Gudde: ‘Enthousiast over de mogelijkheden’

7 februari 2019

Wouter Gudde is nog acht competitiewedstrijden actief in zijn huidige rol als commercieel directeur bij Excelsior. Op zaterdag 6 april staat FC Groningen-Excelsior op het programma in het Hitachi Capital Mobility Stadion. “Dat is een wedstrijd waar ik in deze fase even niet bij wil zijn,” aldus de aanstaande algemeen directeur van FC Groningen, die na zijn laatste werkdag in Rotterdam op 4 april tijd neemt om met zijn gezin op vakantie te gaan.

Afgelopen dinsdag maakte Gudde kennis met de Raad van Commissarissen, het Stichtingsbestuur van FC Groningen, burgemeester Peter den Oudsten en daarnaast zijn aanstaande collega’s binnen directie en management. Vandaag, donderdag 7 februari, volgde een voorstelmoment met het personeel van de Trots van het Noorden en werd voorafgaand aan de persconferentie ook een gesprek gevoerd met een afvaardiging van de diverse supportersgeledingen.

Plezier
Gudde, die met zijn vrouw Mariëlle was afgereisd naar Groningen, stelde zich voor aan het publiek op de drukbezochte presentatie: “Mijn naam is Wouter Gudde, ik ben 34 jaar. Geboren in Schiedam en opgegroeid in Maassluis. We hebben drie kinderen. Ik heb in de jeugdopleiding van Feyenoord gespeeld, twintig maanden gerevalideerd na een zware blessure en heb daarna mijn plezier in voetballen teruggevonden bij Excelsior Maassluis. Daarna heb ik nog vier jaar Sparta, vier jaar RKC en één seizoen voor Excelsior in het betaalde voetbal gespeeld.”

Promotie
Voorzitter Simon Kelder van Excelsior gaf hem bij die Rotterdamse club de kans om achter de schermen aan het werk te gaan. Gudde: “Hier heb je een telefoon, ga maar stoelen verkopen,’ zei hij. Na een halfjaar heb ik aangegeven dat het me zo goed beviel, dat ik mijn contract als speler van vier jaar aan het einde van het seizoen zou opgeven en toen ben ik als commercieel medewerker aan de slag gegaan. Vanaf 2012 nam ik –nadat Simon was gestopt– samen met Ferry de Haan het totale beleid van de club over. Het eerste seizoen was een rampjaar, we eindigden onderaan in de toenmalige Jupiler League. Daarna kwam de promotie en inmiddels spelen we vijf jaar onafgebroken in de Eredivisie.”

Benaderd
De club Excelsior maakte in de afgelopen jaren een forse groei mee, van zes naar 21 personeelsleden op de werkvloer en een de begroting steeg van €2,5 miljoen naar €7,5 miljoen. “Half januari werd ik benaderd door Erik Mulder, met de vraag of ik interesse had algemeen directeur te worden bij FC Groningen,” aldus Gudde. “En dat heb ik natuurlijk eerst thuis overlegd. Het is geen functie om elke dag op en neer te rijden en ik wilde ook niet gescheiden van mijn gezin gaan leven. Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt dat ik deze stap wilde maken.”

Voetbalvisie
De opdracht die hij meekrijgt, is FC Groningen sportief en financieel terug te brengen naar de subtop van de Eredivisie. “Ten eerste is er stabiliteit nodig op het technisch vlak. De afgelopen jaren zijn er op veel posities aan de voetbalkant teveel wisselingen geweest. Samen met de technisch directeur moeten we vol aan de slag om de voetbalvisie breder uit te dragen. Daarnaast is het voor de financiële positie nodig kritisch naar de uitgaven te kijken en ook vooral te kijken hoe er extra geld te verdienen is. Bij Excelsior ben ik gewend, vanuit niets te werken. Ik ben heel erg enthousiast over de mogelijkheden die er hier zijn. Als je de situatie bij Excelsior kent, is het wel iets om een beetje jaloers op te zijn.”
 
“Ik ben een echte Rotterdammer, ben direct, houd van hard werken en normaal gedrag. Ik denk dat ik daarom goed op mijn plek ben bij deze club. Ik heb er heel veel zin in om na afloop van het lopende seizoen aan de slag te gaan bij FC Groningen.”

Laatste nieuws