Ivar Boerma doet verslag van de overwinning op NAC.

Donderdag 14 mei 2009 om 14:02

Afgelopen zondag was de laatste officiële wedstrijd van dit seizoen. NAC kwam op bezoek in Euroborg. Ivar Boerma heeft een rekening bij de Rabobank en was uitgenodigd om een verslag van de wedstrijd te maken. Ivar is een echte fan van FC Groningen. Hij is tien jaar, zit in groep 6 en voetbalt zelf als middenvelder in de E2 van SVT Tynaarlo. Samen met zijn ouders en twee jongere zusjes was Ivar naar het stadion gekomen om eens rond te kijken achter de schermen.

Als verrassing voor zijn verjaardag in februari hadden de ouders van Ivar een verjaardagsfeestje geregeld in Euroborg, dus hij wist al goed de weg in het stadion. Maar deze keer mocht Ivar meekijken met de journalisten, fotografen en de mensen in de omroepkamer. In de omroepkamer kreeg hij een rondleiding en uitleg over alle stadionbeelden en kreeg hij te zien wie de stadionspeaker is. Voor de wedstrijd begon had Ivar alle tijd om de opstellingen te bekijken en het afscheid van Gijs Koopmans, Paul Matthijs en Evgeniy Levchenko mee te maken, want hij had goed zicht op het veld vanaf het plekje wat hij had uitgekozen.
Het verslag
De eerste helft heeft FC Groningen het meeste balbezit. Koen van der Laak had twee mooie kansen in het begin van de wedstrijd, maar één keer ging de bal naast het doel en op de tweede bal kon doelman Ten Rouwelaar redding brengen. In de 19de minuut kreeg Andreas Granqvist een gele kaart na de overtreding op Lurling. Een volgende mooie kans voor FC Groningen kwam uit de vrije trap van Danny Holla, maar deze bal ging net over het doel van NAC. Ellery Cairo kreeg ook een gele kaart voor de overtreding op Goran Lovre.
Vervolgens waren er twee mooie kansen voor Marcus Berg, maar de doelman van NAC had op allebei de schoten een antwoord. Terwijl de eerste mensen al op weg waren naar de thee, was het Andreas Granqvist die begreep dat er iets moest gebeuren als Groningen de wedstrijd wilde winnen. In de 44ste minuut begon hij op de middenlijn met een slalom door de NAC verdediging, waarna hij de bal in de linkerbovenhoek knalde: 1-0.
De tweede helft
Er was meteen een wissel bij NAC: Martijn Reuser kwam in het veld voor Jonas Kolkka. FC Groningen begon ook in de tweede helft met het meeste balbezit. Marcus Berg kreeg nog bijna een kopkans op de voorzet van Koen van de Laak, maar de evrdediging van NAC voorkwam dat. Levchenko kreeg de volgende kans, maar zijn kopbal ging over het doel van Jelle ten Rouwelaar. Luciano moest aan de andere kant redding brengen op het schot van Boukhari.
In de 64ste minuut kwam Ajilore in het veld voor Lovre. NAC was nog één keer gevaarlijk met een schot van Kwakman, maar Luciano hield opnieuw de nul. Bij FC Groningen kwamen Matthijs in de 79ste minuut en Matavz in de 87ste minuut nog in het veld voor Garcia en Berg. Ook NAC wisselde nog twee keer en vijf minuten voor tijd kreeg Cairo zijn tweede gele kaart na aanmerkingen op de leiding, dus die mocht alvast gaan douchen. Aan de stand veranderde niets meer, dus won FC Groningen met 1-0.
De persconferentie
Na de wedstrijd mocht Ivar meekijken bij de persconferentie. Het duurde even voor de trainers verschenen, waardoor hij tijd had voor een bitterballetje, wat te drinken en het bekijken van de gemaakte foto’s van de wedstrijd. Toen de trainers verschenen, werd het stil in de persruimte. Ron Jans vertelde dat hij zeer tevreden was over het spel van FC Groningen en over de werklust. Ivar wilde graag van Ron Jans weten of hij het moeilijk vond om afscheid te nemen van de spelers met wie hij goed en lang had samengewerkt. Als antwoord gaf Ron Jans: “Ik vind dat heel moeilijk. Je moet het zien als afscheid nemen van al je vriendjes als je gaat verhuizen. Het is niet leuk, maar het hoort bij het voetbal. Spelers kunnen nou eenmaal niet tot hun 65ste blijven voetballen. Maar afscheid nemen is nooit leuk.” De trainer vond het een erg goede vraag van Ivar en wilde nog wel even met hem op de foto. Ivar ging hierna terug naar zijn ouders om zijn vader de groeten te doen van Ron Jans.