string(9) "claudebot"

Grote Markt kleurt groen-wit voor FC-helden.

Woensdag 21 mei 2014 om 22:32

De selectie en staf van FC Groningen zijn woensdagavond op een met 10.000 fans afgeladen Grote Markt gehuldigd voor het winnen van de play-offs om het deelnamebewijs aan Europees voetbal. Captain Maikel Kieftenbeld maakte traditioneel de vervoerswijze en tegenstander bekend: “We gaan op de trekker naar Madrid!”

De ‘huiskamer van Groningen’ was na 1980, 2000, 2006 en 2007 voor de vijfde keer het toneel van een huldiging van FC Groningen. In 1980 en 2000 werd tweemaal de terugkeer naar de Eredivisie gevierd. In 2006 begon een traditie van feestjes voor het bereiken van Europees voetbal. In 1983, 1986, 1988 (via nacompetitie), 1989 (via beker), 1991, 1992 waren de feestjes hiervoor nog na de beslissende wedstrijden in de stadions gevierd.
Pé en Rinus zongen vanaf kwart over zeven een viertal nummers en kwamen met een vervangende tekst voor ‘We gaan Europa in!’, namelijk ‘We goan noar ’t buutnlaand!’
Voordat de festiviteiten werden vervolgd, werd er stilgestaan bij het overlijden van clubicoon Martin Koeman, die afgelopen december na vijftig jaar trouwe dienst overleed en één van de pijlers is onder de jeugdopleiding die liefst negen spelers van de huidige selectie afleverde op het bordes.
Na een woord van welkom door burgemeester Ruud Vreeman was het de beurt aan Hans Nijland om een voorschot te nemen op de loting van maandag 23 juni. De FC-directeur voorspelde een reis naar Kazachstan en zette vervolgens zijn collega Henk Veldmate in het zonnetje. De technisch manager van FC Groningen maakte alle vijf de huldigingen mee, want was in 1980 nog speler van de FC. Nijland is er ‘pas’ sinds 1996 bij.
Stadionspeaker Jan Wildeman en spreekstalmeester Koen Janssen haalden vervolgens één voor één de spelers van de FC naar voren. Andraz Kirm en Krisztian Adorjan ontbraken wegens interlandverplichtingen. Drie internationals van Jong Oranje, Richairo Zivkovic, Stefan van de Lei en Hans Hateboer, waren met toestemming van bondscoach Albert Stuivenberg met een privé-chauffeur op en neer gereden uit het trainingskamp in Doorwerth.
Kieftenbeld beet het spits af en zette na de introductie van de presentatoren de toon door een bij supporters populair liedje in te zetten. Stefano Magnasco, Yoëll van Nieff (in 2007 nog als fan op de Grote Markt), Nick Bakker, Género Zeefuik, Johan Kappelhof, Hilal Ben Moussa volgden voordat Michael de Leeuw zich afvroeg ‘waar is dat feestje?’, nadat zijn treffer tegen NEC met 10.000 stemmen unaniem was uitgeroepen tot doelpunt van het jaar.
Daarna was het de beurt aan Lorenzo Burnet, Tom Hiariej, ‘koning’ Nick van der Velden (‘we gaan Europa aanpakken’), Giliano Wijnaldum (vorig jaar nog bekerwinnaar met AZ), Stefan van der Lei, Hans ‘oet Beerte’ Hateboer en Tjaronn Chery die er met een onvervalste Haagse tongval een ouderwets ‘Boerah, boerah’ uitknalde. Henk Bos gaf toe mede door een tweedaags uitstapje naar Barcelona ‘lam’ op het bordes te staan.
Arjen Hagenauw werd door Jan Wildeman bijna nog verward met zijn vader Henk, de verzorger die al sinds mensenheugenis aan de club verbonden is. Richairo Zivkovic sprak nog eens de legendarische laatste woorden in FC-dienst ‘Er gaat niets boven Groningen’ voordat hij met Van der Lei en Hateboer weer in de ‘taxi’ naar Doorwerth werd vervoerd. Cultfiguur Angelo Cijntje deed een duit in het zakje met ‘Veendam forever’ en werd door Nick Bakker nog toegeschreeuwd ‘Cijntje moet blijven’, uiteraard nagevolgd door de supporters op de Grote Markt.
Rasmus Lindgren gaat op voor zijn derde Europese avontuur met FC Groningen en heeft al ruim dertig Europese duels op zijn teller staan. Hij slingerde het ‘Grunnegs Laid’ er maar eens in. Eric Botteghin mocht de Braziliaanse versie van ‘Boeren die geven nooit op’ ten gehore brengen, voordat doelman Marco Bizot zijn maatje ‘Luciano da Silva’ nog eens in het zonnetje zette. Tot slot van de rij spelers kwam Filip Kostic met een heuse speech: ‘We zijn de beste, allemaal bedankt, ik hou van jullie!’
Nadat de ondersteunende stafleden allemaal het podium waren opgekomen en vervolgens alle assistent-trainers, kwamen Dick Lukkien en Erwin van de Looi het bordes op. Van de Looi sloot af met de conclusie dat er dit jaar ‘helemaal niets in Heerenveen’ is te doen en dat ging er bij de FC-achterban in als gesneden koek. Met slechts tien minuten uitloop op het originele tijdspad werd onder de tonen van ‘Tsunami’ rond vijf voor half negen het officiële gedeelte afgekondigd en werden de festiviteiten elders voortgezet.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’