Hoger beroep FC Groningen tegen schorsing Sankoh

12 februari 2010

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Gibril Sankoh een schorsing van drie duels opgelegd. De verdediger van FC Groningen werd afgelopen zaterdag in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen door scheidsrechter Reinold Wiedemeijer met een rode kaart van het veld gestuurd. FC Groningen gaat tegen deze uitspraak in beroep.

Eerder deze week deed de aanklager betaald voetbal van de KNVB een schikkingsvoorstel van twee duels schorsing en daarin was de voorwaardelijke schorsing van één duel, die Sankoh nog had staan, meegenomen. Tijdens de zitting van donderdagavond, waarbij namens FC Groningen huisjurist Wim Entzinger, teammanager Theo Huizinga en hoofdrolspeler Gibril Sankoh aanwezig waren, pleitte de aanklager voor drie wedstrijden schorsing, één meer dus dan het schikkingsvoorstel. Dat is gebruikelijk als een club of speler een voorstel niet accepteert en de aanklager bij zijn standpunt blijft dat een schorsing dient te volgen. Weigerde
FC Groningen weigerde begin deze week het schikkingsvoorstel voor de veldverwijzing van Sankoh. FC Groningen vond de rode kaart veel te zwaar gestraft en meende in het duel in Almelo al voldoende te zijn gestraft door de arbitrale beslissingen van die avond. Entzinger pleitte donderdagavond voor de tuchtcommissie dan ook voor vrijspraak.
Naast de wijze waarop FC Groningen in zijn ogen reeds was gedupeerd in de wedstrijd tegen Heracles, deed Entzinger een beroep op het gelijkheidsbeginsel. De advocaat kwam met voorbeelden van “ernstig gemeen spel” – zoals de aanklacht tegen Sankoh luidde – uit andere recente wedstrijden, die werden bestraft met maximaal een gele kaart. Entzinger meende dat bij een schorsing van Sankoh niet alleen de speler, maar ook de club extra gedupeerd zou worden en dat terwijl FC Groningen in zijn optiek al voldoende gestraft is in de wedstrijd zelf tegen Heracles Almelo. Opgeschort
De tuchtcommissie ging echter niet mee in die lezing en conformeerde zich aan de eis van de aanklager betaald voetbal. FC Groningen en Gibril Sankoh accepteren de drie wedstrijden onvoorwaardelijke schorsing niet. Er volgt nu hoger beroep, waarschijnlijk op dinsdag 23 februari. Dit betekent dat de centrale verdediger het competitieduel van komende zondag in Euroborg tegen RKC Waalwijk mist, maar dat de schorsing voor de wedstrijd tegen NEC, volgende week zaterdagavond in Nijmegen, wordt opgeschort hangende het hoger beroep.

Laatste nieuws