Invallers Utrecht onttronen bekerhouder.

Woensdag 28 oktober 2015 om 23:20

FC Groningen is woensdagavond uitgeschakeld in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi. De titelhouder verloor na verlenging van FC Utrecht. Na een 1-1 ruststand en 3-3 na negentig minuten werd het 5-3 voor de thuisploeg. Daarmee kwam een einde aan een reeks van zeven achtereenvolgende bekerzeges.

Bij FC Groningen werd het aanvalkoppel gevormd door Bryan Linssen en Michael de Leeuw.  Trainer Erwin van de Looi had naast Rasmus Lindgren niet de beschikking over Tom Hiariej en Mimoun Mahi. Ook Abel Tamata zat niet bij de achttien. Aan de kant van Utrecht was er een debutant in de aanval in de persoon van Patrick Joosten. Ook de basisplaats voor de Duitser Andreas Ludwig was een verrassing. Al binnen 42 seconden keek FC Groningen tegen een achterstand aan. Op aangeven van rechtsback Sean Klaiber maakte Bart Ramselaar de 1-0.

Na een moeizame openingsfase voor Groningen en een periode met veel slordigheden en onnodig balverlies begon de bekerhouder meer en meer van zich af te bijten. Aan de rechterkant ging veel dreiging uit van de opkomende Hans Hateboer. In de 35ste minuut werd een prachtig uitgespeelde aanval op de mat gelegd door de gasten. Simon Tibbling gaf de bal vanuit het centrum naar links waar Bryan Linssen de bal op zijn beurt pasklaar aangaf voor Michael de Leeuw, die ogenschijnlijk rustig de 1-1 binnenschoot.

In de slotfase van de eerste helft raakte doelpuntmaker Bart Ramselaar geblesseerd. Hij werd voor de resterende minuten nog wel opgelapt, maar moest na de pauze wel vervangen worden door de kersverse pappa aan de kant van de thuisploeg. Het scenario van de eerste helft speelde zich vervolgens ongeveer af, maar nu andere hoofdrolspelers. Kasper Larsen kopte een bal rond de middencirkel naar voren en bracht daarmee pardoes Bryan Linssen in stelling die in de 47ste minuut heerlijk koel de 1-2 binnen schoof. En zo werd de sfeer er nog een stuk beter op in het met 507 bevolkte bezoekersvak in Stadion Galgenwaard.

Lang kon de bekerhouder echter niet van de voorsprong genieten. Na een waarschuwingsschot van Timo Letschert was het in de 55ste minuut oud-jeugdspeler Mark Diemers die op aangeven van debutant Joosten de 2-2 binnen schoot. Even later was het doelman Sergio Padt die redding bracht op een gevaarlijke inzet van invaller Ayoub. Waar het thuispubliek zich tien minuten eerder nog kritisch fluitend liet horen, sloeg de sfeer nu volledig om en werd het publiek een twaalfde man voor de Domstedelingen.

Na een klein uur spelen werd Simon Tibbling afgelost door Jesper Drost in de ploeg van FC Groningen. Nadat Kristoffer Peterson in de ploeg van Utrecht basisdebutant Joosten was komen aflossen, kwam bij FC Groningen Jarchinio Antonia in de ploeg voor het slotoffensief. Hij verving de maker van de tweede treffer en de aangever van de eerste, Bryan Linssen. Het was in een fase dat Groningen weer wat meer grip op de wedstrijd begon te krijgen, maar Utrecht nog steeds gevaarlijk bleef. Zo was er in de tachtigste minuut een spaarzame hoekschop van de thuisclub, waarbij een bal in de kluts bleef liggen voor de voeten van invaller Ayoub, die de 2-3 aantekende.

Meteen daarop wilde Van de Looi de derde en laatste wissel toepassen en leek Juninho Bacuna in de ploeg te komen. Zo ver kwam het vooralsnog echter niet want twee minuten nadat Utrecht voor de tweede keer op voorsprong kwam, werd een loepzuivere voorzet van Hans Hateboer binnengekopt door die andere invaller, Jesper Drost: 3-3!
Cruciaal was vervolgens de 86ste minuut waarin invaller Antonia een voorzet gaf op Michael de Leeuw die van dichtbij het lijf van doelman Robbin Ruiter raakte. Het was de kans op een plek bij de beste zestien van het bekerveld. Maar het feest ging dus niet door. In de extra tijd van de reguliere speeltijd was het vervolgens nog Drost die nipt naast schoot.

In de eerste helft van de verlenging werd Nacer Barazite in de ploeg gebracht door Utrecht en die zou de wedstrijd vervolgens ook beslissen. Na zeven minuten in de toegevoegde dertig minuten was het Barazite die zijn ploeg voor de derde keer op voorsprong zette. En deze derde keer zou de thuisclub het niet meer weggeven. Want diezelfde Barazite gaf drie minuten later een voorzet aan weer een andere invaller, Peterson. De Zweed krulde de bal van buiten de zestien in de rechterbovenhoek en bepaalde de eindstand op 5-3.

Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen; Hateboer, Tibbling (60’ Drost), Reijnen, Rusnak, Burnet (99’ Bacuna); Linssen (75’ Antonia), De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Bijl, Hoesen.

Opstelling FC Utrecht
Ruiter, Klaiber, Letschert, Leeuwin, Conboy, Ramselaar (46’ Ayoub), Strieder, Ludwig, Diemers (91’ Barazite), Joosten (68’ Peterson), Haller.
Rest bank: Bednarek, Nganioni, Amrabat, De Lange.

Toeschouwers: 14.503
Score: 1’ Ramselaar (Klaiber) 1-0, 35’ De Leeuw (Linssen) 1-1; 47’ Linssen (Larsen) 1-2, 55’ Diemers (Joosten) 2-2, 80’ Ayoub (rebound) 3-2, 82’ Drost (Hateboer) 3-3; 97’ Barazite (Strieder) 4-3, 100’ Peterson (Barazite) 5-3.

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Van Dongen, Goossens en Berben
Gele kaarten: 8’ Larsen, 23’ Hateboer, 85’ Letschert, 105’ Strieder, 106’ Kappelhof