Invallers spelen hoofdrol in hectische slotfase: 1-1 in Liberec.

Donderdag 22 oktober 2015 om 23:11

FC Groningen heeft donderdagavond in Liberec met 1-1 gelijkgespeeld tegen de plaatselijke FC. De ruststand was 0-0. Kevin Luckassen opende vier minuten voor tijd de score. In de zesde minuut van de extra tijd stelde invaller Danny Hoesen een punt veilig. Michael de Leeuw kreeg vijf minuten na zijn invalbeurt een rode kaart nadat hij een tegenstander onbedoeld een bloedneus schopte.

In Liberec startte FC Groningen in de derde speelronde van de UEFA Europa League aan de wedstrijd in een 5-3-2-formatie. In vergelijking met afgelopen zaterdag in de Eredivisiewedstrijd tegen Willem II was Jesper Drost buiten de basiself gevallen en kwam Kasper Larsen nieuw in de ploeg. De enige afwezige bij FC Groningen was eerste aanvoerder Rasmus Lindgren. Reserve-aanvoerder Michael de Leeuw was niet meer ziek, maar begon op de bank. Daardoor droeg Hedwiges Maduro de aanvoerdersband. Aan de kant van de Tsjechen was oud-FC’er Ondrej een oud-bekende in de basisopstelling. Met Kevin Luckassen zat er ook één Nederlander op de bank bij de thuisclub.
Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de kant van Slovan Liberec waar middenvelder Herolind Shala na acht minuten een schotkans kreeg van buiten het strafschopgebied. De inzet kon worden gekeerd door Sergio Padt waarna de bal voor de voeten kwam van spits Marek Bakos, die niet kon afdrukken. FC Groningen deed enkele minuten later van zich spreken via een voorzet van Hans Hateboer die op het hoofd kwam van de meegekomen Abel Tamata. Groot was de kans niet en de kopbal verdween over het Tsjechische doel.
Grotere mogelijkheden voor de FC kwamen er wel. Mimoun Mahi kreeg na achttien minuten de bal voor zijn voeten nadat Bryan Linssen moeite had met het veld en daardoor de controle. Mahi schoot vanaf rand zestienmeter, maar zijn inzet verdween links naast het doel. De international van Jong Oranje kreeg twee minuten later nog een mogelijkheid toen hij door Simon Tibbling in de diepte werd weggestuurd. Het schot werd gekraakt, leek vanaf de tribune het doel in de stuiteren, maar stuiterde echter aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.
Aan de andere kant van het veld moest Padt nog eens handelend optreden door een kopbal van één van de Tsjechische spitsen over het doel te tikken. Een goede voorzet van de linkerkant had de bal gevaarlijk voor het doel geslingerd. Het laatste wapenfeit voor rust was ook voor Slovan Liberec. In de slotfase van de eerste helft schoot Vladimir Coufal hard vanaf een meter of 20 en moest Padt naar de hoek. De doelman stompte de inzet stijlvol naar de zijkant van het strafschopgebied.
FC Groningen mocht de tweede helft na de fanatieke Groningen-tribune spelen waar de 2.000 aanwezige fans verbaal duidelijk de meerdere waren van de supporters van Liberec. Het deed de ploeg zichtbaar goed, want met schoten van Tibbling en Albert Rusnak nam de ploeg keeper Tomas Koubek onder vuur. De grootste mogelijkheid van de wedstrijd tot dan toe was voor Mahi. Nadat er een overtreding was gemaakt op de spits mocht hij zelf een vrije trap nemen links van het doel. Mahi schoot de bal na 54 minuten hard op de bovenkant van de lat.
Na ruim een uur voetbal werd Hateboer goed vrijgespeeld aan de rechterkant en zocht de back Linssen met een lage voorzet. De aanvaller ging onderuit, claimde dat hij werd vastgehouden, maar de Duitste arbiter Bastian Dingert woof het weg. Door de druk van het de Groningers ontstonden er ook ruimtes aan de andere kant van het veld. Zo kwam de Rus Dmitri Efremov na het uitkappen van een inglijdende verdediger oog in oog te staan met Padt die zijn goal goed verkleinde door uit te komen. Hierdoor schoot de aanvaller te snel en ging de bal naast.
Danny Hoesen werd na 70 minuten door Van de Looi ingebracht voor Bryan Linssen en acht minuten later loste Michael de Leeuw aanvoerder Hedwiges Maduro af. Op dat moment was het juist Slovan Liberec dat meer van zich afbeet in een open wedstrijd. David Pavelka had al eens gevaarlijk op het doel geschoten en die andere Tsjechische international Josef Sural probeerde het met een omhaal op aangeven van de Nederlandse spits van Liberec Kevin Luckassen. Die even later zelf Padt op zijn weg vond.
De invalbeurt van De Leeuw was van korte duur want in de 83ste minuut werd de aanvallende middenvelder met rood van het veld gestuurd nadat hij middenvelder Shala vol in het gezicht raakte met zijn schoen. Met tien man kreeg de FC in de 87ste minuut de deksel keihard op de neus. Luckassen verlengde een hoekschop acrobatisch en de bal verdween achter Padt.
Met het inbrengen van aanvaller Jarchinio Antonia voor verdediger Larsen ging FC Groningen vol voor een punt. De kleine aanvaller kwam in de vier minuten blessuretijd goed door aan de linkerkant en leverde een puike voorzet af in het strafschopgebied waar Reijnen neerging. Op advies van zijn zesde man gaf de scheidsrechter een penalty en nestelde de invaller zich achter de bal. In tweede instantie schoot Hoesen raak waardoor de FC een punt overhield aan het treffen in Liberec.
Aankomende zondag staat de competitiewedstrijd tegen NEC in Nijmegen op het programma. Slovan Liberec is op donderdag 5 november de volgende tegenstander in de Europa League in Euroborg. Vrijdagochtend om 9.00 uur start hiervoor de vrije verkoop. Het belooft nu al een prachtige wedstrijd te worden. Maar voor het zover is, treft Groningen op woensdag 28 oktober nog Utrecht voor de beker en op zaterdag 31 oktober PEC Zwolle in Euroborg voor de competitie.
Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen (88’ Antonia), Kappelhof, Tamata; Maduro (78’ De Leeuw; 83’ rood), Rusnak, Tibbling; Linssen (70’ Hoesen), Mahi.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Drost, Hiariej.
Opstelling FC Slovan Liberec
Koubek; Coufal, Svejdik, Pokorny, Bartosak; Shala (84’ Bartl), Pavelka, Folprecht; Efremov, Bakos (61’ Luckassen), Sural (89’ Sackey).
Rest bank: Hladky, Sykora, Rabusic, Mudra.
Toeschouwer: 8.793
Scores: 86’ Luckassen (Pokorny) 1-0, 96’ Hoesen (rebound uit eigen gemiste strafschop)
Scheidsrechter: Dingert
Rode kaart: 83’ De Leeuw (tegenstander in gezicht geschopt)
Gele kaarten: 25’ Pokorny, 56’ Tibbling, 73’ Hateboer, 96’ Luckassen