Groningen thuis in spektakelstuk gelijk tegen Utrecht.

Zondag 25 januari 2015 om 16:37

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Utrecht. De thuisploeg kwam tweemaal op voorsprong, door Tjaronn Chery en Michael de Leeuw. Voor Groningen was het alweer het vierde gelijkspel op rij in eigen huis. Komende woensdag volgt in Groningen de bekerkraker tegen

De thuisploeg trad zondagmiddag in Euroborg aan in dezelfde basisopstelling als afgelopen weekend tegen Ajax. Het hoofdveld was zaterdagmiddag reeds ontdaan van een mooi pak sneeuw en zo kwam het doorgaan van de wedstrijd niet in gevaar. In de ploeg van FC Utrecht zat één wijziging ten opzichte van de verloren thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Sébastien Haller had de plek in de startopstelling overgenomen van Rubio Rubin. Aan de kant van de gasten begon ex-Groninger in de basis.
In het eerste deel van de wedstrijd tastten de beide ploegen elkaar eerst een beetje af en was er voor de beide doelen nog niet veel te beleven. Na een kwartier spelen moest Lorenzo Burnet geblesseerd afhaken en werd zijn plek van linksback ingenomen door Yoëll van Nieff. Na ruim een halfuur was het Timo Letschert die aan de basis stond van de openingstreffer van de thuisclub. Zonder dat de bal in de buurt was maakte hij een overtreding op de rand van de zestien. De vrije trap werd vervolgens in één keer door Tjaronn Chery in het doel geknald: 1-0.
Lang kon FC Groningen echter niet van de voorsprong genieten. Volledig onnodig werd een minuut later een hoekschop weggegeven en uit die situatie scoorde Edouard Duplan, op aangeven van Yassin Ayoub. Een opmerkelijk feit is dat Utrecht in de voorgaande achttien wedstrijden uit eigen corners slechts één keer doeltreffend was en juist in vier gevallen na het nemen van een eigen corner een tegentreffer te verwerken kreeg. Die vuistregel ging vanmiddag in Euroborg dus niet op.
Met 1-1 gingen beide ploegen rusten en in de pauze werd al duidelijk dat Danny Hoesen zich ging opmaken voor een invalbeurt. Jarchinio Antonia bleef in de kleedkamer achter. Tijdens de pauze werd een tiental F-pupillenteams van deelnemers aan het Amateurconvenant geëerd met een applausronde. Voorafgaand aan de wedstrijd had al een eerbetoon plaatsgevonden voor oud-vrijwilliger Reint Delies, die vorige week op 88-jarige leeftijd was overleden.
In de tweede helft werd de wedstrijd een stuk opener en ging het spel op en neer. Na zes minuten had Michael de Leeuw de thuisploeg op voorsprong gebracht uit een strakke voorzet van Hans Hateboer, vanaf de rechterkant. De clubtopscorer maakte daarmee zijn tiende treffer en staat daarmee op de vierde plek van de topscorerslijst in de Eredivisie. Deze keer kon de thuisclub de voorsprong vijf minuten behouden.
Want in de 56ste minuut was het aan de overzijde alweer raak. Ayoub veroverde de bal en krulde de bal van buiten de zestien in de goal van Groningen: 2-2.  Tien minuten later werd Tjaronn Chery afgelost door Mimoun Mahi en wist de thuisclub het initiatief weer wat meer naar zich toe te trekken. Over en weer waren er kansen voor beide ploegen en hachelijke momenten voor de beide doelen.
In de absolute slotfase van de wedstrijd hadden beide teams nog een dot van een kans op een driepunter. Eerst was er de bal van Ayoub op de onderkant van de lat van Groningen, waarna Utrecht ook nog claimde dat er in de scrimmage ‘hands’ was gemaakt door ‘groen-wit’. Aan de overkant was het doelman Robbin Ruiter die zijn ploeg in de race hield met een zweefduik waarmee hij een treffer van Mahi wist te voorkomen. Om twintig over vier was er het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Erwin van de Graaf en gingen een kleine twintigduizend toeschouwers na een vermakelijke wedstrijd huiswaarts. Woensdagavond om 20.45 uur wordt er alweer in Euroborg gespeeld. Dan is Vitesse tegenstander met als inzet een plek in de halve finale van de KNVB-beker.

Padt, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (15’ Van Nieff); Chery (65’ Mahi), Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak; Antonia (46’ Hoesen), De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Van der Velden, Lindgren.
Opstelling FC Utrecht
Ruiter, Kum, Leeuwin, Letschert, Hardeveld (84’ Markiet), Janssen, Kali, Ayoub, Duplan, Haller (65’ Rubin), Peterson (76’ Barazite).
Rest bank: Verhoeven, Heerings, Diemers, Kallon.
Toeschouwers: 19.561
Scores: 32’ Chery (vrije trap) 1-0, 33’ Duplan (Ayoub) 1-1; 51’ De Leeuw (Hateboer) 2-1, 56’ Ayoub (-) 2-2.
Scheidsrechter: Van de Graaf
Overige officials: Geutjes, Brondijk en Pérez
Gele kaarten: 62’ Leeuwin, 75’ Mahi, 85’ Kali