Groningen spaart Zwolle met marge van twee.

Zaterdag 31 oktober 2015 om 20:40

FC Groningen heeft zaterdagavond met 2-0 gewonnen van PEC Zwolle. De eindstand was al bij rust bereikt door treffers van Michael de Leeuw en Lorenzo Burnet. Door de zege achterhaalt Groningen PEC Zwolle op de ranglijst. De nummers 7 en 6 hebben nu beiden 17 punten uit 11 duels.

In Euroborg stonden de nummers 8 en 6 van de ranglijst tegenover elkaar in de elfde speelronde van de Eredivisie. Het verschil met PEC Zwolle was drie in het nadeel van FC Groningen en dus was het een echte zespuntenwedstrijd. De opstelling van FC Groningen kende niet direct heel veel verrassingen, of het moet de basisplaats van Jarchinio Antonia zijn geweest in de 4-3-3-formatie. Bryan Linssen startte vanaf de bank.
Trainer Erwin van de Looi had niet de beschikking over Danny Hoesen, Mimoun Mahi, Rasmus Lindgren, Tom Hiariej en Hans Hateboer. Ze zitten allen voor kortere of langere tijd in de lappenmand. Dino Islamovic en Desevio Payne zaten op die manier voor het eerst dit seizoen bij de wedstrijdselectie van een Eredivisieduel. Dat gold ook voor Beloften-speler Oussama Idrissi, die zijn debuut bij ‘de achttien’ mocht maken.
Trainer Ron Jans husselde zijn opstelling ook flink door elkaar. Hij passeerde voor deze wedstrijd bijvoorbeeld zijn vaste basiskrachten Sheraldo Becker en topscorer Lars Veldwijk. Na afloop meldde Jans dat hij vond dat Veldwijk ook niet de juiste ‘mindset’ zou hebben gehad om in te vallen en dus bleef het aanvallende wapen van de Zwollenaren negentig minuten buiten de lijnen. Het betekende dat oud-FC’er Stef Nijland wel negentig minuten speelde tegen zijn voormalige club.
De start van de wedstrijd paste helemaal in het straatje van FC Groningen, dat woensdag al een uiterste krachtsinspanning had geleverd in de beker en komende donderdag opnieuw een cruciale wedstrijd speelt in de Europa League. Dan is het altijd lekker als de eerste de beste aanval binnen valt. Een prachtige voorzet op maat van rechts van Antonia werd prima door Michael de Leeuw binnen geknikt. Vijf minuten gespeeld, 1-0 op de borden.
Dat Zwolle vervolgens het eerste kwart van de wedstrijd het meeste balbezit had, was nog geen reden tot zorg. Helemaal toen Jesper Drost zijn teamgenoot Lorenzo Burnet met een prachtig steekballetje bediende bij de 2-0. Tien minuten voor de pauze leek er op die manier geen vuiltje aan de lucht. Michael de Leeuw kreeg in de slotfase van de eerste helft nog een dot van een kans, maar vond doelman Kevin Begois op zijn weg.
Zo bleef het een wedstrijd en met een dubbele wissel aan Zwolle-zijde ving het tweede bedrijf aan. Invaller Wouter Marinus en rechtsbuiten Sheraldo Becker waren de nieuwe spelers. Marinus kreeg een van de spaarzame kansen namens de gasten. PEC bleef het overwicht houden, maar was in veel opzichten te slordig om tot grote kansen te komen. Die uitgelezen kansen waren er wel voor FC Groningen, dat met Jarchinio Antonia en Bryan Linssen twee opgelegde kansen miste. PEC Zwolle stelde er een kopbal op de lat van Bram van Polen en een inzet van Ryan Thomas tegenover.
In de score kwam in de tweede helft echter geen verandering meer. Daarmee achterhaalde Groningen Zwolle op de ranglijst met 17 punten en werd het doelsaldo net niet helemaal vereffend. De ploeg van FC Groningen heeft zondag en maandag vrij en begint dinsdagochtend met de voorbereiding op de cruciale wedstrijd van donderdagavond (aanvang 19.00 uur). Voor het duel met FC Slovan Liberec in Euroborg zijn nog tickets te koop. Deze kosten 27 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via deze site, in de FanCorner en bij de 33 FC Primera’s. Het belooft een kraker van de bovenste plank te worden!

Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen, Burnet (77’ Tamata); Maduro (64’ Payne), Drost, Tibbling; Antonia, De Leeuw (72’ Linssen), Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Bacuna, Idrissi, Islamovic.