Groningen trekt cruciale ‘zevenpuntenwedstrijd’ over de streep

15 april 2018

FC Groningen heeft zondagmiddag in een goed gevuld Noordlease Stadion met 2-1 gewonnen van Roda JC. Ritsu Doan bepaalde de ruststand op 1-0. Jesper Drost maakte vlak na de pauze 2-0. Chris Kum bepaalde de eindstand op 2-1. De zevende zege bracht FC Groningen op 33 punten na 31 duels. Komende donderdagavond wacht Utrecht-uit.

Wat een belang hing er aan de wedstrijd van FC Groningen tegen Roda JC. Een wedstrijd in de 31ste speelronde van de Eredivisie waarin de Trots van het Noorden nog niet veilig was van lijfsbehoud. In de nadagen van het toenmalige Stadion Oosterpark gebruikelijke kost, maar voor het Noordlease Stadion toch een zeldzaamheid. In de voorgaande twaalf edities van de Eredivisie eindigde de FC zelfs maar één keer buiten de top-9. Dat linkerrijtje was gisteravond definitief buiten bereik geraakt door de zeges van ADO Den Haag en sc Heerenveen.

Het perspectief naar onderen toe was dit weekend wat rooskleuriger. Nederlagen van Twente en Sparta gingen vooraf aan de zege van Willem II bij NAC Breda. En het belang van FC Groningen tegen Roda JC viel in de categorie ‘zespuntenwedstrijd’. Gezien het verschil van vier tussen beide ploegen voorafgaand aan de wedstrijd en ook meteen het even grote gat richting de onveilige zestiende plek, maakte de opties: bij verlies één punt, bij een gelijkspel vier punten en bij winst zelfs zeven punten verschil richting ‘de streep’. FC Groningen zette alles in op de laatste optie en dus was de opdracht er een ‘zevenpuntenwedstrijd’ van te maken.

En daarin leek de thuisclub zeventig minuten lang ook goed te slagen. Na een sterke openingsfase opende de Japanner Ritsu Doan na een kwartier de score: 1-0. Het was zijn tweede treffer in eigen huis en meteen een hele belangrijke. Rond een halfuur verrichte Sergio Padt een prachtige redding na een schot van Ndenge. En even later werd een inzet van Ajdin Hrustic aangeraakt en stuitte buiten bereik van doelman Hidde Jurjus naast het doel. Vlak voor de pauze werd de geblesseerde Mimoun Mahi vervangen door Jesper Drost.

Met een marge van één kwam FC Groningen ook goed uit de kleedkamer. Eerst was er een grote kans voor Tom van Weert en na vijf minuten was het Jesper Drost die de 2-0 in het dak van het doel knalde. Een fase van irritatie bij Roda brak aan, maar door wat wissels kwamen de Limburgers wonderwel terug in de wedstrijd. Een hoekschop van Roda leverde uiteindelijk een doelpunt op van Chris Kum (2-1) en de fase daarna was het overleven voor Groningen.

Met veel kunst- en vliegwerk bleef FC Groningen op de been. Invallers Yoëll van Nieff en Kasper Larsen vervingen Amir Absalem en Ajdin Hrustic. De wedstrijd leek te kantelen richting Roda, maar met veel vechtlust bleef de thuisclub toch op de been. De 20.402 toeschouwers waren ook in de slotfase luid aanwezig er schreeuwden de groen-witten naar de zevende zege van het seizoen. Over twee weken, zondag 29 april, is Excelsior de laatste tegenstander in het Noordlease Stadion. Komende donderdag gaat de FC op bezoek bij Utrecht. Op zondag 6 mei is Groningen te gast bij de aanstaande landskampioen PSV.

20180415EOB2327

Laatste nieuws