Innovatieve training met de ICON in TopsportZorgCentrum

15 april 2019

Met het nieuwe TopsportZorgCentrum heeft FC Groningen de perfecte omgeving om te werken aan de toekomst van en ontwikkelingen bij de club. Sinds begin dit jaar is de Trots van het Noorden dan ook direct van start gegaan met het experimenteren met nieuwe technologieën in de opleiding.

FC Groningen en Elite Skills Arena Benelux bundelen sinds januari 2019 de krachten met het gebruik van een geavanceerde trainingstool in de opleiding om de ontwikkeling van spelers te versnellen. 

Moderne trainingstool
FC Groningen-spelers tussen de 12 en 23 jaar maken de komende maanden in het TopsportZorgCentrum gebruik van de ICON, een moderne trainingstool waarin voetballers 14 interactieve trainingsgames kunnen spelen. Doordat spelers de bal te allen tijde teruggekaatst krijgen, ontstaat de mogelijkheid om tot wel 900 balaanrakingen in 15 minuten te komen en worden middels drukpanelen alle scores automatisch geregistreerd. 

FC Groningen onderzoekt wat deze tool kan bijdragen aan de verbetering van onder meer de pass-nauwkeurigheid, balbehandeling, kijkgedrag en reactievermogen. Joey van Mierlo van ESA Benelux is enthousiast: “Voor ons is dit de ideale kans om te laten zien wat de ICON na enkele maanden exact met de performance van jeugdspelers op het veld doet.”

Wetenschappelijke resultaten
De tool maakt de komende vier maanden deel uit van het trainingsprogramma van de opleiding, om de ontwikkeling van spelers te monitoren bij individuele trainingsprogramma’s én om wetenschappelijke resultaten te verkrijgen. Dit laatste wordt in een nauwe samenwerking gedaan met de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij twee master-studenten van de master Talent Development & Creativity onderzoek doen naar de effecten van trainen in de ICON op de ontwikkeling en prestaties van spelers. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de vooruitgang in vaardigheden, zoals kijkgedrag en balaanrakingen.

Sportwetenschapper Wouter Frencken van FC Groningen zegt in een reactie: “Dit is een mooi voorbeeld van hoe een bedrijf, kennisinstelling en FC Groningen samenwerken met als doel het verbeteren van voetbalprestatie. Iedereen wint hierbij.”

ESA2

Laatste nieuws