string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Hennie Meijer: ‘Zal spanning voelen voor FC Groningen’.

Donderdag 30 april 2015 om 09:48

Hennie Meijer is tot op heden de enige FC’er die ooit in een bekerfinale scoorde. De spits tekende in 1989 voor de eretreffer in de met 4-1 verloren bekerfinale tegen PSV. Vele herinneringen heeft Meijer niet meer aan die finale, wel aan zijn tijd bij de Trots van het Noorden. De spits zal zondag de spanning voor zijn oude club voelen en hoopt dat FC Groningen de KNVB beker pakt.

“Het blijft een stukje van je leven,” vertelt Meijer. De spits speelde tussen 1988 en 1993 in totaal 173 wedstrijden voor FC Groningen. Meijer begon al die duels in de basisopstelling en werd slechts vijf keer gewisseld. “We hadden een gezellig team met heel goede voetballers en waren bijna vrienden van elkaar. Op gegeven moment zag je dat het uit elkaar klapte, zoals volgens mij met alle grote elftallen gebeurt. We konden niet meer boos op elkaar worden, maar het paste in de seizoenen dat ik in Groningen speelde als een handschoen.”
Geen extra druk
Het team met Meijer in de spits kende in het seizoen 1990/1991 het succesvolste jaar uit de geschiedenis van de club met een derde plaats in de Eredivisie. Twee seizoenen eerder haalde Meijer met zijn teamgenoten de bekerfinale. De spits kan zich die finalewedstrijd nog herinneren, maar het is niet één van de duels die hem altijd op het netvlies is blijven staan.
“Gek genoeg was er bij mij geen extra druk,” meent Meijer. “We kenden een goed seizoen met FC Groningen en het voelde meer als een gewone wedstrijd. Ook qua sfeer leefde de finale niet echt, terwijl dat normaal gesproken in Groningen wel het geval was. Er was lange tijd discussie waar de wedstrijd gespeeld zou worden (uiteindelijk in De Kuip – red.) en we speelden tegen het grote PSV met spelers als Romario en Ronald Koeman.”
In beweging
Meijer was een veel scorende spits in de Eredivisie, die door de fans in Groningen en zijn teamgenoten op waarde werd geschat. “Ik werd en word door sommige mensen wel eens een luie spits genoemd, maar daarmee ben ik het totaal niet eens. Ik moest juist in alle gaten duiken, heel veel lopen en was altijd in beweging. Je hebt nu van die apparatuur waarmee afstanden worden gemeten, die hadden we toen moeten hebben! Dan hadden mensen het kunnen zien en was het beeld vast anders.”
“Jan van Dijk heeft een keer gezegd: ‘Hennie Meijer ging achter alle ballen aan en deed er dan ook vaak nog iets goeds mee.’ Dat vind ik één van de mooiste complimenten die ik ooit heb gehad. Ik ben FC Groningen heel dankbaar, heb bij de club de Gouden Schoen gewonnen. Mensen onthouden dat, zonder die prijs was ik maar een simpele voetballer geweest.”
Spanning
Meijer kijkt met veel verwachtingen naar de bekerfinale van komende zondag en hoopt uiteraard dat ‘zijn’ FC Groningen aan het einde van de avond met de beker in de lucht staat. “Natuurlijk hoop ik dat FC Groningen wint. Het leeft nu heel erg en dat is anders dan in onze finale. Ook zullen beide teams – anders dan bij ons tegen PSV – het gevoel hebben dat ze kunnen winnen. Alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd zijn aanwezig en ik zal spanning voelen voor FC Groningen.”

Gerelateerd nieuws.

14 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard