Halfvol Euroborg ziet tweede thuisnederlaag.

Zondag 05 februari 2012 om 18:35

FC Groningen heeft zondagavond in Euroborg met 3-0 verloren van RKC Waalwijk. Binnen vijf minuten liep de FC door een 0-2 tussenstand al achter de feiten aan. Na ruim een uur werd de eindstand bepaald. Ondanks de nederlaag blijft Groningen achtste op de ranglijst.

In Euroborg was de temperatuur zondagmiddag rond de zes graden beneden het vriespunt. Aangezien de zogenaamde gevoelstemperatuur niet onder de -15 graden Celsius lag, zag de KNVB geen reden de wedstrijd af te gelasten en op een warmer moment te laten inhalen. Vrijwilligers hadden er vrijdag tot en met zondag alles aan gedaan om het veld sneeuwvrij te maken en dat was ook keurig gelukt. Dat het publiek desondanks niet zat te wachten op een wedstrijd onder deze omstandigheden bleek uit het feit dat slechts 11.030 van de 21.644 mensen gebruik maakten van hun kaartje voor de wedstrijd. Een dieptepunt voor een Eredivisiewedstrijd in Euroborg.
Het niveau van de wedstrijd bereikte ook een dieptepunt voor Euroborg-begrippen. Binnen vijf minuten stond de FC al met 2-0 achter en nooit gaf de ploeg aanleiding te denken dat een heroïsche inhaalrace aanstaande was. In de eerste minuut legde arbiter Liesveld de bal meteen op de stip, na een overtreding binnen de zestien meter. Rick ten Voorde scoorde vanaf elf meter: 0-1. Drie minuten later kopte de ongelukkige Petter Andersson een hoekschop van RKC achter zijn eigen doelman Luciano da Silva.
Diezelfde Luciano hield zijn ploeg vier minuten voor de pauze nog op de been toen hij een lobbal van Krisztian Nemeth tegen de paal werkte en tot Groningse opluchting terug in het veld zag stuiten. Daarmee was de schade nog beperkt gebleven. FC Groningen kon er voor de pauze behalve een paar schotjes van David Texeira ook niets tegenover stellen. In de rust werden Kees Kwakman en Tim Sparv afgelost door Emil Johansson en Leandro Bacuna.
Ook in de nieuwe samenstelling wist Groningen nooit het ‘hartverwarmende’ spel te benaderen dat onder deze temperaturen zo gewenst was geweest. In de 64ste minuut maakte Guy Ramos aan de Groningse hoop een einde, door op aangeven van Mitchell Schet de 0-3 aan te tekenen. Een paar duizend ‘bikkels’ zagen Suk Hyun-Jun nog invallen en bleven tot het bittere eind. Een grotere vernedering werd het niet voor de thuisploeg, die nooit met meer dan drie goals verschil verloor in Euroborg.
Een striemend fluitconcert na het laatste fluitsignaal van Liesveld verstomde snel. Wat wel zal blijven hangen is het spreekkoor ‘Schaam je kapot’ dat luid van achter het doel werd aangeheven nadat schertsend ‘We gaan Europa in!’ werd gezongen. Een poging om in de 71ste minuut massaal met sjaal in de lucht geheven ‘Laat ons weer eens juichen’ ten gehore te brengen, viel eerder nog in het water. Komende zaterdag zal in de uitwedstrijd tegen hekkensluiter VVV-Venlo voor eerherstel moeten worden gezorgd. Een week later komt koploper PSV op bezoek in Euroborg.

Luciano, Hiariej, Van Dijk, Kwakman (46’ Johansson), Kappelhof; Kieftenbeld, Sparv (46’ Bacuna); Andersson, Pedersen (66’ Suk), Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Jones, Keurntjes, Bakker.
Opstelling RKC Waalwijk
Zoet, Bandjar, Drost, Van Peppen, Meijers, Ten Voorde, Braber (76’ Van Mosselveld), Schet, Duits (46’ Auassar), Ramos, Nemeth (81’ Castillion).
Rest bank: Van Dijk, Alakmak.
Toeschouwers: 21.644
Scores: 2’ Ten Voorde (strafschop) 0-1, 5’ Andersson (eigen doel) 0-2, 64’ Ramos (Schet) 0-3.
Scheidsrechter: Liesveld
Officials: Olde Olthof, Brondijk, Higler
Gele kaarten: 24’ Duits, 53’ Kappelhof, 59’ Meijers, 72’ Suk