string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Inhaalrace komt te laat in Nijmegen.

Zaterdag 23 oktober 2010 om 21:50

FC Groningen heeft zaterdagavond in Nijmegen met 3-2 verloren van NEC. Binnen een kwartier stond de FC met 2-0 achter. Aansluitingstreffers van Thomas Enevoldsen en Petter Andersson konden een nederlaag niet voorkomen.

In Nijmegen speelde FC Groningen zaterdagavond in de tiende speelronde van de Eredivisie tegen de nummer 11 van de ranglijst, NEC. Bij de FC maakte Danny Holla zijn opwachting. De middenvelder speelde eind februari voor het laatst in het eerste elftal, toen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Daarna brak hij zijn been en werd hij daaraan geopereerd. Tom Hiariej, Shkodran Metaj en Oluwafemi Ajilore ontbraken aan de kant van de gasten.
Binnen vier minuten had de FC de eerste tegentreffer al om de oren. Een zeldzaamheid, want tot enkele weken terug kreeg de ploeg in de eerste helft nog helemaal geen doelpunten tegen. Lorenzo Davids stuurde Björn Vleminckx in de diepte weg en de topscorer aan NEC-kant gaf de Groningen-defensie het nakijken en rondde vervolgens rustig af door de bal langs doelman Luciano te schuiven: 1-0.
NEC kreeg ook de eerste gele kaart van de wedstrijd. Lasse Schöne werd door arbiter Makkelie bestraft wegens een overtreding op aanvoerder Andreas Granqvist. Na twaalf minuten spelen werd de marge nog groter. Nu was het John Goossens die in de rol van aangever opnieuw Vleminckx bediende en zijn zesde competitietreffer van het seizoen liet aantekenen: 2-0. Eerder dit seizoen slaagde FC Groningen er al eens in een achterstand van twee treffers weg te werken in de thuiswedstrijd tegen Ajax. En dat was ook nu de opdracht.
Een van richting veranderd schot van Thomas Enevoldsen en een van rechts indraaiende voorzet van Dusan Tadic waren twee wapenfeiten die FC Groningen er  nog voor de pauze tegenover stelde. NEC bleef gevaarlijk met de bewegelijke voorhoede en legde ook voor de derde keer een bal in het netje achter Luciano. Deze keer was er echter al ruimschoot daarvoor gevlagd en gefloten wegens buitenspel.
In de tweede helft liet FC Groningen zich van een totaal andere kant zien. Vanaf het eerste fluitsignaal had Groningen een overwicht. Nicklas Pedersen en Thomas Enevoldsen losten schoten, voordat Vleminckx van zo’n 25 meter afstand de linkerpaal van het verder lege doel raakte. Het inbrengen van Gonzalo Garcia voor Danny Holla was het begin van een fase van twintig minuten dat de FC de kansen achter elkaar aan reeg.
Zo versnelde Garcia zelf en kwam de bal via een verdediger op de lat van het NEC-doel waarna Tim Matavz over kopte. Een minuut later eindigde een snelle uitbraak via Garcia, Pedersen en Matavz in een onderschepping van aanvoerder Zomer, voordat Enevoldsen gevaarlijk kon worden. Weer twee minuten later was het Sparv die Matavz een kopkans bood, die door doelman Cillessen onschadelijk werd gemaakt. En even later was het Garcia die na een gekeerd schot zag hoe een schot van Enevoldsen onder het lichaam van Cillessen bleef liggen.
Nadat Enevoldsen nog een over had geschoten en even later ook naast het doel van NEC, kopte Vleminckx aan de overkant op de lat. Een minuut na deze mogelijkheid de wedstrijd te beslissen bracht Enevoldsen de spanning juist weer helemaal terug in de wedstrijd. Hij krulde de bal in de 69ste minuut na een voorzet van Stenman prachtig via de linkerpaal binnen: 2-1. Heel lang kon Groningen de spanning er niet in houden. Want uit een afgeslagen corner was het in de 77ste minuut Vleminckx die de 3-1 aantekende en zich daarmee verzekerde van de wedstrijdbal.
Nadat Petter Andersson na 21 maanden zijn rentree in het eerste elftal had gemaakt en ook Koen van de Laak als invaller in het veld was gekomen en de FC bovendien nog meer risico nam door ook Andreas Granqvist mee naar voren te sturen, was het Petter Andersson die vallend een voorzet van Thomas Enevoldsen binnen schoof: 3-2. Meteen daarna gingen de ruim drie minuten extra tijd in en was Groningen nog een aantal malen dreigend. Een echte kans op de gelijkmaker kreeg de ploeg echter niet, waarna de inhaalrace strandde. Komende woensdag kan Groningen zich alweer opmaken voor de volgende ontmoetingen, thuis tegen ADO Den Haag. Aanvang 19.00 uur in Euroborg.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla (57’ Garcia), Sparv; Enevoldsen, Pedersen (84’ Andersson), Tadic (88’ Van de Laak); Matavz.
Rest bank: Van Loo, Bacuna, Veldmate, Lachman.
Opstelling NEC
Cillessen, Will (92’ Chatelle), Otten (64’ Amieux), Zomer, Nuytinck, Zimling, Sibum, Davids, Schöne, Vleminckx (87’ Ten Voorde), Goossens.
Rest bank: Koopmans, Secerovic, Van Dijk, Loen.
Toeschouwers: 12.250
Scores: 4’ Vleminckx (Davids) 1-0, 12’ Vleminckx (Goossens) 2-0, 70’ Enevoldsen (Stenman) 2-1, 77’ Vleminckx 3-1, 90’ Andersson (Enevoldsen) 3-2.
Scheidsrechter: Makkelie
Grensrechters: Droste en Schaap
Vierde official: Ketting
Gele kaart: 8’ Schöne (overtreding op Granqvist), 73’ Will (tijdrekken), 80’ Stenman (overtreding op Davids)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard