Herstart met gelijkspel in Waalwijk

18 januari 2014

FC Groningen heeft zaterdagavond in Waalwijk met 1-1 gelijkgespeeld tegen RKC. De score werd geopend voor de pauze door topscorer Michael de Leeuw. In de slotfase bepaalde Evander Sno vanaf elf meter de eindstand op 1-1. Debutant Hans Hateboer gaf de assist bij de 0-1 en kreeg bovendien de rode kaart.

FC Groningen startte in Waalwijk in de opstelling die de technische staf had beoogd in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Dat betekende dat Hans Hateboer de vervanger was van de geschorste Stefano Magnasco. De in Beerta geboren Hateboer maakte daarmee zijn debuut in het eerste elftal. In de basiself was er verder plek voor Krisztian Adorjan, die links op het middenveld speelde. Tjaronn Chery begon als rechteraanvaller. In de eerste helft had FC Groningen een behoorlijk overwicht en moesten de gasten het spel maken tegen de nummer 14 van de ranglijst. Na een eerste rollertje van Michael de Leeuw vielen er verder weinig doelkansen te noteren. Na ruim een halfuur stak Chery debutant Hateboer weg over de rechterkant. De 20-jarige verdediger haalde de achterlijn, trok de zestien binnen en vond clubtopscorer Michael de Leeuw, die zijn zevende treffer binnen schoof: 0-1. Tot de rust bleef Groningen eenvoudig op de been en was er nog een  afstandsknal van Maikel Kieftenbeld. Aan het begin van de tweede helft loste Chery een gevaarlijke afstandsknal. Verder was er nog een gevaarlijke voorzet van Filip Kostic die net te scherp was voor De Leeuw. Vervolgens was er een afstandsschot van Tom Hiariej. Het was in een fase in de wedstrijd waarin er voor FC Groningen helemaal niets aan de hand leek. In de 69ste minuut kreeg Hans Hateboer een rode kaart voor een sliding op Remy Amieux vlak buiten ‘de zestien’ bij de achterlijn. Even later werd Lorenzo Burnet erin gebracht als rechtsback en moest Krisztian Adorjan voor hem wijken. Even later kwam Timo Letschert erin voor Michael de Leeuw. FC Groningen kwam aanvallend niet veel meer in het spel voor, maar RKC wist ook geen grote kansen te creëren. In de 81ste minuut maakte Maikel Kieftenbeld hands binnen het strafschopgebied en een minuut later maakte Evander Sno vanaf elf meter de 1-1. Richairo Zivkovic kwam voor de laatste vijf minuten nog in de ploeg voor Tom Hiariej. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd schoot Mitch Apau van dichtbij tegen de paal en even later verrichtte Marco Bizot nog een prima redding op een schot van Damiano Schet. Zo werd het 1-1 en bleef RKC voor de zesde wedstrijd op rij ongeslagen. FC Groningen heeft nu 28 punten uit negentien duels en blijft zesde op de ranglijst van de Eredivisie. Zondag 26 januari komt de nummer 3, FC Twente, op bezoek in Euroborg. Dit duel begint om 14.30 uur.
Opstelling FC Groningen
Bizot; Hateboer (69’ rood), Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej (85’ Zivkovic), Kieftenbeld, Adorjan (72’ Burnet); Chery, De Leeuw (80’ Letschert), Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Ben Moussa, Kirm, Zeefuik. Opstelling RKC Waalwijk
Van Dijk; Apau (46’ Lamey), Van Hoevelen, Gouano, Amieux, Najah (92’ Beauguel), Sno, Duits, Jungschläger (67’ Braber), Schet, Joachim.
Rest bank: Seda, Ivens, Anderson, Van Weert. Toeschouwers: 6.319
Score: 31’ De Leeuw (Hateboer) 0-1, 82’ Sno (strafschop) 1-1 Scheidsrechter: Higler
Overige officials: Van Zuilen, Brondijk, Pérez
Rode kaart: 69’ Hateboer (overtreding op Amieux)
Gele kaart: 93' Kieftenbeld

Laatste nieuws