Historische bekerzege voor B-junioren.

Dinsdag 07 mei 2013 om 11:20

Voor de eerste maal heeft een jeugdteam van FC Groningen de finale van een landelijk bekertoernooi bereikt. In Nijmegen was FC Groningen/Cambuur B1 nipt te sterk voor NEC/FCOss B1.

NEC/FC OSS B1 0-1 FC GRONINGEN/CAMBUUR B1
0-1 Willem Gootjes (56.)
opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Daro Faraj, Keziah Veendorp, Roland Baas, Willem Gootjes, Niels Stenekes, Jim de Leeuw (75.Amedi Ndayisaba), Gijs Jasper, Pier Veldman, Kasper Oldenburger, Sadik Spijodic.
De Groningers moesten de gehele wedstrijd vol aan de bak om deze halvefinale tot een goed einde te brengen. NEC/FC Oss B1, achtste geeindigd in de Eerste Divisie, begon goed aan de wedstrijd en zette de ploeg van trainer Peter Moltmaker in de beginfase onder druk. Al vrij snel kwam FCG onder die druk vandaan en zakte de thuisploeg in. Het veld werd klein gehouden en doordat de gasten te gehaast speelden sloop er wat onrust in de ploeg.
Volgens Moltmaker had dat enigszins ook met het verwachtingspatroon te maken: “In die fase beseften de spelers dat we het toch moeilijker kregen dan verwacht. Dat is een onbewust proces maar juist in zo’n fase hadden we terug moeten vallen op ons eigen voetbal. Nu gingen we mee met het spel van NEC/FC Oss.” Voor rust kreeg de thuisploeg de beste kans. Een schot spatte echter uiteen op de buitenkant van de paal.
In het tweede gedeelte van de eerste helft had de groenwitte formatie dus wel een overwicht, gecreeerd werd er niets. Met een brilstand gingen de beide ploegen de rust in. In de tweede veertig minuten ging het aan Groningse zijde veel beter. De veldbezetting was beter en doordat er meer via het middenveld werd gespeeld, werden ook de zijkanten beter benut. Na zestien minuten volgde de enige goal van de wedstrijd. Niels Stenekes won een persoonlijk duel, speelde de bal door het centrum naar Willem Gootjes die vervolgens met een schuiver in de verre hoek de 0-1 liet aantekenen.
Toch bleef het in Nijmegen een echte wedstrijd. “Via Jim de Leeuw kregen we twee goede kansen maar we verzuimden het duel op slot te gooien. Maar ik moet zeggen dat dat ook de verdienste was van de tegenstander. Organisatorisch speelde NEC/FC Oss prima en ook de spelintenties waren goed. Wat dat betreft alle credits voor hun,” vond trainer Moltmaker. Het grootste gedeelte van de tweede helft speelde zich wel af op de helft van de thuisploeg. De Groningse defensie kwam ook eigenlijk niet meer in de problemen.
Ondanks dat het moeilijker ging dan verwacht, was de overwinning volgens de oefenmeester zeker verdiend te noemen: “Je wilt een wedstrijd altijd goed spelen maar dat is vandaag slechts gedeeltelijk gelukt. Over de tweede helft ben ik wel veel meer content toen we verzorgder gingen spelen en minder met de bal gingen lopen. Maar winst in een bekerduel als deze is natuurlijk belangrijk. Dat hebben we goed gedaan en daarom ook een ruime voldoende voor deze teamprestatie.”
Wie FC Groningen/Cambuur B1 in de finale treft is nog niet bekend. Een wolkbreuk in de rust bij Feyenoord B1 v Ajax B1 gooide roet in het eten. De stand was op dat moment nog 0-0. Volgende week dinsdag om 18.30 uur wordt die wedstrijd uitgespeeld.