string(9) "claudebot"

‘Heer van stand’ neemt afscheid van FC.

Woensdag 29 mei 2013 om 17:57

Dinsdagavond heeft Ed Zijp na een periode van ruim 16 jaar een functie te hebben bekleed een afscheidsreceptie aangeboden gekregen van FC Groningen. Veel genodigden hadden de moeite genomen de scheidend voorzitter van de Raad van Commissarissen persoonlijk de hand te drukken in Euroborg.

Zijp was vanaf december 1996 actief als bestuurslid en later als lid van de Raad van Commissarissen bij FC Groningen. Vanaf 1 september 2003 is Zijp voorzitter van de Raad van Commissarissen, het orgaan dat toezicht houdt op de directie van FC Groningen. Op zijn afscheidsreceptie spraken achtereenvolgens Commissaris van de Koning Max van den Berg, commissaris Wim Entzinger en algemeen directeur Hans Nijland. Het slotwoord was, zoals het hoort, voor de terug tredende voorzitter zelf.
Bewogen dag
Max van den Berg had al een bewogen dag achter de rug met de begeleiding van het kersverse koningspaar Willem-Alexander en Máxima, dat tijdens de kennismakingstoer door Nederland als eerste de provincies Groningen en Drenthe aandeed. Van den Berg schakelde echter moeiteloos door en had warme woorden voor Zijp. “Razendknap hoe jij alle emoties kunt kanaliseren en je een waar gastheer en representant toont in de bestuurskamer van Euroborg. Bij een voetbalclub – en zeker bij een volksclub als FC Groningen – wens je je een vertegenwoordiger, een bestuurder, van de club zoals jij dat altijd bent geweest. Netjes, representatief; een heer van stand.”
Van den Berg merkte nog iets op. “Zo op het oog zou je kunnen zeggen dat Ed Zijp wat koel is, afstandelijk. Maar dan heb je niet goed in zijn ogen gekeken en zijn gezicht niet goed bekeken. Ed Zijp leed namelijk bij nederlagen van zijn club en had een triomfantelijke aanblik bij glorie. Ik heb vandaag een bijzondere dag gehad met onze koning en koningin, maar deze gelegenheid vind ik even bijzonder en ik heb dan ook nog één cadeau achter weten te houden, speciaal voor jou.”
‘Snippenschieter’
Daarna betrad Wim Entzinger, mede-bestuurder van het eerste uur, het podium. Hij somde de diverse hoogte- en dieptepunten op. “De club is in de bestuursperiode van Zijp gegroeid van een begroting van 8 miljoen gulden naar bijna twintig miljoen euro. Ed is, zoals algemeen bekend, een keurige man. Het meest ordinaire woord wat in zijn vocabulaire voorkwam was: ‘snippenschieter’… Als je in de ogen van Ed een snippenschieter was, dan kon je er heel weinig van en kon je het dus schudden bij hem.”
Slotakkoord
Nadat algemeen directeur Hans Nijland er op zijn befaamde wijze weer een aantal anekdotes had uitgegooid, was het slotakkoord van Ed Zijp zelf. “Er was niets en er kon niets”, zo keek de aftredende voorzitter terug op zijn aantreden bij de Trots van het Noorden. “Onze kracht werd het team”, zo refereerde hij aan zijn medebestuurders.
Zijp noemde de degradatie van FC Groningen in 1998 een dieptepunt, maar tegelijkertijd ook een keerpunt bij de club. “Onze redding vormde toen de jeugd. Ik heb me altijd sterk gemaakt voor een goede jeugdopleiding. Een absoluut dieptepunt vormde de stadionbrand op 13 april 2008. Wij hebben daar toen als club dingen niet goed gedaan. Hebben daarbij het boetekleed aangetrokken. Maar het had ook andere partijen goed gepast, als zij datzelfde boetekleed toen óók hadden aangetrokken”, plaatste Zijp terugkijkend een zeer kritische noot richting andere betrokken partijen en instanties rondom de brand.

Gerelateerd nieuws.

6 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’