string(9) "claudebot"

Groningen sluit 2015 in Euroborg in stijl af: 1-1 tegen Feyenoord.

Zondag 13 december 2015 om 16:36

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld tegen Feyenoord. Voor de pauze scoorde Michael de Leeuw de openingstreffer. Dirk Kuyt maakte vlak na de pauze de 1-1. Jan-Arie van der Heijden kreeg bij de gasten een rode kaart. Na het behaalde punt blijft FC Groningen vijfde op de ranglijst.

In Euroborg startte FC Groningen zoals verwacht met Michael de Leeuw terug in de punt van de aanval en startte Danny Hoesen op de bank. Mimoun Mahi was nog onvoldoende hersteld om een rol te kunnen spelen in deze wedstrijd, maar is mogelijk in de laatste uitwedstrijd van het seizoen inzetbaar. Bryan Linssen hield een dikke enkel over aan het duel met SC Braga, maar bleek zaterdag op de afsluitende training wel fit genoeg voor een basisplaats. Aan de kant van Feyenoord ontbraken de geblesseerde Eric Botteghin, de geschorste Simon Gustafson en de gepasseerde Marko Vejinovic. Nieuwe spelers ten opzichte van vorige week waren Jan-Arie van der Heijden, Tonny Vilhena en Jens Toornstra.
FC Groningen had zich voorgenomen in de eerste helft het verschil te willen maken en met Michael de Leeuw had het de gevaarlijkste man van de eerste helft in de ploeg. Feyenoord stond aan de aftrap in de wetenschap dat de andere kampioenskandidaten Ajax en PSV respectievelijk drie en twee punten hadden verspeeld, maar leken daar eerder door verlamd dan dat het extra drive opleverde. De felheid bij de Rotterdammers zat in de eerste helft dan ook uitsluitend in de kleur van de broekjes.
De Trots van het Noorden drong flink aan en kwam halverwege de eerste helft dan ook terecht op voorsprong. Een voorzet van Simon Tibbling vanaf de achterlijn werd in eerste instantie op de rechterpaal gekopt door routinier Hedwiges Maduro. In de rebound kwam de bal precies voor de voeten van Michael de Leeuw, die raak schoot en daarmee zijn vierde seizoenstreffer aantekende voor de FC. Daarmee is hij nu na Tim Matavz (27) de speler die de meeste officiële doelpunten scoorden in Euroborg, namelijk 26.
Maduro bleek geblesseerd te zijn en niet verder te kunnen en werd meteen na de 1-0 vervangen door Jesper Drost. Vijf minuten na zijn treffer ging De Leeuw ook nog op de bon. De FC-speler met de meeste overtredingen tegen achter zijn naam kreeg geel voor een ‘fopduik’ in de zestien meter van de Rotterdammers. Het ruim 22.000-koppige publiek in Euroborg dacht er duidelijk anders over. Aan de kant van Feyenoord was er één keer serieus gevaar met een uitbraak van Eljero Elia. De Leeuw was op zijn beurt nog weer eens gevaarlijk aan de overzijde.
In de tweede helft kreeg Groningen een snelle tegentreffer te verwerken. Een snelle uitbraak van de Rotterdammers ging gepaard met diverse persoonlijke fouten in de defensie en zo was het mogelijk dat Jens Toornstra via een voorzet van de rechterkant clubtopscorer Dirk Kuyt kon vinden die via het lichaam van Hans Hateboer de 1-1 voor zijn rekening nam. Twee minuten later was er opnieuw een beslissend moment in de wedstrijd. Invaller Jesper Drost werd gevloerd toen Jan-Arie van der Heijden aan de noodrem trok op twee meter buiten het strafschopgebied.
Drost deed er nog alles aan om niet direct de vrije trap en rode kaart te incasseren, maar alsnog de zestien te bereiken of zelfs nog een schotpoging te wagen voor een nieuwe voorsprong. Van der Heijden voorkwam één en ander en onderging zijn vroege aftocht schuldbewust. De daarop volgende vrije trap werd geen succes voor Albert Rusnak en dus bleef 1-1 de tussenstand. Na het tactische herstel van de defensie van Feyenoord door Michiel Kramer te vervangen door Miquel Nelom, volgde vrij snel een aanvallende wissel van trainer Erwin van de Looi. De door een kwetsuur licht aangeslagen verdediger Kasper Larsen werd afgelost door Danny Hoesen.
Het laatste halfuur was voetballend gezien van beide kanten misschien niet het meest verzorgd, maar de supporters van beide ploegen hebben zich in ieder geval opperbest vermaakt. Feyenoord werd flink teruggedrongen door zeer opportunistisch spel, maar profiteerde een paar keer bijna van de zeer gewaagde aanvalslusten van FC Groningen. De beste mogelijkheid van de gasten kwam in de slotfase toen Tonny Vilhena een inzet gestuit zag door doelman Sergio Padt.
FC Groningen dacht eerder nog aanspraak te mogen maken op een strafschop. De afgelopen week bij de UEFA van groep 1 naar groep 2 gedegradeerde Pol van Boekel zag echter door de vingers dat een voorzet van rechts bijkans klemvast werd gepakt binnen de eigen zestien door Miquel Nelom. In de absolute slotfase zorgde ook assistent Mark Strijker nog voor wat figuurlijk vuurwerk. Nadat hij Albert Rusnak eerder al een ingooi zou hebben ontnomen, vond de Slowaak nu dat hij recht had op een hoekschop. De vlag wees echter richting Kenneth Vermeer die een doeltrap mocht gaan nemen.
Zo zat er – net als in de vorige thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag – in de slotfase voldoende opwinding in de slotfase van de wedstrijd, maar zou het duel zonder winnaar blijven. Beide team verlieten Euroborg met het idee twee punten te hebben verspeeld. In januari staat voor FC Groningen twee thuisduel op het programma tegen clubs uit het linkerrijtje. Op zondag 17 januari en vrijdag 22 januari komen Utrecht en NEC naar Euroborg. Maar eerst sluit de FC op zaterdag 19 decemebr het kalenderjaar af bij Heracles Almelo.

Opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen (61’ Hoesen), Tamata; Kappelhof, Tibbling, Maduro (26’ Drost); Rusnak, De Leeuw (c), Linssen (79’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Burnet, Bacuna.
Opstelling Feyenoord
Vermeer, Karsdorp, Van Beek, Van der Heijden (52’ rood), Kongolo; Vilhena, Toornstra (79’ Kazim), El Ahmadi; Kuyt (c), Kramer (56’ Nelom), Elia (85’ Basacikoglu).
Rest bank: Hahn, Nieuwkoop, Vejinovic, Immers.
Toeschouwers: 22.091
Scores: 25’ De Leeuw (rebound) 1-0, 50’ Kuyt (Toornstra) 1-1
Scheidsrechter: Van Boekel
Overige officials: Jansen, Strijker en Van den Kerkhof
Rode kaart: 52’ Van der Heijden (vasthouden doorgebroken Jesper Drost)
Gele kaarten: 30’ De Leeuw, 52’ Kongolo, 67’ Kappelhof, 90’ Rusnak

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’