string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Hateboer behoudt in Bergamo zijn rugnummer 33.

Vrijdag 03 februari 2017 om 12:34

Hans Hateboer maakte afgelopen week de overstap naar Atalanta Bergamo. Begin januari was hij al eens op bezoek bij de nummer 6 van de Italiaanse Serie A om zich te oriënteren op een overstap. Maandagavond 30 januari zat hij opnieuw in het vliegtuig richting Italië.

Hans Hateboer blikt vanuit het Italiaanse Bergamo terug op zijn ervaringen tijdens de eerste dagen van zijn verblijf in zijn nieuwe omgeving. “Maandag na de training bij FC Groningen was ik nog even op bezoek bij Danny Hoesen en rond een uur of half vijf werd ik door mijn zaakwaarnemers gebeld dat ik rekening moest houden met een reisje naar Italië. Zo zat ik om negen uur ’s avonds in het vliegtuig en rond middernacht kwamen we aan in het hotel.”

Keuring
Na de overnachting meldde Hateboer zich om kwart voor acht voor de medische keuring. “Het was eerlijk gezegd mijn eerste volledige medische keuring. Bij FC Groningen zijn wel hartfilmpjes gemaakt, maar ik ben natuurlijk vanuit de eigen opleiding doorgestroomd. Voor mij voelde de keuring toch meer als een formaliteit. Ik voel me fit en alles bleek ook in orde. Omdat inmiddels ook FC Groningen en Atalanta Bergamo de onderhandelingen hadden afgerond, kon ’s middags om vijf uur het contract worden ondertekend.”

Barrière
Op 10 januari van dit jaar was Hateboer al eens op bezoek geweest in Italië, om zich te oriënteren voor het komende seizoen. “Toen heb ik al een rondleiding gekregen bij de club en gesproken met de president en de technisch directeur. De taal is overigens nog wel een barrière, omdat bijna niemand Engels spreekt. De fysio, die zo’n vijftien jaar bij de club werkt, is een soort tolk. En ook een Franse jongen, die gelijktijdig met mij werd aangetrokken, spreekt Engels. We zitten samen in een hotel.”

Auto
Dat is nodig omdat Hateboer nog veel zaken dient te regelen. “Bankzaken, een huis, een auto. Nee, ik ga niet in een Ferrari rijden, haha. Het is ‘gewoon’ een Volvo geworden. Alles in en rond de club is perfect geregeld. Er is een staf van twaalf tot vijftien personen rond de eerste selectie en we training op een modern trainingscomplex met goede faciliteiten. We hebben een eigen kamer omdat we er elk weekend voor de wedstrijd in trainingskamp gaan.”

Aanvallend
Atalanta Bergamo staat bekend als opleidingsclub en de trainer heeft een aanvallend ingestelde speelstijl. “We spelen 3-4-3 of eigenlijk 3-4-2-1. In dat systeem ben ik de rechter middenvelder. Je zou het ook weer 5-4-1 kunnen noemen, maar in de praktijk is het gewoon een heel aanvallend systeem en zetten we veel druk en vallen we veel aan. Ze vinden dat ik daarin prima zal passen. Komende zondag verwacht ik wel bij de selectie van maximaal 23 spelers te zitten, in de thuiswedstrijd tegen Cagliari.”

Stadion
Het stadion van Atalanta is nog van de oude stempel. “Het heeft nog staantribunes en aan één kant zijn er geen kuipstoeltjes, maar bankjes. Ook hebben ze een grote groep fanatieke aanhangers. Ik blijf trouwens met mijn ‘eigen’ rugnummer 33 spelen. Het nummer 2 was nog vrij, maar daar heb ik niks mee. Twee maanden geleden had ik nog helemaal niet aan Italië gedacht, maar vooral aan Engeland of Duitsland. Hoe meer ik erover nadacht, hoe interessanter het werd en hoe meer zin ik erin kreeg. Nu is het zover!”

Afscheid
Aanstaande maandag is Hateboer naar alle waarschijnlijkheid nog weer in Nederland om spullen te pakken en afscheid te nemen van mensen binnen de club. FC Groningen bekijkt in samenspraak met Hateboer wanneer er een moment is om officieel afscheid te nemen van het publiek in het Noordlease Stadion.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’