Helden van heden ten dage halen uit tegen NAC

2 december 2018

FC Groningen heeft zondagavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 5-2 gewonnen van NAC Breda. Na een 1-1 ruststand kwam NAC op voorsprong, maar binnen twee minuten zorgde Ritsu Doan voor de gelijkmaker. Mimoun Mahi was tweemaal trefzeker. Ook Deyovaisio Zeefuik en Samir Memisevic tekenden voor een doelpunt. Bij NAC Breda maakten Mikhail Rosheuvel en Mitchell te Vrede de treffers. Na de zege heeft FC Groningen dertien punten uit veertien duels en aansluiting bij de brede middenmoot.

De zevende thuiswedstrijd van het seizoen stond in het teken van de Helden van Weleer. Ruim zestig oud-FC’ers waren naar het Hitachi Capital Mobility Stadion gekomen voor een reünie en daarnaast een ereronde in de pauze van de wedstrijd. Het was aan de helden van FC Groningen van heden ten dag om extra glans te geven aan deze bijzondere gebeurtenis.

Onder het toeziend oog van de ‘Helden van Weleer’ kwam FC Groningen in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda al snel op een voorsprong. Op de seconde af zes minuten stonden er op de klok toen Mimoun Mahi een voorzet van Ritsu Doan schitterend via de binnenkant van de rechterpaal tot doelpunt promoveerde: 1-0.

Lang kon de thuisploeg echter niet van de voorsprong genieten, hoewel Ritsu Doan na twaalf minuten nog een inzet uit de linker kruising gewerkt zag worden door NAC-doelman Benjamin van Leer. Even later moest aanvoerder Mike te Wierik aan de noodrem trekken en vloerde hij een NAC-aanvaller vlak buiten de zestien meter. Geel en een vrije trap oordeelde Danny Makkelie. De VAR liet Makkelie nog beoordelen of er ofwel alsnog sprake van een strafschop of een rode kaart zou zijn geweest.

De vrije trap belandde door de muur en via het lichaam van Sergio Padt voor de voeten van Mikhail Rosheuvel die de 1-1 tegen de touwen schoot. In het tweede kwartier van de wedstrijd kreeg Mahi nog een aardige schotkans en even later was het Ajdin Hrustic met een dreigende inzet. Doelman Van Leer hield de uitploeg op de been en zo gingen de beide ploegen met 1-1 aan de thee en konden de Helden van Weleer, grofweg gegroepeerd in jaren ‘70/’80, jaren ’90 en 21ste eeuw hun ereronde maken.

De start van de tweede helft verliep nogal desastreus voor Groningen. Bij een hoge voorzet was Mitchell te Vrede FC-doelman Sergio Padt in zijn eigen vijfmeter te slim af en stond het na een klein uur spelen zomaar 1-2. Een dubbele wissel met Ahmad Mendes Moreira en Tim Freriks werd voorbereid, maar twee minuten na de 1-2 was Deyovaisio Zeefuik de aangever op de gelijkmaker van Ritsu Doan: 2-2.

De wissel van Ahmad Mendes Moreira kwam tien minuten later alsnog toen hij Django Warmerdam afloste. Warmerdam was vrijdag nog ziek en zijn inzetbaarheid twijfelachtig. De middenvelder had toch ruim een uur zijn bijdrage aan de wedstrijd kunnen leveren. In de 76ste minuut was het nota bene Deyovaisio Zeefuik zelf die de 3-2 maakte, op aangeven van Mimoun Mahi. De ontlading was groot bij de spelers en bij het publiek!

Terwijl NAC Breda opeens haast leek te hebben en scheidsrechter Makkelie aangaf veel tijd te zullen bijtrekken, besliste Mimoun Mahi de wedstrijd na opnieuw een prachtig steekballetje van Doan. Vijf minuten voor tijd kwam op die manier de 4-2 op de borden. Tom van de Looi loste Ajdin Hrustic af en even later kreeg Mahi een staande ovatie toen hij plaats maakte voor Amir Absalem.

Maar daarmee was de Groninger koek nog niet op. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd leverde Ahmed Mendes Moreira nog maar eens een assist af op Samir Memisevic, die de bal keihard in het dak van de goal knalde en daarmee 5-2 aantekende. Een lekkere thuiszege in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo van komende zondag 9 december (aanvang 14.30 uur). Donderdag 6 december heeft VVV overigens eerst nog de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip voor de boeg.

20181202JV6028t

Laatste nieuws