidige Deense competitie scoorde hij één keer, voor het eerst met zijn linkervoet na tien goals met rechts. “Afgelopen seizoen zijn we wel als vijfde geëindigd en gaf ik, naast de negen doelpunten, ook nog vijf assists in officiële wedstrijden. Mijn speelstijl is met veel kracht en agressiviteit en ik creëer veel kansen. Het is een grote stap voor mij en een kans om me als aanvaller verder te ontwikkelen. Ik wil het beter doen dan in de afgelopen seizoenen en denk dat de speelstijl van FC Groningen en de Eredivisie in het algemeen me goed gaan passen.”

180829EOB5245-2
180829EOB5372

Laatste nieuws