Groningen verslaat Volendam in Aduard.

Dinsdag 27 juli 2010 om 22:01

FC Groningen heeft dinsdagavond in Aduard met 2-1 gewonnen van FC Volendam. Andreas Granqvist (strafschop) scoorde voor de pauze. Nicklas Pedersen na de onderbreking. In de slotfase verkleinde FC Volendam de marge.

In Aduard werd de wedstrijd gespeeld vanwege het tienjarig bestaan van de vv Aduard 2000. Voor deze gelegenheid kwamen meer dan 2.000 bezoekers naar het Sportpark Aduard. Zij zagen de rentree van Leandro Bacuna en Tim Sparv in de basis bij FC Groningen. Het duo keerde terug na respectievelijk interlandverplichtingen en een teenblessure. Ook zagen zij de drie nieuwe aanwinsten – Jonas Ivens, Maikel Kieftenbeld en Dusan Tadic – de volle negentig minuten aan het werk.

Fredrik Stenman ontbrak in de startopstelling en op de linksbackpositie stond Shkodran Metaj opgesteld. Op het middenveld stonden Kieftenbeld, Bacuna en Sparv. Thomas Enevoldsen, Dusan Tadic bezetten de buitenposities in de aanval, waarin Nicklas Pedersen als spits stond opgesteld. Oluwafemi Ajilore (heup), Danny Post (enkel), Brian van Loo (kuit), Petter Andersson (knie) en Danny Holla (been) waren nog niet inzetbaar.

Zo ongeveer vanaf de aftrap kreeg FC Volendam de grootste kans van de eerste helft in de persoon van Murat Önal, die bij zijn inzet doelman Luciano da Silva op zijn weg vond. Leandro Bacuna was aan de overzijde even later dichtbij de openingstreffer. Tot woede van de Volendammers legde arbiter Kamphuis de bal na ruim een halfuur op de stip toen Andreas Granqvist werd neergetrokken bij een hoekschopsituatie. De Zweed benutte de strafschop zelf: 1-0. Dat was ook de ruststand.

Na de mindere tweede helft van afgelopen zaterdag tegen Veendam, was het tweede bedrijf nu juist was feller van de kant van FC Groningen. Met invaller Koen van de Laak vanaf de rechterkant en Thomas Enevoldsen centraal op het middenveld startte de Eredivisionist het tweede bedrijf. Halverwege werden Enevoldsen en Pedersen afgelost door Gonzalo Garcia en Tim Matavz. Nicklas Pedersen werd echter niet vervangen voordat hij in de 62ste minuut een fraaie voorzet van Tadic had binnen gekopt: 2-0.

Met nog een klein kwartier op de klok werd Tim Sparv nog afgelost door Michael Jansen. Shkodran Metaj verschoof hierdoor van linksachter naar links op het middenveld. Toen de wedstrijd op het einde liep, liet Volendam nog positief en negatief van zich horen. Een door Matavz veroorzaakte vrije trap werd door Maikel van der Werff fraai in de linkerbovenhoek achter Luciano gekruld: 2-1. En in de slotminuut kreeg Martijn Sterk zijn tweede gele kaart. Na een forse overtreding op Koen van de Laak ging ook Jonas Ivens tegen de vlakte na een charge van de linksback.

Even later kwam een einde aan het achtste oefenduel van de FC. Komende zaterdag, 31 juli, speelt Groningen uit tegen het Duitse Rot-Weiss Oberhausen de laatste testwedstrijd. Ruim een week later wacht met Ajax de eerste tegenstander in de competitie.

Luciano; Hiariej, Ivens, Granqvist, Metaj; Kieftenbeld, Bacuna (46’ Van de Laak), Sparv (78’ Jansen); Enevoldsen (68’ Garcia), Pedersen (68’ Matavz), Tadic.

Toeschouwers: 2.225
Scoreverloop: 33’ Granqvist (strafschop) 1-0; 62’ Pedersen (Tadic) 2-0, 87’ Van der Werff (vrije trap) 2-1.

Scheidsrechter: Kamphuis
Rode kaart: 90’ Sterk (2x geel)