Hans Nijland stopt aan einde seizoen bij FC Groningen

12 november 2018

Hans Nijland stopt aan het einde van dit seizoen (2018/2019) als algemeen directeur bij FC Groningen. De langstzittende bestuurder in het betaalde voetbal neemt op 30 juni 2019 na bijna 23 jaar afscheid van de Trots van het Noorden. Vanmiddag (maandag 12 november) om 15.30 uur zal de 58-jarige in Kropswolde woonachtige directeur zijn besluit toelichten in een persconferentie in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Deze persconferentie wordt live uitgezonden via fcgroningen.tv.

Hans Nijland richtte als zelfstandig ondernemer uitgeverij Adrem op en verkocht het florerende bedrijf halverwege de jaren ’90. Op zoek naar een nieuwe uitdaging werd hij gevraagd door FC Groningen. De ‘Trots van het Noorden’ was zijn glans aan het verliezen en zware tijden volgden. Nijland begon op 1 juni 1996 als commercieel manager bij de voetbalclub, maar een half jaar later al werd hij benoemd tot algemeen directeur.

Nijland is nu al meer dan twintig jaar de beleidsbepaler van FC Groningen en de langst zittende algemeen directeur in het betaalde voetbal. Onder zijn leiding krabbelde de noodlijdende en zieltogende Groningse club weer op tot het voetbalbolwerk van Noord-Nederland van heden ten dagen. Onder leiding van Nijland slaagt directie en management van FC Groningen er al jaren in rust en stabiliteit uit te stralen door kennis en ervaring,

Mede dankzij de inspanningen van Nijland verrees een prachtig en gloednieuw stadion, waarin direct vanaf de ingebruikname in 2006 sportieve successen werden geboekt. De nieuwe thuishaven van FC Groningen kreeg al snel de indrukwekkende bijnaam De Groene Kathedraal. Door de klinkende sportieve prestaties groeide het nieuwe stadion, dat aanvankelijk Euroborg heette, meteen uit haar jasje. Na twee zomers op rij een verbouwing te hebben doorgevoerd is de capaciteit van het huidige Hitachi Capital Mobility Stadion inmiddels opgeschroefd naar een totaal van 22.550 plaatsen.

Na een afwezigheid van veertien jaar kwalificeerde FC Groningen zich in 2006 en 2007 twee jaar op rij voor Europees voetbal. Die prestatie herhaalde FC Groningen via winst in de play-offs in 2014. Sinds de invoering van dit toetje in de Eredivisie ontbrak FC Groningen slechts tweemaal in de play-offs en werden de vooraf bepaalde sportieve doelstellingen alleen in de seizoenen 2011/2012 en 2017/2018 niet gehaald.

In 2015 won FC Groningen onder het bewind van Nijland de KNVB-beker en plaatste de club zich voor de groepsfase van UEFA Europa League. Het was de eerste en tot nu toe enige tastbare hoofdprijs in de clubgeschiedenis. Het leverde Nijland eind 2015 de titel ‘Groninger van het Jaar’ op, een verkiezing georganiseerd door RTV Noord.

Nijland was ook één van de grote aanjagers van de realisatie van het TopsportZorgCentrum, het gloednieuwe iconische gebouw op Sportpark Corpus den Hoorn waarin alle teams - van eerste selectie tot en met onder-12 van FC Groningen - onder één dak zijn ondergebracht. Medio oktober was de officiële opening van het TopsportZorgCentrum. De verhuizing van alle teams naar dit hypermoderne en multifunctionele gebouw is in volle gang.

“Het is de moeilijkste beslissing geweest die ik in jaren heb genomen, maar mijn gevoel zegt dat ik dit moet doen,” licht Nijland zijn besluit in een eerste korte reactie toe. “Eind vorig seizoen heb ik dit al besproken met mijn gezin. Nu is het moment daar. Ik denk dat het voor FC Groningen heel goed is dat er na bijna 23 jaar iemand anders komt, die de kar gaat trekken. Deze functie kost je 6, 7 dagen in de week en slurpt energie. De Raad van Commissarissen heeft nu voldoende tijd om een geschikte opvolger te vinden. Tot die tijd ga ik met de mensen op werkvloer nog vol aan de bak, want ik wil de club goed achterlaten. Ik ben namelijk niet alleen directeur van deze prachtige club, maar ook supporter.”

Om 15.30 uur is er een persconferentie in de Skylounge Groningen Airport Eelde van het Hitachi Capital Mobility Stadion waarin Hans Nijland zijn besluit nader zal toelichten. Deze persconferentie is live te volgen via fcgroningen.tv

Laatste nieuws