Groningen verspeelt in slotfase tweede Europese punt.

Donderdag 26 november 2015 om 23:00

FC Groningen heeft in Marseille met 2-1 verloren van Olympique Marseille. Na een klein halfuur scoorde N’Koudou de 1-0. Hedwiges Maduro maakte aan het begin van de tweede helft gelijk. In de slotfase scoorde Michy Batshuayi de winnende treffer voor de Fransen.

Erwin van de Looi startte met vier wijzigingen in zijn basiselftal ten opzichte van de wedstrijd tegen De Graafschap. Danny Hoesen verving de geschorste Michael de Leeuw. Bryan Linssen begon op links, waardoor Albert Rusnak naar het midden schoof en ook Hedwiges Maduro stond op het middenveld. Hierdoor zaten Jesper Drost en Simon Tibbling op de bank. Abel Tamata verving Lorenzo Burnet als linksback. Gijs Jasper zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie.
FC Groningen bracht de wedstrijd is een zeer matig gevuld Stade Vélodrome in gang. De Trots van het Noorden moest vanaf het begin het initiatief aan de thuisploeg laten en kwam er aanvallend moeilijk uit. Het vele balbezit leverde Olympique Marseille echter geen grote mogelijkheden op.
Lucas Ocampos was met een schot over het doel na acht minuten spelen voor het eerst gevaarlijk. En enkele minuten later dook de Argentijn op bij de eerste paal, maar zijn inzet ging naast. L’OM kwam na 28 minuten op voorsprong. Aanvaller Michy Batshuayi frommelde zich langs Albert Rusnak en Kasper Larsen en vuurde van buiten het strafschopgebied op het doel van Padt. De keeper pareerde het schot, maar moest de rebound loslaten. Georges-Kevin N’Koudou, die ook in Euroborg het openingsdoelpunt maakte, reageerde alert en schoot de bal in het doel, 1-0.
Na de treffer veranderde het spelbeeld weinig. Olympique Marseille had het balbezit en zocht naar mogelijkheden om de score uit te breiden. Die kans had Batshuayi vijf minuten voor de rust. De bal werd door N’Koudou vanaf de linkerkant met rechts ingebracht richting tweede paal. Daar stond de Belgische spits te wachten, maar via de grond en de vingertoppen van Padt, ging zijn kopbal op de paal. Zodoende ging FC Groningen met een 1-0 achterstand de rust in.
Het spelbeeld draaide in de tweede helft. De Groningers kwamen goed uit de kleedkamer en speelde vanaf het begin van de tweede helft met durf vooruit. Danny Hoesen vocht zich in de 47ste minuut voor zijn directe tegenstander, nadat hij vanaf de linkerkant een voorzet kreeg van Bryan Linssen. De spits zag zijn inzet echter naast de eerste paal verdwijnen. Diezelfde Hoesen versierde enkele minuten later de eerste Groningse hoekschop. De corner van Rusnak werd totaal verkeerd verwerkt door back Mendy en kwam daardoor voor de voeten van Hedwiges Maduro die van dichtbij de 1-1 maakte.
De FC bleef speldenprikjes uitdelen tot ongenoegen van het aanwezige publiek in Marseille. Echt gevaarlijk werd de ploeg niet en aan de andere kant moest het geconcentreerd blijven verdedigen. Zo kreeg Remy Cabella na ruim een uur spelen een levensgrote kans, maar krulde de bal richting lange hoek naast het doel en kopte Rolando van dichtbij op doelman Padt.
Simon Tibbling kwam in de 70ste minuut Linssen vervangen, de eerste wissel aan de kant van FC Groningen. Hans Hateboer hielp een kwartier voor tijd zijn doelman een handje door een inzet van Batshuayi met de knie van de doellijn te halen. Olympique begon aan te dringen, maar Groningen bleef door te knokken overeind. Jesper Drost verving zes minuten voor tijd de moegestreden Jarchinio Antonia. Zijn eerste balcontact leverde direct een grote kans op, maar verdediger Rolando kon het schot van de invaller nog net blokken.
Het lukte de FC helaas niet het gelijke spel vast te houden. N’Koudou werd aan de linkerkant vrijgespeeld en vond met een afgemeten voorzet Batshuayi die twee minuten voor tijd met een snoekduik de 2-1 tegen de touwen kopte. Daardoor werd Groningen niet beloond voor het harde werken.
Vrijdag vliegt FC Groningen terug naar Nederland waar ADO Den Haag op zondagmiddag de volgende tegenstander is van de ploeg van trainer Erwin van de Looi. De wedstrijd in Euroborg begint om 14.30 uur.
Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Tamata; Maduro, Rusnak, Kappelhof; Antonia (84’ Drost), Hoesen, Linssen (71’ Tibbling).
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Payne, Bacuna, Jasper.